Sådan fyrer du op for fuldkorn: Lav tre sunde og nemme nudelretter

Du spiser mindre og bliver bedre mæt, når du spiser fuldkorn. Her får du tre nemme opskrifter på sunde og mættende fuldkornsretter.

Tre forskellige nudelretter med fuldkornsnudler lavet med de samme basisingredienser.

Du har muligvis hørt det før. En ideel aftensmad består ifølge Fødevarestyrelsen af en tallerken med 40 % grøntsager, 40 % pasta, -ris, -couscous, -bulgur eller lignende og 20 % fisk, fjerkræ eller kød.

- Det er den ideelle fordeling af aftensmaden, når man taler om mæthed og sundhed, fortæller Kit Henningsen, som er klinisk diætist på Børneafdelingen på Holbæk Sygehus. Og vil du tabe dig, kan du med fordel skifte en del af pastaen eller risene ud med flere grøntsager.

Spis fuldkorn, bliv mæt og få masser af vitaminer

For at gøre dit måltid endnu sundere bør du vælge fuldkornspasta eller fuldkornsris som for eksempel brune, røde eller sorte ris:

- Jeg vil altid anbefale, at man spiser fuldkornsprodukter frem for eksempelvis hvid pasta eller hvide nudler, siger Kit Henningsen. Det er ikke dårligt at spise det andet, men det er mindre optimalt, da det indeholder langt færre kostfibre og mineraler, end fuldkornsprodukter gør.

Madvarer med fuldkorn er rige på vitaminer, mineraler og kostfibre, fordi den slags produkter består af hele kornet frem for blot dele af kornet. Det er nemlig også i kornets skal samt i kimen, der sidder inde i kornet, at de gode fibre og mineraler gemmer sig.

Her kan du se, hvilke korn- og frø der er fuldkorn, samt hvad der ikke er fuldkorn.

Fuldkorn mætter mere

- Kostfibrene i fuldkornsprodukter gør også, at maden mætter mere. Kostfibrene svulmer op og suger væske til sig, hvilket gør, at man holder mætheden i længere tid og dermed også spiser mindre, end hvis du for eksempel spiste hvid pasta, fortæller Kit Henningsen.

Spiser du fuldkornsprodukter, hjælper du samtidig kroppen til at opleve velbehag og ro frem for træthed og eventuel oppustethed.

Tryk play på videoen i toppen af artiklen og få tre opskrifter på lækre retter med fuldkornsnudler.

Sådan laver du tre nemme wokretter

I DR1's reportageserie ’Generation XL’, som følger fem børn og deres kamp mod kiloene, forsøger flere af de medvirkende familier at spise sundere på opfordring fra overlæge Jens-Christian Holm og diætist Kit Henningsen. I programmet prøver en af familierne sig derfor med en simpel nudelret lavet på fuldkornsnudler.

DR Mad har udviklet tre enkle og sunde wokretter med fuldkornsnudler, så du kan lave lækker, sund og nem aftensmad derhjemme. Ved blot at udskifte tre-fire ingredienser i hver ret, får du tre vidt forskellige nudelretter. Herunder finder du opskrifterne, som er godkendt af diætist Kit Henningsen.

Du kan se 'Generation XL' hver tirsdag kl. 20.45 på DR1 eller hver dag på dr.dk/tv.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/fuldkornsnudelret-med-kylling-og-cashew

https://www.dr.dk/mad/opskrift/asiatisk-nudelret-med-laks

https://www.dr.dk/mad/opskrift/fuldkornsnudelret-med-aeg-og-svampe