Professor: Vi skal ikke være bange for kartoflen. Tværtimod.

Ifølge professor i fedmeforskning skal vi anerkende kartoflen for dens sunde egenskaber

Nyhøstede kartofler
(Foto: © hans prinsen, (c) Colourbox)

Mange danskere forbinder kartofler med stivelse og kulhydrater, og selvom det faktuelt er rigtigt, så er der ifølge professor ved Idræt og Ernæring og SCIENCE ved Københavns Universitet Anne Raben ingen grund til at skrælle kartoflen helt ud af madplanen. Vi burde derimod spise kartofler ofte og med velbehag.

- Det er synd, at kartoflen har fået et dårligt ry. Folk er bange for stivelse, men stivelse er ikke bare stivelse. Der er stivelse i hvidt brød såvel som rugbrød. I forhold til andre kulhydratkilder, så optager vi ikke så meget kulhydrat fra kartofler, og det har derfor ingen større betydning for blodsukkeret, fortæller hun.

Ifølge Anne Raben skal kulhydrater være en del af vores kost såvel som protein og fedt. Det anbefales, at mellem 45 og 60 procent af vores daglige kost skal komme fra kulhydrater, da de bidrager med vigtig energi til blandt andet hjernen. Derfor får du her tre gode grunde til, at kartoflen skal være en del af denne mængde.

Kartofler mætter mere end brød, ris og pasta

Som kilde til kulhydrat er kartoflen at foretrække frem for pasta, ris og brød.

- Hvis man spiser den samme energimængde på eksempelvis. 500 kilojoule, så er det i flere studier vist, at kartofler mætter mere. Dermed kan kartofler være med til at afværge overspisning.

I Madmagasinet onsdag aften tester de netop dette udsagn. Fire studerende skal spise pasta og kartofler for at se, hvad der mætter mest.

Kartofler feder ikke

Forskellige slankekure såsom Atkins-kuren, der minimerer indtaget af kulhydrater, har været med til at gøre folk bange for kulhydrater som for eksempel kartofler. Men det er der ingen grund til.

- Det er en skrøne, vi skal aflive. Der er ingen evidens, som vi kalder det indenfor videnskaben, for at kartofler, eller stivelse for den sags skyld, feder.

Kartoflen er en sund og billig råvare

Der er andre fødevarer, der har flere vitaminer end kartofler. Alligevel skal man ikke gå udenom kartofler i den daglige kost.

- Det er jo en billig og nyttig vare, der mætter godt, og det giver gode vitaminer som C-vitamin og mineraler som kalium i et vist omfang. Desuden giver det fint med kostfibre, hvis man spiser skrællen med.

Fødevarestyrelsen har lavet et tillæg til de officielle kostråd, hvor kartoflen er en del af en anbefalet, varieret kost.