Jacob Jørgsholm står i sit restaurantkøkken og ælter en omgang hakket oksekød til ukendelighed.
Han er midt i sin anden YouTube-video i serien 'Fastfood derhjemme', hvor han forsøger at efterligne nogle af de mest ikoniske fastfood-klassikere. Denne gang står den på McDonald's-flagskibet Big Mac.
- Det gør sgu lidt ondt i hjertet at stå og gennemtæve det her kød, men altså. Vi skal jo prøve at efterligne McDonald's, siger han til kameraet, hvor han kort forinden har vist, hvordan han normalt ville forme en burgerbøf.
Jacob Jørgsholm vil gå langt for at efterligne fastfood-klassikerne i 'Fastfood derhjemme'-serien, som er et ud af flere madkoncepter på hans YouTube-kanal.
Han må dog, ligesom med burgerbøffen, indimellem gå på kompromis med sit kokkehjerte for at ramme eksempelvis den ikoniske Big Mac i både smag og struktur.
- Det er sjovt at eksperimentere med og sætte sig ind i de tanker, som fastfoodkæderne gør sig. De laver det jo i masseproduktion, men så prøver jeg at komme frem til, hvordan man kan efterligne det derhjemme, fortæller han.
Jacob Jørgsholm fik idéen til at genskabe fastfood-klassikerne tilbage i begyndelsen af coronakrisen, fordi han syntes, han trængte til en ny udfordring og en ny form for indhold på sin YouTube-kanal. Og det er gået langt over forventning, fortæller den unge iværksætter.
Fastfood er enkelt og relaterbart
Konceptet bag 'Fastfood derhjemme' er enkelt.
Jacob Jørgsholm startede med at lave en video, hvor han ville efterligne de stærke flødeostfyldte taquitos med kylling fra 7-Eleven.
I kommentarfeltet under videoen kunne Jacob Jørgsholms følgere foreslå ønsker til det næste afsnit af 'Fastfood derhjemme'. Det forslag med flest kommentarer og likes, skulle han så eksperimentere med næste gang.
Selv elsker han en god durumrulle, men der findes ingen grænser for, hvilke fastfood-udfordringer han kan kaste sig over. Dét, som hans følgere efterspørger, laver han.
Således blev det Big Mac’ens tur i afsnit to. Også McDonald's chili cheese tops og KFC’s fried chicken-bucket er kommet under kærlig behandling i Jacob Jørgsholms køkken. Og senest Dunkin' Donuts' klassiske glaserede donuts.
- Folk kan relatere til det her mad, fordi de er vokset op med det, så det ligger så dybt i vores bevidsthed. Man skal jo næsten kun høre ordet 'Big Mac' for at få lyst til sætte tænderne i en. Der er så mange, der har spist 200 Big Macs i sit liv, men ingen idé har om, hvor tingene kommer fra, og hvordan bliver det lavet, siger han.
Hvis man tænker, at det lugter af influencer-samarbejde, så kan man godt skyde tanken væk.
Ingen af videoerne er blevet til i samarbejde med kæderne bag klassikerne, fortæller Jacob Jørgsholm, der heller ikke kunne forestille sig at gøre det i fremtiden.
Tankegangen bag 'Fastfood derhjemme' da heller ikke at promovere fastfood-giganternes produkter, men snarere at pille dem fra hinanden og genskabe dem ud fra ordentlige råvarer og sund fornuft.
- Om man er stolt af det eller ej, så er der rigtig mange, der støtter de her fastfood-steder. Så i stedet for at komme i en debat om, hvordan det bliver produceret, så har jeg holdt mig helt ude af den diskussion, fortæller Jacob Jørgsholm.
- Jeg synes i stedet, jeg kommer med en meget ærlig mening om produkterne og kommer også med noget indirekte kritik mod eksempelvis McDonald's kvalitet. Og så prøver jeg at vise, hvordan jeg normalt som kok måske ville have gjort det og give det mit eget touch, så det ikke bliver for fastfood-agtigt, forklarer han.
Stort i USA
'Food hacking', hvor youtubere og andre madentusiaster blandt andet prøver at knække fastfoodkædernes hemmelige opskrifter, har længe været et kendt fænomen.
Trenden med at forsøge at gennemskue fastfood-kædernes såkaldte 'secret recipes' er især stor i USA, hvor mystierierne om opskrifter på alt fra Coca-Cola, dressingen i en Big Tasty fra McDonald's og KFC's panering bliver dyrket i stor stil.
Jacob Jørgsholm kender til fænomenet og lader sig inspirere af de dygtige amerikanske 'food hackere', men han har alligevel bevidst valgt ikke at se alt for meget af det, der ligger på nettet i forvejen. Han vil gøre det til sit eget.
- Vi, min kameramand og jeg, har ikke set ret meget, for vi ville ikke kopiere det. Hvis man ser andre for meget først, så vil det afspejle sig i vores videoer. Vi læser heller ikke op på, hvordan andre har forsøgt at genskabe maden før os, fortæller han.
I stedet finder han den pågældende fastfoodkædes menukort og prøver at læse, hvad de vil afsløre om maden. Men mængder, tilberedning og nogle ingredienser må de selv gætte sig frem til ved at dufte og smage på produktet. Og det er et krævende arbejde, erfarer Jacob Jørgsholm.
- Alle fastfoodvideoer har taget dobbelt så lang tid at lave som de andre – fordi vi smager meget mere undervejs og sørger for, vi er på rette vej. Men der er også meget mere plads til at fejle i det her format. Normalt viser jeg jo noget på YouTube, jeg har lavet mange gange før. Men med det her koncept viser vi, at det er okay at fejle i køkkenet, forklarer han.
Selvom konceptet indtil nu har været mest udbredt i USA, så fortæller Jacob Jørgsholm, at det også tyder på, at danskerne synes, at fastfood-opskrifterne er sjove.
- Kanalen gik fra næsten ingenting til at have over 11.000 følgere, efter vi lavede 'Fastfood derhjemme'-konceptet. Den sidste uge har der i snit været afspillet 2.000 timers video om dagen fra min kanal. Jeg får 40-50 beskeder om dagen fra folk, som enten har set videoerne eller endda lavet maden og sender billeder til mig.
'Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget'
Sådan sagde Jacob Jørgsholms far, da coronakrisen resulterede i, at sønnen måtte lukke sin restaurant på ubestemt tid. Og hans far har på mange måder fået ret.
- Det har selvfølgelig været forfærdeligt for min restaurant, men krisen har faktisk været okay for mig personligt, selvom det nærmest er ulovligt at sige i min branche. Men når man er vant til at arbejde som køkkenchef i 80-90 timer, så har det været godt for mig lige at slå bremsen i. Jeg havde aldrig fået den her mulighed for kreativitet som nu.
- Jeg har en drøm om at lave rigtigt tv, så derfor prøvede jeg på YouTube først. Vi startede i december med at lave nogle små videoer indimellem, men her i coronatiden har det taget fart, fordi vi bare fik tiden til det. Vi er både blevet bedre til at klippe og skabe nogle nye og bedre formater, der trækker seere til.
'Fastfood derhjemme' er blandt andet et af de kreative projekter, der er blevet tid til. Og dét har sat tankerne i gang om, hvordan Jacob Jørgsholm i fremtiden kan udvide sin forretning.
- Efter jeg eksperimenterede med at efterligne KFC’s fried chicken, så fik jeg en idé om at åbne en lille chicken-fastfood-bod, når vi når ud af krisen, fortæller han.
Hvis du selv har fået lyst til at eksperimentere med fastfood, så er her et par opskrifter: