Spidskål, hvidkål, grønkål og rødkål er blot nogle af de slags kål, der lige nu er masser af i supermarkederne.
Men ikke alle har modet på at kaste sig over at bruge kål i madlavningen, så derfor kommer der nu hjælp fra - måske - Danmarks største kålelsker: Søren Ejlersen, der er kok og en af mændene bag Aarstiderne, der leverer måltidskasser.
- Kål smager absurd godt, det er billigt, og det kan holde sig længe. Og som befolkning har vi slet slet ikke set magien i kål endnu. Der findes et hav af sorter, tilberedningsformer og klassiske retter som skal opdages og genopdages, siger han.
- Og for en grønsagsnørd som mig er det virkelig inspirerende at se 50 forskellige kålsorter på en mark og så vide, at de ved høsttiden indeholder både smag, antioxidanter, mineraler og vitaminer som intet andet.
Her kommer Søren Ejlersen med fem gode bud på, hvordan en kålnybegynder nemt kan bruge mere kål i maden.
1 Brug det råt
Brug kål rå i salater – lav f.eks. en klassisk coleslaw, hvor du blander f.eks. hakket spidskål, røde spidskål og savoykål og blander det med mayonnaise - gerne en hjemmelavet en.
2 Brug det i wok-mad
Hak kål - hvilken som helst kål og gerne flere forskellige slags - og lynsteg det i en wok i olie sammen med asiatiske krydderier, ingefær og lidt soya. Det er lynhurtigt og smager himmelsk.
3 Damp det
Damp hakket grønkål i en smule vand og steg det bagefter i olivenolie med rødløg og hvidløg - det er så nemt og en af mine personlige favoritter.
4 Brug det sammen med avocado
Kål og avocado er bare et godt par. Fyld en skål med store skiver af avocado og relativt store spåner hvidkål eller spidskål. Og top det med en dressing af blendede cashewnødder, hvidløg og olie - tiden står nærmest stille, når man smager det.
5 Brug kålen helt klassisk
Mange kender grønkål fra klassikeren stuvet grønlangkål, og det er et gammelt hit af en ret, som vi skal have genoplivet - simpelthen fordi det smager godt. Svits hakket grønkål i smør, tilsæt fløde, salt og peber og kog det godt sammen. Og husk så masser af muskatnød - en eviggyldig klassiker, som kan spises med kartofler, kød, eller bare som den er.
Kål i lasagne
I programmet ’Vi elsker Falster’ i aften på kl. 20 på DR2 laver Søren Ejlersen mad af lokale råvarer, og her bruger han også kål. Blandt andet i den lammelasagne, han laver sammen med eleverne på Næsgaard Efterskole. Se i videoen herunder, hvordan køkkenleder Jenny Rasmussen mener, at eleverne vil reagere på kålen.
Find Søren Ejlersens opskrifter med kål fra 'Vi elsker Falster' herunder.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/lamme-lasagne
https://www.dr.dk/mad/opskrift/vegansk-roe-slaw