Der er mange gode grunde til at købe takeaway. Det er nemt og ukompliceret. Det smager tit ret godt, og det sparer dig for en masse opvask.
Men der er også mange gode grunde til at lade være.
Takeaway er nemlig både dyrt i længden, og ofte vil det være tilsat mere sukker, fedt og salt, end du selv ville have puttet i din hjemmelavede mad.
Hvis man spørger danskerne, så foretrækker vi faktisk også hjemmelavet mad, viser undersøgelser fra Madkulturen, der er en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet.
Hvis du er én af dem, der gerne vil skrue lidt ned for mængden af takeaway, så tjek lige de her fire nemme opskrifter ud. Vi lover dig, at de kan laves på nogenlunde samme tid, som det tager at hente en pizza.
Omelet
Den tager kun 15 minutter at bikse sammen, og den kræver ikke andet end lidt æg, og hvad du ellers har af rester i køleskabet.
Man kan egentlig godt undre sig over, at omelet til aftensmad ikke er mere udbredt, end det er, for den er ret sund og alligevel ret lækker at sætte tænderne i.
Når det kommer til fyld, så er ost et hit hver gang. Ren magi kan nærmest opstå, når det smelter sig ind i æggemassen, og du kan bruge alt fra en klassisk skæreost, en rest cheddar eller lidt flødeost fra bunden af Buko-bøtten.
Løg, tomater eller lidt fintsnittet squash passer også altid godt til omelet. Steg gerne løgene gyldne på panden, inden du kommer dem i.
Tomatsuppe
Denne opskrift på tomatsuppe kan redde dig, selvom udvalget i dit køleskab er helt sløjt. Du skal nemlig bare bruge lidt tørre krydderier, en dåse tomatpuré og et par dåser flåede tomater.
Og når nu vi er ved de flåede tomater, så er de altså rigtig gode at tanke op på, så du ALTID har dem i køkkenet. De er nemlig fuldstændig uundværlige i danskernes favoritretter, som hjemmelavet pizza, pasta bolognese og chili con carne.
Mange folk køber måske de hakkede tomater, fordi de er nemmere at få ud af dåsen. Sagen er bare den, at flåede tomater ofte smager langt bedre.
Opgraderet havregrød
Før i tiden havde mange familier en ugentlig grøddag. Grød er både nærende, godt for madbudgettet og møghamrende hurtigt at bikse sammen.
Men sådan en portion havregrød kan til gengæld også blive lidt trist og klæbrig, hvis du koger den for længe og ikke får serveret den med spændende tilbehør.
Her er derfor en simpel opskrift på en opgraderet version grød, som ikke kræver, at din køkkenskuffe bugner af mærkelige frø og obskure nøddevarianter.
Højtbelagt smørrebrød
Det lyder ærlig talt ikke særlig forførende med rugbrødsmadder til aftensmad. Men hvis du opgraderer til et stykke højtbelagt, kan måltidet rent faktisk blive delikat og noget, man ligefrem foretrækker fremfor en slasket pizza.
Kartoffelmadder er billige at lave og super klimavenlige. Faktisk er kartofler så klimavenlig en råvare, at vi burde spise dem til aftensmad fem gange om ugen, lyder klimarådene fra DTU.
I denne opskrift leverer Claus Meyer et godt eksempel på en oplagt måde at komme i gang med kartoflerne - giv den op for: Kartoffelmaden!