Mystik om populær fastfood-klassiker: Hvem opfandt egentlig den franske hotdog?

Det er et stykke konfliktfyldt madhistorie, vi fylder med dressing og parkerer en pølse i.

I adskillige cafeterier, pølsevogne og tankstationer kan du næsten med garanti købe dig til en bid af Danmarks kulinariske historie.

Brødet med det pølseformede hul i midten. Dressingen, der er skabt specielt til den håndholdte smagsoplevelse. Og selvfølgelig den ristede eller kogte pølse, der skal lukke hullet i brødet og søbe sig ind i den delikate dressing.

Det er selvfølgelig den franske hotdog, der er tale om. Også kendt som hapsdoggen. Eller Monte Franken. Kært barn har mange navne.

I år kan danskerne fejre, at vi har spist franske hotdogs i 40 år. Sådan cirka i hvert fald.

DR Mad har gravet lidt i hemmeligheden bag pølsesuccesen og forsøgt at løse mysteriet om, hvor og hvornår danskerne første gang blev introduceret til den nemme og bekvemme spise, der ændrede mad på farten for altid.

Den franske hotdog fylder 40 år. (Foto: © Kristoffer Juel Poulsen, Scanpix)

Den franske hotdog er på trods af dens enkelthed og folkelige gennemslagskraft indhyllet i en hel del mystik.

Der er nemlig stor uenighed om, hvem der første gang introducerede danskerne for den populære hurtigret.

Mysteriet tager os både til kronjyske Randers og den fynske by Paarup.

Men vi starter hos Danish Crown Foods, som mener at have sandheden om, hvor det hele startede.

Hapsdoggen, der startede det hele

Michael Ravn er kommunikations- og presseansvarlig hos Danish Crown Foods. De ejer blandt andet Steff Houlberg, Gøl og Tulip, og han har et bud på den franske hotdogs ophav.

Han fortæller, at den franske hotdog angiveligt blev skabt i samarbejde mellem brødfabrikanten Paaskebrød, pølsefabrikanten Steff Houlberg og DSB.

I 1980 blev deres version af den franske hotdog præsenteret under navnet hapsdog, hvorfor den altså har 40 års jubilæum i år, ifølge ham.

- Den var frontløber til nem mad on the go, siger Michael Ravn.

Michael Ravn fortæller, at hapsdoggen og den franske hotdog er to sider af samme sag, og at man derfor godt kan argumentere for, at det er Paaskebrød, Steff Houlberg og DSB, som retmæssigt kan kalde sig opfindere af den franske hotdog.

Men han anerkender også, at der er andre, som mener at være kommet først med den franske hotdog.

En af dem kunne være Charles Rasmussen fra Randers. Han mener selv, at det er ham, vi kan takke for at have fået spisen til Danmark.

Monte Franken fra Randers

Han fortæller, at han blev inspireret under en ferie til Frankrig, hvor franskmændene fyldte en pølse i en opskåret baguette.

Sidenhen blev han præsenteret for samme type spise i Oslo, hvor den gik under navnet Monte Frank, og det var under netop dét navn, danskerne nu også skulle nyde godt af den lækre spise, syntes Charles Rasmussen.

Han tog derfor idéen med sig hjem til Randers. Her arbejdede han som salgschef i et cateringfirma, hvor han havde et godt kendskab til fødevarebranchen.

I 1984 drog han derfor Jylland rundt for at introducere diverse grillbarer, pølsevogne og cafeterier for Monte Franken, som vi i dag kender som den franske hotdog, og fik et bageri til at bage baguettebrødet for sig.

- Der var vild begejstring over den, husker Charles Rasmussen.

Han fortæller, at bageriet til sidst ikke kunne følge med på efterspørgslen af brød, så han allierede sig med brødproducenten Paaskebrød, der begyndte at bage den type brød til den franske hotdog, vi kender i dag.

Men hapsdoggen, som DSB, Paaskebrød og Steff Houlberg lancerede i 1980, ligner langt fra den rigtige franske hotdog, mener Charles Rasmussen.

- Det har ikke noget med fransk hotdog at gøre, for hapsdoggen var ikke med baguettebrød, men med blødt pølsebrød. Der er ikke nogen, der har lavet en fransk hotdog som mig før, siger han.

Da den franske kom til Fyn

På Fyn er historien en tredje.

Kim Krogh fra fynske Paarup, der i 1980'erne arbejdede som bager, fortæller, at han opdagede den franske hotdog på en messe i Tyskland i starten af 1980'erne.

Han var ikke stødt på versionen før, men tænkte, at fynboerne ville kunne lide den. Og han gjorde det til sin mission at introducere dem for den.

- Jeg begyndte at bage flutes, der kunne skæres lige over på midten, så der kom to franske hotdogbrød ud af det. Jeg foreslog indehaveren af Jyttes Grill i Paarup, at de burde sælge dem, fortæller Kim Krogh.

På Jyttes Grill fik de nogle speciallavede spyd med varme i, som blev sat i stikkontakten, der kunne lave hul i midten af brødet.

Og så var der ellers franske hotdogs på menuen for mange borgere i Paarup.

- Den franske hotdog blev taget rigtig godt imod i Paarup. Salget steg stødt hver uge, husker Kim Krogh.

- Jeg ved ikke, om der er nogen, der har lanceret den her udgave før, men de kendte den ikke i Paarup, fortæller han.

Hvorfor elsker vi den?

Selvom vi måske aldrig løser mysteriet om, hvor og hvornår danskerne første gang satte tænderne i en fransk hotdog, er vi nok mange, der er glade for, at både Charles Rasmussen, Kim Krogh og Steff Houlberg, Paaskebrød og DSB introducerede os for den nemme og bekvemme spise.

Og det er da heller ikke tilfældigt, at mange danskere fortsat er glade for at spise den.

Lisbeth Ankersen, som er smagskonsulent og ejer af konsulentvirksomheden Innovaconsult, kalder den franske hotdog for "den ultimative bekvemmelighedsmad":

- Hvis man skal køre i bil, eller man er i en eller anden social sammenhæng, hvor man ikke vil stå og tabe halvdelen af den ristede hotdog på gulvet, kan man i stedet spise en fransk hotdog, siger hun.

- Der er sikkert også nogen, der ville kunne komme med alle mulige seksuelle associationer i forbindelse med en fransk hotdog. Men man kan bare spise den på en lidt mere elegant måde end en almindelig hotdog, siger hun.

Om smagen fortæller Lisbeth Ankersen, at den mangler nogle nuancer, hvis man sammenligner den med den almindelige hotdog, der indeholder flere teksturer og smage. Hun peger derfor på, at det er en helt bestemt befolkningsgruppe, der især er vilde med den franske hotdog:

- Der er mange børn, der godt kan lide den, fordi den rammer de smage, som de synes, er gode. Børns smagsløg er ikke altid udviklet til at synes godt om det bitre og sure. Så hvis man har et barn, som er lidt forsigtig med alle mulige smage, så kan du bare få den helt uden dressing, og så er der kun brød og pølse. Så kan alle være med, siger Lisbeth Ankersen.

Men den franske hotdog er altså ikke kun for børn:

- Vi, der gerne vil eksperimentere en lille smule, kan selv vælge, hvilken dressing der er i. Det der med at designe sin egen mad, det plejer at være et hit hos alle. Så føler du, du har fået noget mere med i pakken, siger hun.

- Og så elsker vi mad, der vækker positive følelser og gode minder om hygge frem hos os, forklarer Lisbeth Ankersen.

Gå amok i franske hotdogs med disse opskrifter:

Brødrene Prices pølsebrød:

Master Fatmans hjemmelavede ketchup:

Både supermarkeder og slagtere har mange gode pølser, men hvis du vil lege pølsemager en dag, så prøv denne opskrift: