Nu kan du lave verdens mest simple dessert: 'Det er en smagsorgasme'

Naturen flyder over med lækre og saftige sommer-delikatesser lige nu.

(Foto: © Grafik: Nicolai Bruun)

Nu er sommeren gået i gang. Både i kalenderen og ude i virkeligheden.

Fra nu af vil vi danskere dag for dag intensivere vores forbrug af solcreme, tændvæske, koldskål - og så selvfølgelig gourmetspisen over dem alle. Råvaren, der kan få selv de mest dedikerede udlandsdanskere til at fise hjem med det første fly (hvis de altså måtte rejse):

Jordbær.

Jeg kunne godt forestille mig, at salget af danske jordbær i år vil eksplodere, for mon ikke mange af os vil trøstespise os igennem lidt flere desserter, end vi plejer, når nu der hverken er festivaler, havefester eller rejser i kalenderen?

Jeg vil i hvert fald.

En anden råvare, jeg også skal fortærre i store mængder denne sommer, er de nye kartofler, som helt seriøst ikke kræver andet tilbehør end en klat smør. Og hvis du ligesom mig har formået at fucke op i kogningen, så kan du længere nede i artiklen finde en temmelig idiotsikker opskrift på perfekt kogte nye kartofler.

Du kan også læse en masse andre tips til juni måneds alt for lækre sæsonvarer.

1

Jordbær

(Foto: © Suzy Hazelwood, Pexels)

Hvis Danmark havde et nationalbær, burde det være jordbærret, for danske jordbær er en delikatesse uden lige.

De er nemlig langt sødere og blødere i konsistensen end de udenlandske varianter. Jordbær fra lande som Spanien, Italien eller Marokko bliver ofte blevet plukket, længe inden de egentlig er helt modne. Det gør dem sure, bitre og ofte kedelige i smagen.

Sorterne er også hårdere, fordi de skal kunne klare den lange transport.

Danske jordbær derimod bliver for det meste plukket, når de er modne og spiseklare. Bærrene er tit blødere i konsistensen, og sukkerindholdet er en del højere. Derfor bliver smagen ti gange mere delikat.

Du kan allerede købe danske jordbær nu, men i slutningen af juni begynder højsæsonen.

Til den tid smager bærrene endnu bedre, prisen er mere overkommelig, og så gælder det sådan set bare om at smovse amok. Jordbær med sukker og fløde er måske den mest simple dessert i verden, men så velsmagende, at den serveres på selv de dyreste Michelin-restauranter.

Du kan selvfølgelig også spise dem med på hjemmelavet koldskål eller lave denne nemme og sommerlige jordbærlagkage.

Tip: Husk at du altid skal skylle jordbær, men gør det, inden du nipper dem. Ellers trænger der vand ind i bærret, og det gør ikke noget godt for smagen.

2

Nye kartofler

Billedserie fra restaurant Skovly, Dyrehavsbakken. Her en skål nye kartofler med smør og persille. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

En anden vigtig gourmetspise her i juni er de nye danske kartofler. Og ja, du kan få nye danske kartofler langt tidligere, men de er ofte absurd dyre. Det er altså nu og de næste måneder frem, at du skal slå til.

Nye kartofler med smør og eventuelt lidt persille smager fantastisk, og kan ikke sammenlignes med de kartofler, som man spiser resten af året.

Til gengæld er det vigtigt, at du har styr på tilberedningen, hvis du vil skænke din mund denne smagsorgasme. Nye kartofler skal nemlig koges forsigtigt.

Giver du dem for lidt, udvikler de ikke den delikate nødde-agtige smag, som man ellers kan opnå. Koger du dem for længe, falder de fra hinanden på en trist måde, og smagen bliver heller ikke lige så god. Selv så jeg lyset med denne nemme opskrift på perfekt kogte, nye kartofler fra brødrene Price.

Tip: Når du koger kartofler, så husk, at der skal masser af salt i vandet. Spørger du en kok, vil han sige, at kartoffelvandet skal smage som havvand. Mindre kan nu gøre det, men en spiseske salt til en almindelig gryde er ikke nok.

3

Asparges

(Foto: © Karolina Grabowska, Pexels.com)

Aspargessæsonen har været i gang noget tid, og den løber indtil Sankt Hans (23. juni), så du har stadig tre uger til at spise løs af de grønne og hvide stængler, som i den grad fortjener stjernestatus blandt grøntsager. Især når du vælger de danske af slagsen.

Jeg er lidt i tvivl om, hvor mange danskere, der rent faktisk har luret, hvor vild en delikatesse de er. Skulle man være i tvivl, kan man tage til Tyskland og se vores naboer gå amok, når de første asparges titter op af mulden.

Uden for coronatid holder de aspargesfestivaller, der findes restauranter med separate menukort kun med aspargesretter, og selvfølgelig har nogen også åbnet et aspargesmuseum. I Tyskland har de hvide asparges særstatus, men jeg synes, de grønne er lige så gode på deres egen måde - og så skal de ikke skrælles.

Tip: Når du køber asparges i supermarkedet, så skal stænglerne være faste og ikke slatne. Hovederne skal se friske ud, og du kan ofte lugte, hvis de er for gamle.

4

Tomater

(Foto: © Julia/Pexels.com)

Det er lidt med tomater, som det er med jordbær.

Man skal helst undgå at købe dem om vinteren, for dem, man køber langvejs fra, smager sjældent af så meget. Selvom man også købe danske tomater om vinteren, er det klimamæssigt en rimelig dårlig ide. De er nemlig dyrket i opvarmede drivhuse, der bruger enormt meget energi.

Vi får tit at vide, at det klimamæssigt er bedst at købe lokale, danske grøntsager. Det er det som regel også, men der er undtagelser, og drivhustomater i januar måned er en af dem.

Her i juni giver det til gengæld god mening at spise danske tomater. De er så søde, at man pludselig kan forstå meningen med, at tomater oprindelig set blev klassificeret som et bær og dermed en frugt. Friske tomater giver sødme og syrlighed i en god sommersalat. Tomatsalat er i min verden noget af det bedste tilbehør til grillet kød.

Man kan også bruge dem på bruchetta eller lave sin egen hjemmelavede ketchup.

Tip: Mange har for vane at lægge tomater i køleskabet, men de mister den gode smag og bliver også lidt mærkelige i konsistensen. Læg dem i stedet i en kurv på køkkenbordet.

5

Spidskål

Spidskaal. (Foto: © Gitte Kjærbøl, Scanpix)

Selvom man ikke er en dedikeret kålspiser, så er spidskålen et godt sted at begynde, for den er mild i smagen og i øvrigt meget sundere end meget andet sommergrønt. Spidskålen er nemlig proppet med vitaminer og mineraler, og rummer også fibre, der mætter lidt mere end klassisk grøn salat.

I juni kan man høste de første tidlige sorter af spidskål, og derfor kaldes denne knasende spise også for sommerkål. Spidskålssæsonen er til gengæld ikke så lang som grønkåls- og rødkålssæsonen, så det gælder om at nyde den nu.

Du kan dampe, bage, lynstege og grille spidskål. Men det nemmeste er at spise den rå i salater. Prøv for eksempel spidskålssalat med feta og honningmelon. Du kan også lave denne lækre coleslaw med rygeost og avokado, som er eminent tilbehør til grillmad.

Tip: Ligesom meget andet kål, kan spidskål holde sig længere i køleskabet. Derfor er den en oplagt basisingrediens hen over sommeren. Bliver den lidt trist i konsistensen, så hiv de yderste blade af.