Kender du softice-tricket? Isdronning afslører de bedste tips, når du køber is

Få opgraderet din næste is-oplevelse af en person, der har langet 100.000 vaffelis over disken.

(Foto: © Grafik: Nicolai Bruun)

Denne artikel blev oprindeligt udgivet i sommeren 2020.

Får man mest is for pengene i bæger eller isvaffel?

Hvor mange smagsprøver kan man egentlig tillade sig at spørge om?

Der kan cirkulere mange forskellige spørgsmål rundt i hovedet, imens man venter i iskøen en varm sommerdag.

Spørgsmål, som man måske aldrig rigtig får svar på, men som ikke desto mindre kan være interessante at undersøge lidt nærmere.

Vi har sat os for at afmystificere myterne om det kolde guld. Derfor har vi allieret os med Linn Bertram, som har langet is over disken i hele 30 år. Hvor mange is, det er blevet til igennem tiden, aner hun ikke, men vi er på den gode side af 100.000 vafler.

Nu har hun indvilget i at dele ud af hemmelighederne fra livet som ismutter.

Linn, med din mangeårige erfaring kan du så sige, om danskerne har en favoritsmag?

- Nougatis er helt klart den, som vi alle dage har solgt mest af. Det er folk i alle aldre, der vil have den. Det værste er, hvis vi løber tør for nougatis. Vores leverandør ved godt, at det er no go. Folk kan godt blive paf, hvis nougaten er udsolgt.

Hvis nu man har svært ved at bestemme sig, hvad vil du så mene er et sikkert valg?

- Hvis iskvaliteten er i orden, så kan man altid få succes med en kugleis med vaniljeis og en sorbet. Det går altid godt sammen. Så får man den rene cremede smag fra vaniljen og et friskt og syrligt element fra sorbeten.

Apropos sorbet. Er der regler for, hvor i vaflen den skal placeres?

- Ja, det er klart en fordel, hvis du har sorbet øverst. Den smelter hurtigere end flødeisen, så det anbefaler jeg altid kunderne.

Hvad med softice, hvis man vil tilkøbe det til sin kugleis? Skal det ned i vaflen eller ovenpå?

- Softice eller iscreme, som vi kalder det i vores butik, er ikke lige så koldt som kugleis, og derfor er det altid en fordel at have det på toppen. Vi kan faktisk også se, at vi sælger mere af denne type is på de køligere sommerdage, fordi den simpelthen ikke er så kold.

Kan man egentlig charmere sig til større kugler?

- Altså, jeg kan jo kun tale for mig selv, men jeg vil sige nej – tværtimod. Hvis folk siger, de gerne vil bede om en ekstra stor kugle, så tænker jeg nok endnu mere over, at den ikke skal være større end dem, vi plejer at lave.

- Der er altid nogen, der forsøger at krejle sig til lidt mere, og for mig er hele tricket at sige nej på en pæn måde. Man siger ikke bare: "Nej, det må du ikke". Så er det bedre at sige noget sjovt med et glimt i øjet, så folk går fra butikken med en dejlig og hyggelig oplevelse.

Hvad med smagsprøver? Hvor mange kan man tillade sig at bede om?

- Jeg synes to smagsprøver er fint, men når det bliver tre eller flere, så synes jeg, det bliver lidt bøvlet. Når folk for eksempel skal smage vaniljen, så kan man godt lige tænke: "Det er jo ikke nogen demonstrationsbod i Føtex det her".

- Omvendt tilbyder jeg det også altid til folk, hvis de er vægelsindede. Specielt med børn, som kan have store spekulationer, så er det jo bare så oplagt, at de skal have lov at smage, for det er vigtigt, at man får den is, man godt kan lide.

Når nu vi snakker is-etikette, er der så andre ting, man som kunde bare ikke må gøre? Er det dårlig stil først at bestemme sig, når man lander ved disken?

- Nej, det synes jeg faktisk ikke. Jeg kan godt forstå, at man lige har brug for at se isen, inden man bestemmer sig. Har man små børn, skal man måske ikke remse alle 20 smage op for dem, men udvælge fem smage, som man ved, de vil kunne lide.

- Lige denne sommer har jeg måske den bøn, at man gerne må gå hurtigt ud af butikken, når man har fået sin is. Vent på din familie og venner uden for døren, for mange isbutikker har en klar begrænsning på, hvor mange der må være i butikken.

Hvis man selv skal prøve kræfter med en softicemaskine her i sommerferien, har du så et trick?

- [griner] Jamen, det er også svært at lave softice i begyndelsen! Hos os er softicemaskinen altid de nye ekspedienters mareridt. Først og fremmest er det bare med at springe ud i det.

- Man kan ikke lære at lave softice ved at se på. Man skal få det i hænderne, og alle kan lære det. I starten ligner ens softice måske lidt et kunstværk fra Louisiana, men hvis der skal drys på, kan man redde meget i den proces.

Når nu vi taler drys: Det er jo aldrig rart at få en softice, der mangler drys. Har du et trick, hvis man ikke synes, der er nok drys på sin is?

- Når man vender softicen i drys, så kan det være rart at have en ekstra ske ved hånden, så man lige får drys på det steder i isen, der ikke er dækket. Men ved du bare, at du kommer til at mangle drys på din softice, så kan man jo altid spørge, om man kan købe et bæger med lidt ekstra drys til at dyppe i. Det fungerer faktisk ret godt.

Hvordan er det nu med de kugler? Får man mere is for pengene, hvis man for eksempel vælger vaffel frem for bægeris eller omvendt?

- Nej. Vi laver de samme kugler - lige meget om vi laver en vaffelis eller bægeris.

Her til sidst: Spiser man egentlig mange is, når man selv står bag disken?

- Ej, jeg spiser faktisk ikke særlig mange. Det er vel ligesom det her gamle ordsprog med, at bagernes børn ikke spiser brød.

- På en sæson spiser jeg måske fem vafler, men så skal det også være hindbærsorbet i hjemmebagt vaffel med rigtig flødeskum på.

Fik du også lyst til softice? Man kan faktisk godt lave den derhjemme: