Går du og keder dig derhjemme på grund af corona-krisen?
Mens vi sammen gør en indsats for at passe på hinanden ved at være hver for sig, kan tiden bruges på nogle af de projekter, vi normalt ikke når i en travl hverdag.
Hvis du allerede har ryddet op på loftet, afrimet fryseren og læst alle bøger i bogreolen, er det måske blevet tid til at gå en tur i køkkenet.
DR Mad har samlet en liste fuld af inspiration til hyggelige køkkenprojekter, du kan kaste dig over, mens du venter på igen at kramme dine venner, kolleger og familie.
Surdej
Surdej får dit hjemmebagte brød til at løfte sig - både i højden og i smagen.
Det fungerer som en erstatning for gær og giver brødet en helt særlig smag på grund af den mælkesyre, der dannes i dejen.
Når du skal opstarte din surdej, kræver det, at du dagligt har tid til at røre, fodre og pleje den, før den er klar til brug i bagning. Så hvad er et bedre tidspunkt at starte end nu?
Glæd dig. Hjemmelavet surdejsbrød er hele ventetiden værd!
Kimchi
Kimchi består af fermenterede grøntsager, smagfulde krydderier og nogle dages pleje og tålmodighed.
I Korea er kimchi fast inventar i mange køleskabe, og det bruges som et syrligt, krydret og koldt element til de fleste måltider.
Hvis du ikke er til asiatisk mad, så prøv din hjemmelavede kimchi på en hotdog eller som tilbehør til retter med svinekød.
Ramsløgspesto
Det kræver ikke andet end en sjat olie, lidt ost, en håndfuld kerner eller nødder og en hyggelig tur i skoven.
Ramsløg er en fantastisk krydderurt, som passer til næsten al slags mad.
Den er i sæson lige nu, så det er bare med at gå på jagt i skovbunden efter de flotte grønne blade - hvis du selvfølgelig bare husker at holde god afstand til de andre ramsløgsjægere.
Det er en god idé at dufte til bladene, når du plukker, så du sikrer dig, at du ikke får de giftige liljekonvaller med hjem (læs mere her hos Fødevarestyrelsen).
Hvis bladene dufter godt af hvidløg og purløg, når du nulrer dem lidt mellem fingrene, så har du fat i de rigtige blade.
Nøddecreme
Din helt eget nøddecreme med lys og mørk chokolade vil få det færdigkøbte af slagsen til at blegne ved siden af.
Nøddecremen vil gøre underværker på morgenbrødet og smager fantastisk i en pandekage med banan.
Det får med garanti hurtigt ben at gå på, så lav hellere rigeligt. Og så er det sågar rigtigt nemt at lave!
Frugtlæder
Det lyder måske ikke umiddelbart som noget, du har lyst til at sætte tænderne i, men det smager skønt af både surt og sødt og har en dejlig fedtet og gummiagtig konsistens.
Du kan eksperimentere med lige netop dine yndlingsfrugter. Æbler, pærer, bær, blommer og sågar tomater kan bruges.
Frugtlæder kan spises for sig selv som en slags slik, men smager også dejligt på en ostemad.
Appelsinmarmelade og nødder i honning
Er marmeladeglasset ved at være tomt?
Så er her muligheden for at fylde det op igen med din egen aromatiske appelsinmarmelade.
Den kan få selv den kedeligste ostemad op at ringe og i selskab med de glaserede nødder, bliver ostebordet aldrig det samme igen.
Henkogte chilier
Pift din mad op med et ordentligt skud chilipower.
Hvis du er vild med stærk mad, vil du også elske at have et glas henkogte chilier stående parat i køleskabet, så du altid kan tilføje en god omgang ild til dit måltid.
De henkogte chilier kan både bruges hele eller pureres til en chilisovs, som kan bruges i kødsovs, til wokretter eller i en burger.
Friskost
Friskost er en mild og let syrlig ostetype, som er kendetegnet ved, at den hverken skal lagres eller presses.
Friskost er nem at lave, men kræver en sjat tålmodighed, da den helst skal tykne i et par dage før servering.
Den smager skønt på et stykke brød med lidt grønt på toppen, men kan også bruges i salater eller varme retter.
Syltede rødbeder
Leverpostejen bliver løftet betydeligt med et par hjemmesyltede rødbeder.
Her får du en helt basis opskrift på klassiske syltede rødbeder, som du sagtens kan sætte dit eget præg på.
Prøv for eksempel at putte et par laurbærblade, kardemomme eller sennepskapsler i blandingen.
Tørrede tomater
Soltørrede tomater er altid rare at have i nærheden til tapasbordet, i salaten eller i et hjemmebagt brød.
Men du behøver slet ikke på jagt i supermarkedet for at finde dem. Ved hjælp af en ovn og dine yndlingskrydderier kan du få masser af smag ud af de sidste rynkede tomater, du har liggende derhjemme.
Desværre skinner solen ikke kraftigt nok i marts til at tørre dem udendørs, men din ovn er redningsmand og skal nok sikre dig de lækreste tørrede tomater.