Lær det gamle håndværk: Surdejsbrød er lettere, end du tror

Vil du gerne være mester i surdejsbrød? Så følg disse tips.

En surdej består af vand, mel og måske en smule salt. Denne blanding lader man stå, og så opstår der magi. Det lyder simpelt, ikke?

Alligevel er surdejdsbrød tit en disciplin, som kan få de fleste til at ryste lidt på hånden. For hvordan er det nu lige, man gør?

Det har Morten Lindberg, også kendt som Master Fatman, tænkt sig at finde ud af. Gennem programmet ’Smagen af Danmark’ besøger han forskellige madproducenter for at lære de gamle håndværk.

Hos Per Grupe, skal han lære at lave et surdejsbrød. Per Grupe bor i et bofællesskab i Nordsjælland, hvor de dyrker 64 forskellige kornsorter, som de selv maler til mel.

I videoen øverst kan du se resultatet.

Per Grupe dyrker korn uden for Uggeløse i Nordsjælland. (Foto: © Nose Productions, DR)

Det vigtigste surdejsråd

Når du kaster dig over surdejsbrødet, er det vigtigste at være tålmodig. Et godt surdejsbrød er nemlig flere dage, hvis ikke uger undervejs.

- Surdej er baseret på mikroorganismer: mælkesyrebakterier. Det er en slags gæringsproces, hvor der indgår en masse mikrobiologi. Det frigør en masse smagsstoffer, som mange forbinder med velsmag, forklarer gastrofysiker Ole G. Mouritsen.

Surdejen i brødet bruger stivelsen til at producere CO2. Det får brødet til at hæve.

Er du klar til et lave din egen surdej?

Du kan få opskriften på Per Grupes surdejsbrød her:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/surdejsbrod

Camilla Plumm har en opskrift på en rugsurdej:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/surdej

Adam Aamann giver også sit bud på en surdej. Han starter den op med lidt gær og giver tips til, hvordan man holder den i live efterfølgende:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/groft-hvede-surdejsbrod

Du kan se Smagen af Danmark torsdag aften på DR K kl. 20:30 og på DR TV.