"Glæd dig, vi skal have hvidkål i aften!"
Sagde ingen nogensinde... for den er lidt svær at sælge, ikke?
Hvidkål er ikke ligefrem den mest sexede grøntsag, der findes.
Den bliver ofte overskygget af andre råvarer. For ikke at tale om andre kåltyper som spidskål, blomkål og broccoli.
Men lad os lige se bort fra det lidt blege og bastante ydre, og i stedet minde os selv om, hvor fantastisk en grøntsag hvidkål i virkeligheden er. For der er altså guld at hente for få penge.
Det er måske den mest alsidige og billige kål, du overhovedet kan sætte tænderne i - og så er efteråret det perfekte tidspunkt at komme kålen i kurven igen.
Her får du fire nemme metoder til at få det bedste ud af det store hvidkålshoved - uanset om du vil spise det råt, stegt, kogt eller fermenteret.
Kram det - den nemme udgave
Hvidkål er en grov kåltype, som hurtigt kan føles grov og ufordøjelig, hvis man spiser det råt. Men det er heldigvis rimeligt nemt at undgå.
For det første kan man sørge for at snitte kålen så fint som muligt - eventuelt ved at rive hvidkålen på et rivejern.
Lidt marinade af for eksempel salt, citronsaft, sennep, honning, olie, eller hvad du lige har gør også underværker for den rå kål, der hurtigt bliver lidt mere menneskevenlig.
Hvis du stikker dine nyvaskede hænder ned og giver kålen en ordentlig krammetur, til marinaden er masseret godt ind i kålen, vil den hurtigt føles mere smidig og sprød end rå og grov.
Metoden kan du bruge som bund i enhver slags kålsalat, som for eksempel denne nordiske kålsalat.
Du kan også tæmme det grove kål ved at søbe det ind i en lækker dressing af yoghurt naturel, mayonnaise og lidt sennep. Lad det trække længe nok til, at det er blødgjort, og så har du en lækker cole slaw, der er perfekt i en burger.
Lynstegning - giver mere smag
Hvidkål er formidabelt som lynstegt tilbehør eller fyld i overskudsretter på panden som stegte ris.
Wokretter er genial restemad, for du kan få bugt med, hvad du har i grøntsagsskuffen.
Steger du eller griller det, behøver du ikke tage det fine snit så nøje.
Det vigtigste er bare, at du ikke giver kålen for lang tid, så den beholder sin sprødhed.
Giv derfor kålen minimal tid, men derimod høj varme - det gælder både i wokretter eller stegt for sig selv på panden i lidt olie eller smør.
Det gør ikke bare, at kålen forbliver sprød, men den høje varme tilfører også en lidt grillet og karamelliseret smag til den milde kål, som fungerer virkeligt godt i asiatiske retter eller som erstatning for rodfrugter.
Stuvning - for en cremet oplevelse
Stuvet hvidkål er en klassiker, som kan opgradere selv de mest fesne frikadeller på en kold oktoberdag.
For at få kålen så sød og cremet som muligt, koges og vendes den til sidst sammen i en cremet flødesovs med lidt muskatnød, der både dufter og smager lidt af mormorkøkken.
I efteråret er det også endelig socialt accepteret at gå suppeamok igen, og her er hvidkål også en god makker at koge med i en russisk borscht.
Du kan også fylde fintsnittet hvidkål i friske supper som den vietnamesiske pho eller japanske ramen.
Her behøver kålen ikke engang blive kogt med, men bliver rigeligt tilberedt, når den lune suppe hældes over skålen med kål og andre friske grøntsager - så er der både varme og friskhed på samme tid.
Fermentering - bring syrligheden frem
Hvidkål holder i sig selv længe i køleskabet, men vil du gerne forlænge holdbarheden, er fermentering vejen frem.
Surkål forlænger kålens levetid med mange måneder, hvis du håndterer den rigtigt.
Den særlige fermenteringsmetode gør noget særligt ved smagen og anvendelsesmulighederne.
Rejser du til Tyskland, vil du støde på surkål under navnet sauerkraut, mens koreanerne sværger til en anden form for fermenteret kål kaldet kimchi.
Når du skal lave surkål, skal du faktisk kun tilføje salt. Salten får kålen til at afgive væske, når du krammer det godt, og herefter er det bare at komme det på glas og tage en skefuld til stegte pølser, kylling eller salater - eller sågar brugte saften som smagsgiver i blandt andet dresseringer.
Kimchi kræver lidt flere ingredienser og krydderier og laves sædvanligvis af kinakål, men du kan sagtens bruge hvidkålshovedet som erstatning. Kimchi giver syre og styrke, som kan tage dit ris- eller sandwich-game til nye dimensioner.