Festivalerne er aflyst, og mange af os har vænnet os til tanken om ikke at skulle se sydens sol lige foreløbigt.
Regeringen forsøger at lokke os ud i det danske sommerland med nedsatte togbilletter og gratis færgesejlads.
Derfor er sommerferien i år en oplagt mulighed for at drage på eventyr i Danmark og udforske nogle andre madoplevelser, end dem du falder over på dit eget gadehjørne.
Har du for eksempel nogensinde været på fiskeauktion? Eller lavet mad over bål efter en lang cykeltur? Og hvordan er det nu lige med det der sønderjyske kaffebord?
Vi guider dig her til både delikate, sære og traditionsrige danske madoplevelser, som du kan smage på - både ude i landet og hjemme i dit eget køkken.
Kaffebord i Sønderjylland
Sønderjylland er en oplagt feriedestination med en natur, du ikke finder andre steder i Danmark. På madfronten er sønderjyderne også kendte for deres mange egnsretter og unikke traditioner, du kun finder her.
Sønderjyderne har blandt andet stolte traditioner for både solæg og ringriderpølser. Men er du kageentusiast, er landsdelen et rent mekka.
Selv de største kageentusiaster kan blive sat på prøve, når de ser det overdådige sønderjyske kaffebord. Der skal nemlig seriøst bages - og spises! - mange kager for retmæssigt at kunne kalde det et ægte sønderjysk kaffebord.
Mindst 21 forskellige tørre, bløde og hårde kager skal der til - selvfølgelig serveret med rigeligt kaffe til at skylle de vanvittige mængder kage ned.
Flere steder i Sønderjylland kan man på forhånd bestille bord og opleve kagebordet, så det er oplagt at skrive på din to do-liste, hvis turen går til Sønderjylland. Det er dog en god idé at pakke de løse bukser, hvis du agter at kæmpe dig igennem alle herlighederne.
Du kan også kaste dig ud i kagebagningen derhjemme med disse opskrifter på den sprøde sønderjyske småkage med navnet ’gode råd’ eller denne rugbrødslagkage, der hører til på ethvert sønderjysk kaffebord.
Østers og øhop
Østers ses som en luksuriøs råvare og kan godt blive en dyr spise, men flere steder i Danmark er de frit tilgængelige i naturen - på nogle betingelser.
På Rømø ved Vadehavet er der rig mulighed for at anskaffe sig en omgang østers - for eksempel ved at tage på østerssafari med gummistøvler og spand. En sjov aktivitet, uanset om du er til østers eller ej.
Jagten er dog en fornøjelse, der kræver viden om fangstområdet og timing, hvis du gør det på egen hånd. I årets varmeste måneder kan østers have ophobede algegifte, som man kan blive syg af. Gør det derfor i koldere vejr - det vil sige uden for månederne maj, juni, juli og august.
OBS: Vi henviser til Fødevarestyrelsens og Nationalpark Vadehavets tips om sikker færd og indtagelse af delikatessen, inden du går i gang.
De kan spises rå med en smule citronsaft eller tilberedte, som for eksempelvis i denne røgede udgave med urtecreme. De kan også gratineres som her.
De danske øer byder dog på mere end østers. Her kan du også vælte dig i andre fantastiske smagsoplevelser. I år er der sågar gratis færgeoverfart for fodgængere og cyklister på mange sejlruter i hele juli. Så når nu det græske øhav måske ikke bliver dette års feriedestination, så er øhop i Danmark måske værd at tænke ind i ferieplanerne?
Samsø er kendt for deres fantastiske grøntsager, Bornholm for de røgede sild og på Ærø laver de deres helt særlige løvstenspandekager. Og hvis du tør, kan du tage til Læsø og få dig en dejlig portion torskehoveder fyldt med en slags grød lavet på byggryn, kaldet kroppinger, serveret med hele fiskeøjne og sennepssovs.
Efter sigende et skræmmende syn, men med overraskende velsmag og en egnsret, som læsøboerne har spist i generationer.
Cykelferie og et 'Aarhus-sæt' i Østjylland
I Aarhus finder du den største koncentration af studerende i forhold til antal indbyggere.
Det betyder hvert år mange ture på byens værtshuse, når de nye studerende skal introduceres til den festlige del af studielivet. Her bydes som oftest på et helt særligt 'Aarhus-sæt' bestående af en Ceres Top-pilsner (på flaske selvfølgelig) og et shot Arnbitter.
Der findes stort set ikke et brunt værtshus i byen, der ikke kan lange et Aarhus-sæt over disken til tørstige gæster på pubcrawl - studerende eller ikke studerende.
Hvis du hellere vil have natur frem for bytur, indbyder Østjylland også til mange smukke madoplevelser på cyklen eller i sommerhuset. Samsø er kendt for deres frodige grøntsagsmarker med Samsø-kartofler og andet godt, og i hele landsdelen finder du et væld af hyggelige gårdbutikker. Der er også masser af sankemuligheder, hvis du selv vil plukke gratis og spiselige lækkerier i naturen.
Langs kysterne og i mange sommerhusområder over hele landet finder vi blandt andet den invasive plante; hybenrose. Den ødelægger livet for mange andre planter, og derfor er det jo mere end oplagt at spise af den, inden den overtager hele verden.
Blomsterne kan bruges som pynt på kager, de kan tørres og give en aromatisk duft og smag til din mad, mens hybenbærerne kan bruges i dette wienerbrød med hybenremonce.
Frisk fisk på auktion i Nordjylland
Der er rig mulighed for selv at tage fiskestangen med ud og prøve lykken i det nordjyske, men hvis du ikke orker at stå flere timer uden at få bid på krogen, så har flere fiskeauktioner også ofte åbent for alle.
Du kan risikere at skulle stå tidligt op for at få den fulde oplevelse side om side med de lokale, men så har du også rig mulighed for at sikre dig friskfanget fisk med hjem fra auktion. Nordjyderne kan blære sig med at have Danmarks største fiskeauktion i Hanstholm og den traditionsrige auktionshal i Skagen.
Kommer du hjem med en rødspætte eller anden lys fisk, kan du med fordel panere den og servere fiskefileter med hjemmerørt remoulade. Og hvis du har fået den helt store gevinst med hjem, har du måske endda nok fisk til et klassisk stjerneskud. I Nordjylland spiser de ifølge Coop ni gange så mange stjerneskud som københavnerne.
Hvis du ikke er til fisk, så kan du også prøve at lave den nordjyske egnsret lammelabskovs med lam og kartofler eller bage den traditionsrige søsterkage, der har sit navn, fordi kagen er formet som et skørt.
Falafler, sushi og rådhuspandekager i København
Københavnerne spiser over dobbelt så mange falafler og dobbelt så meget sushi som den gennemsnitlige dansker.
Så hvis du har brug for et falafelfix eller en optankning af rå fisk søbet ind i soya, så er det måske hovedstaden, du skal tage til i ferien.
Vil du i stedet hellere spare lidt på feriepengene, så kan du også gøre det selv. Sushi kræver en smule udstyr, men er en hyggelig aktivitet at kaste sig over sammen, mens du kan finde masser af falafelinspiration her.
Du kan også blive lidt klogere - og smage - på Københavns ældre kulinariske bagkatalog hjemmefra, så er der også andre helt særlige danske traditioner fra hovedstaden.
Rådhuspandekagerne er en af de traditionsrige søde sager, som borgmesteren har for vane at invitere betydningsfulde gæster på Københavns Rådhus, når der er noget at fejre - for eksempel når et landshold vinder guld ved en stor turnering.
Brunsviger-crawl på Fyn
Fra pandekager i Hovedstaden til brunsviger-crawl på Fyn.
Der må være umuligt at finde en fynsk bager med respekt for sig selv, der ikke har deres version af en 'brånsviger' i butikken. Øen afholder hvert år mesterskabet i brunsviger. Og den dejlige kage har sågar fået opkaldt en dag efter sig, der falder hvert år i oktober.
I virkeligheden er det uvist, om brunsvigeren rent faktisk er skabt på Fyn. Men ikke desto mindre har fynboerne et ubrydeligt kærlighedsforhold til den snaskede gærkage med remonce. Og de vil heldigvis gerne dele med alle os andre.
Så du kan jo passende planlægge ruten efter øens mange bagerier på din helt egen 'brunsviger-crawl', hvis du pønser på en tur til det fynske til sommer. Du kan også bare blive derhjemme og bage din egen lækre brunsviger.
Du kan også prøve at lave den fynske æggekage med sild eller en omgang æbleflæsk.
Sidstnævnte var fynboernes bud på Danmarks nationalret, da den skulle kåres i 2014. Den måtte dog se sig slået af stegt flæsk, der løb med sejren.