Mystisk japansk trend hitter på YouTube: 'Det er nuttet og fascinerende'

Finurlige detaljer og nuttet dukkehus-stemning hitter i ny bølge af madvideoer på internettet.

(Foto: © / Grafik: Oliver Seppo)

Ost, der smelter, grøntsager, som snittes, og kager, der bager.

Du har helt sikkert set madvideoer.

Prøv at forestille dig samme koncept - bare med køkkengrej, inventar og madvarer i dukkehusstørrelse. Ja, det lyder lidt som en barndomsleg.

'Mini Food' er et japansk fænomen, og du kan finde utallige videoer på YouTube med det. I videoerne ser man menneskehænder lave spiselige måltider i miniaturestørrelse, og det er alt fra detaljerede lagkager, sushiruller og McDonald's-menuer, der tilberedes i minikøkkener og anrettes med en pincet.

Frederikke Legaard har prøvet kræfter med forskellige slags bagværk i miniaturestørrelse. Det vildeste, hun har lavet, er ifølge hende selv en kartoffelmad med purløg og hjemmebagt rugbrød, hvor hun havde skåret rugkernerne til mini rugkerner. (Foto: © Frederikke Legaard)

Selvom fænomenet 'mini-mad' oprindeligt stammer fra Japan, findes der også danskere, som dyrker det. Én af dem er Frederikke Legaard, som vandt ottende sæson af 'Den store bagedyst'.

Hendes interesse for miniprojekter begyndte i en tidlig alder.

- Jeg gik til 'dukkehus-lavning', da jeg var 11, og har bygget mini-landsbyer med min far, så længe jeg kan huske. Da jeg blev ældre, begyndte jeg at lave mini-mad, så det har været en fascination hele mit liv, fortæller hun.

Bruger cirka syv timer på en mini-tærte

Selvom den mini-mad, som Frederikke Legaard laver, er mikroskopisk og ikke ser ud af ret meget, ligger der mange arbejdstimer bag de små hamsterportioner.

- Det tager helt vildt lang tid at lave mini-mad. Sidste gang jeg bagte en jordbærtærte, brugte jeg mellem seks og syv timer på det, siger Frederikke Legaard og tilføjer, at jordbærtærten målte cirka fire centimeter i diameteren.

Selve arbejdsprocessen byder også på en del udfordringer.

Frederikke Legaard er 25 år gammel. Hun studerer kunst på et kunstakademi i Amsterdam, men lige for tiden holder hun orlov og bruger tid på at lave en kogebog. (Foto: © Betina Garcia, DR)

- Når man skal rulle en tærtedej ud til en minitærte, så skal dejen være en milimeter i tykkelsen, og det er virkelig svært. Der skal også laves en lille bitte portion mazarinmasse, og så skal der findes små skovjordbær, som skal skæres til og placeres med en pincet. Selve afbagningen er heller ikke nem med sådan en mikro-tærte.

Desuden laver Frederikke Legaard også mini-maden i almindelig størrelse, når hun er i gang, så hun kan sammenligne madportionerne.

ALT bliver lavet fra bunden

Når Frederikke Legaard laver mini-mad, er alle elementerne hjemmelavede.

Hun har bygget et mini-komfur ud af et lille gammelt jernkomfur, og tallerkener laver hun selv i keramik. Derudover laver hun køkkenredskaber ud af genbrugsmaterialer.

- Jeg har for eksempel lavet en lille vase ud af et låg fra en ansigtsserum. Min tærteform stammer fra en gammel øldåse, som jeg har klippet op.

Frederikke Legaard dyrker sågar sine egne mini grøntsager.

- Man gror mini-grøntsager på samme måde som almindelige grøntsager, man plukker dem bare alt for tidligt. Hvis du dyrker kartofler, kan du nemt finde mini-kartofler i jorden.

Måske lyder det lidt bøvlet, men for den tidligere bagedystvinder er det netop processen i at finde på alle de små finurligheder, som hun holder af.

- For mig falder det lidt til jorden, hvis jeg for eksempel bare skærer et stykke af et almindeligt æble. Så bruger jeg i stedet et lille paradisæble.

Det handler om nuttethed

Hvis du har set videoer af miniature-madlavning, har du måske følt associationer til din barndom. Alligevel taler fænomenet til det ældre publikum, og fascinationen opstår, fordi der er tale om rigtig mad, forklarer rådgiver i sociale medier Mette Willert.

- Det giver en 'wow'-følelse, når der tændes for vandhanen, og der kommer rigtig vand ud. Jeg tror, at det er derfor, at hypen er så stor - fordi man rent faktisk kan spise maden.

Men mini-mad er ikke bare fascinerende. Vi tiltrækkes også af de mystiske videoer, fordi madlavningen ser så nuttet ud.

- Kombinationen af de vilde detaljer og de små ting skaber en'cuteness-faktor', og det er lige netop denne nuttethed, der er typisk for japansk kultur. Vi ser den også komme til udtryk i for eksempel deres tøjstil og måde at tegne på.

'Når jeg laver mini mad og sidder fordybet i flere timer, er jeg helt i min egen zone', fortæller Frederikke Legaard. Desuden har hun planer om at lave hendes eget hus i miniaturestørrelse en dag. (Foto: © Frederikke Legaard)

Mette Willert påpeger, at tempoet i videoerne også er interessant.

- Det går utrolig langsomt, det kan virke helt meditativt. Samtidig er lyden reallyd og uden effekter. Det taler umiddelbart ikke til den danske kultur, fordi vi er vant til, at tingene går hurtigt.

Spiser man det?

Selvom Frederikke Legaard bruger gode råvarer, hjemmedyrkede grøntsager og timevis på at forberede en mini-ret, så spiser hun den ikke.

- Da jeg havde en hund, gav jeg det til den, og ellers ryger det ud. For mig handler det nærmere om at dokumentere det med en video eller et billede, hvor man kan vise, at det ser underligt ud i størrelsesforholdene.

Hun erkender dog, at det til tider gør lidt ondt at kassere de mange timers arbejde.

- Den dér jordbærtærte gemte jeg i køleskabet i fem dage, for jeg kunne ikke få mig selv til at smide den ud, fortæller Frederikke Legaard.

Har du fået lyst til minimad? Her kommer opskrifter på mini-burgere og mini-pomfritter