Når en ny måned begynder, plejer jeg at skrive en artikel som denne, hvor jeg hylder nogle af de lækre frugter og grøntsager, der er i sæson i vores lille land.
I de tidlige forårsmåneder kan det være svært at finde noget at skrive om, fordi der næsten kun er kartofler og gulerødder tilbage på markerne. Her i sommermånederne er det tværtimod umuligt at vælge!
I denne måned er jeg dog ikke i tvivl: Jeg vil nemlig gerne slå et slag for de danske hindbær, som altid må stå i baggrunden, imens vores jordbær render med alle lovprisningerne og hypen på Instagram.
I artiklen her kan du derfor læse om, hvorfor jeg er så stor fan af de danske hindbær, og hvis du ikke når at få spat af mine nørderier, kan du også læse om to andre sommerfavoritter, som jeg synes er værd at lægge mærke til i denne måned.
Hindbær – de slår jordbærrene af pinden
Som jeg skrev, fortjener de danske hindbær mindst lige så meget hype som de danske jordbær. Smagsmæssigt synes jeg faktisk, de sparker jordbærrene af pinden, og derfor vil jeg gerne kåre hindbærret som Danmarks mest undervurderede bær.
Nærmest hele året kan du købe importerede, friske hindbær i supermarkedet, men de danske skiller sig ud. De er ofte lidt blødere i konsistensen og mere smagfulde og parfumerede i deres smag.
Danske, friske hindbær kan være svære at få fingre i, fordi hindbær er svære at transportere og opbevare. Visse supermarkeder har dem dog, og ellers kan du kigge på madmarkeder eller ved de mange vejboder, der skyder op om sommeren.
Hindbærsæsonen begynder i juli og kører normalt frem til september, så du har god tid.
Når det gælder tilberedning, så har jeg det med hindbær, som jeg har det med så mange lækre råvarer: Keep it simple. Der er absolut ingen grund til at gøre alt muligt ved dem, for naturen har i forvejen skabt dem til perfektion. Her kan du læse, hvad jeg bruger dem til:
- •
Den åbenlyse: Ligesom med jordbær kan hindbær spises med fløde. Jeg synes nu, at de kommer endnu mere til deres ret, hvis de spises sammen med en god klat vaniljeis. Det er, som om den kolde is og de bløde bær er skabt for hinanden.
- •
Den, vi ofte glemmer: Hindbær er ikke kun værd at spise i desserter, marmelade og smoothies. De klæder også en frisk salat, og der skal faktisk ikke særligt mange bær til at opgradere en salat betydeligt.
Tomater – ja, de danske tomater er også lækre
De mennesker, der går rundt og siger, at man ikke kan få gode tomater i Danmark, skal simpelthen bare stoppe med det pladder.
Jeg er helt med på, at det om vinteren kan være få svært at få fingre i en velsmagende tomat herhjemme, men i sommermånederne er der virkelig guld at finde på supermarkedshylderne – hvis du da ikke er så heldig at dyrke dem i din egen have eller købe dem hos en vejbod.
Når det gælder tomatindkøb, har jeg én vigtig grundregel: Jeg gider ikke være nærig. Der er nemlig stor forskel på, hvordan tomater fra en bakke til ti kroner smager i forhold til, hvordan små stilktomater fra en bakke til 22 kroner smager.
Og ja, det kan da virke voldsomt at betale dobbelt så meget for en bakke tomater, men jeg synes ikke, pengene er spildt, når nu de dyre tomater smager fire gange så godt.
Når alt kommer til alt, er det en prisforskel på ti kroner, som ikke er så meget i forhold til, hvad vi ellers bruger af penge på øl, takeaway og sommersnacks.
Tomater kan bages, koges, grilles og steges. Lige for tiden spiser jeg dem for det meste rå – og gerne i følgende retter:
- •
Den åbenlyse: Tomatsalat er min yndlingssalat, og den passer stjernegodt til det meste grillmad. Tomatsalaten kan varieres i det uendelige, men jeg er størst fan af den italienske salat 'caprese', som består af friske tomater, mozzarellaost og basilikumblade. Dryp den altid med lidt olivenolie og hold igen med den dér balsamicoeddike, som mange ellers tit bruger i tomatsalat. Der er ingen grund til at bade gode friske tomater i andre smagsgivere.
- •
Den, vi ofte glemmer: Lige nu er det også oplagt at lave hjemmelavet, frisk tomatsalsa med finthakkede tomater, løg og hvidløg. Den kan hældes på alt fra røræg til grillmad, og blander du den med finthakket koriander, bliver den dobbelt så god (hvis du altså er typen, der ikke synes, koriander smager af sæbe).
Fjordrejer – god undskyldning for at drikke vin
Har du nogensinde spist pil-selv-rejer? Nogle danskere kan nærmest ikke holde sommerferie uden at spise dem, imens andre aldrig har lært, hvordan man piller en reje.
Lige nu er de danske fjordrejer i sæson, og argumentet for at købe dem er lidt det samme argument, man bruger, når man køber ind til tapas: Det er en smadder hyggelig måde at spise på, og det er en god undskyldning for at hælde en masse vin indenbords.
I forhold til tapas er fjordrejer godt nok en anelse mere besværlige. Der skal altså pilles en del. Heldigvis er skallen ret blød, og det betyder, at du faktisk godt kan droppe pillearbejdet og spise skallen, hvis du bliver for utålmodig. Jeg har det i hvert fald sådan, at jo mere vin, jeg får indenbords, jo mere ligeglad bliver jeg med den der skal.
Sådan spiser du dem:
- •
Den åbenlyse: Køb en stor pose rejer hos en fiskehandler, skyl dem og hæld dem derefter i en stor gryde med kogende vand. Tilføj lidt sukker og salt til vandet, og lad rejerne koge i to minutter. Når de to minutter er gået, hælder du vandet fra, og så skal der pilles!
- •
Den, vi ofte glemmer: Rejeskaller er guld værd! Lige meget om det er fjordrejer eller andre rejer, så smid aldrig skallerne ud! Du kan nemlig på ingen tid koge verdens bedste suppe på dem. Eller bisque, som det hedder. I opskriften her kan du læse, hvordan du gør: