Ses vi i Trondhjem?
Hvis man er en del af den gastronomiske superliga i Danmark, er man formentlig stødt på dette spørgsmål et par gange det sidste stykke tid.
Det er nemlig i den norske by Trondhjem, at dette års nordiske Michelin-stjerner bliver delt ud i aften. Og det er her, det skal afgøres, om Danmark får lov at beholde de 35 stjerner fordelt på 28 restauranter - eller om vi modtager endnu flere.
Som altid når den hypede franske gourmetguide uddeler stjerner, er ugerne forinden fyldt med gætterier, og i år er ingen undtagelse. Men måske er det meget godt at slå koldt vand i blodet, mener madanmelder på Børsen, Ole Troelsø.
- Siden Michelinguiden fik den nye direktør, Gwendal Poullennec, er der sket noget. De er blevet mere konservative. Ved sidste års uddeling i Aarhus havde vi ventet os en stjerneregn, men det var meget lidt, der faldt af. Jeg tror derfor heller ikke på, at de er i gavehumør i år, siger Ole Troelsø og uddyber:
- Selv i Frankrig har Michelin gjort sig bemærket ved at tage en stjerne fra landets mest ikoniske restaurant. Den havde haltet noget tid, men det er tydeligt, at den nye direktør viser sig som den nye skrappe lærer, der skal til at skabe disciplin i klassen.
Men man har jo lov at håbe, og det gør Ole Troelsø da også. Her kommer derfor hans bud på fem restauranter, der fortjener en stjerne... eller tre.
Alchemist
I sommer genåbnede restauranten Alchemist i nye bombastiske lokaler på Refshaleøen i København og med et menukort, der talte 50 retter.
Åbningen gik ikke ubemærket hen. De første reservationer røg i løbet af få minutter, ventelisten kom hurtigt op på 5.000, og madanmeldere verden over var svært begejstrede. Men hvad med Michelin? Hvad vil de sige til Alchemist?
- Jeg har svært ved at forestille mig, at de forbigår den, men hvor mange stjerner den kan få, vil jeg ikke gætte på, siger Ole Troelsø.
Selvom man måske kunne tro, at Alchemist fra begyndelsen kunne modtage to stjerner, er Ole Troelsø langt fra sikker.
- De er ret konservative, og der bliver ikke givet ved dørene.
Falsled Kro
Hvad med Fyn? Sådan har det lydt i flere år, når stjernerne blev strøet ud over københavnske og jyske restaurationer.
Ole Troelsø har også undret sig - især over, hvor stjernene til den berømte Falsled Kro er blevet af.
- På et tidspunkt troede jeg, at Michelin rykkede systematisk ud i landet, men det gør de bare ikke. Måske er Fyn lidt mere uoverskuelig at tage til i forhold til København eller Aarhus, som man kan flyve til, men jeg synes, det er noget vås. Det er da dumt ikke at have Fyn med overhovedet.
Falsked Kro ligger ved Millinge på Fyn. Den er tidligere blevet drevet af den franske kok Jean-Louis Lieffroy, som for alvor forvandlede kroen til et højgastronomisk midtpunkt.
I dag arbejder køkkenet med de råvarer, der er i sæson, og ifølge Ole Troelsø er Falsled Kro stadig en driftssikker restaurant med et højt gastronomisk niveau, der bestemt er en stjerne værdig.
Restaurant Lyst
En anden restaurant i provinsen, som Michelinguidens anmelderkorps burde honorere med en stjerne, er den nye restaurant Lyst i Vejle. Lyst ligger i den ikoniske bygning Fjordenhuset i byens havn, og selve restauranten er skabt i samarbejde med Olafur Eliasson.
- Med den særprægede arkitektur og de visioner bag er det oplagt, at de burde være på listen, forklarer Ole Troelsø.
Menuen på restaurant Lyst består af tyve serveringer skabt af lokale råvarer. Den skifter fra dag til dag, og ifølge restauranten afspejler den vejret, tiden, sæsonen og høsten.
Mielcke & Hurtigkarl
En restaurant, som for længst også burde have modtaget en stjerne eller to, er Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg, mener Ole Troelsø.
- Hovedårsagen til, at de er blevet forbigået, er, at køkkenet er for uforudsigeligt. Du kan ikke være sikker på stilen. Er det nynordisk eller er det asiatisk? Den er svær at kategorisere, og så er du allerede bagud på point, når Michelin kommer forbi.
Ole Troelsø er ikke et øjeblik i tvivl om, at restauranten har michelinpotentiale, men han mener heller ikke, at 2020 er året, hvor Mielcke & Hurtigkarl bliver honoreret.
- Når Michelin ikke har givet dem stjerner de andre år, så vil det pludselig være svært at gøre det. For dem vil det være som at lukke et uhyre ud af buret. Og måske er det også okay, for Mielcke & Hurtigkarl klarer sig jo glimrende uden.
Noma
Og så til Noma; en restaurant, der er svær at komme udenom, når talen falder på Michelin.
- Personligt synes jeg, at Noma fortjener tre stjerner, men det sker nok ikke, siger Ole Troelsø.
Han har tidligere rost restauranten for at være banebrydende indenfor dansk gastronomi.
- Vi var da nok mange, der tænkte, der ville falde en ekstra stjerne af, efter de genåbnede i 2018 med deres nye koncept. Men stjernen kom ikke til sidste års uddeling, og derfor tror jeg ikke på, den skulle komme i år, selvom de fortjener den.
Hvorfor stjernen ikke er kommet, vil Ole Troelsø ikke gisne om. Men når det kommer til Michelin-guidens formåen, mener han, at vi i Danmark har et lidt forkert billede af, hvor meget tid den kendte franske guide bruger på restaurantbesøg.
- Jeg tror faktisk ikke, at Michelinguiden har den føling med de danske restauranter, som mange går og tror. De kan umuligt nå at besøge alle steder og ikke mindst genbesøge dem. Jeg tror i stedet, de er forsigtige med at tage chancer, for sådan arbejder jeg også, når jeg anmelder en restaurant.
- Jeg holder mig lidt tilbage med min bedømmelse, for jeg vil hellere have, at mine læsere oplever, at det er endnu bedre, end jeg skrev. Sådan tror jeg også, det er med Michelin. De vil hellere være forsigtige, men de vil selvfølgelig også gerne vise, at de er med på beatet, siger Ole Troelsø.