Har du set det? Nu flyder skovene med gratis gourmetgrønt

Der er masser af det, og så koster det nul kroner. Vi guider til de bedste grøntsager lige nu.

Når du går på rov efter spiseligt grønt i naturen, må du som udgangspunktet samle det, der kan være i en hat. Samler du ramsløg, er det dog okay at være grådig, for der er virkelig meget af det derude. (Foto: © DR Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Hvis der er en type mad, jeg virkelig elsker, så er det gratis mad.

Det er som om, at det bare smager lidt bedre, når man har givet nul kroner for det. Udfordringen er så bare lige at få fat i det. En oplagt vej er selvfølgelig at skralde.

Man kan også sørge for at være sådan en type, der bliver inviteret med til en masse fester og ikke mindst receptioner, for gratis snacks kan altså også noget.

Men den allerbedste vej til gratis mad er i min verden at skaffe det selv ude i naturen.

Ramsløg er altid værd at gå på rov efter (også selvom man ikke kan kende forskel på en vintergæk og en påskelilje). Den er overalt i skovene lige nu, og der er masser af den.

Hvis ikke du magter en tur i skoven, er der også andre lækre sæsonvarer, der er værd at gå på jagt efter i supermarkedet.

1

Ramsløg

(Foto: © Pelle Rink, © Pelle Rink)

Det føles lidt forbudt, at vi er nået til foråret, uden at det har været vinter.

Sådan havde jeg det også, da årets første ramsløg spirrede frem i januar. Nu har de vokset sig endnu større, og rundt omkring i de danske skove vrimler det med den grønne c-vitamin-bombe.

Ramsløg smager af hvidløg, og den kan seriøst gøre underværker i en hjemmelavet ramsløgspesto. Du kan også dampe bladene, ligesom man damper spinat. Ligesom med spinat, så skal der ret mange blade til, så vær lidt grådig, når du plukker!

Selvom du ikke er en ørn til at høste spiselige planter i naturen, så er ramsløg er godt sted at begynde: De er nemlig overalt, og de er nemme at genkende. En vigtig huskeregel er dog: De skal lugte af løg. Gør de ikke det, så drop dem.

Liljekonval kan nemlig godt forveksles med ramsløg. Den kommer dog først senere på sæsonen, men den er ekstrem giftig. Så gå efter løglugten. Når den rammer din næse, er du ikke i tvivl.

2

Svampe

Østershat. (Foto: © Lars Gejl)

Rigtig mange danskere vil gerne spise mindre kød. Kigger man på sit Instagram-feed eller på de kogebøger, der bliver udgivet for tiden, kunne man let få en fornemmelse af, at halvdelen af befolkningen allerede er gået veganervejen.

Sagen er bare den, at vi allesammen snakker meget om vores begrænsede kødforbrug, men vi har svært ved at gøre noget ved det. Der ryger stadig ret meget hakket oksekød i indkøbskurven og bacon i brunchen.

Selv elsker jeg kød, og efter tre dage som vegetar har jeg hede drømme om bøfsandwich og stegt flæsk (måske er jeg i virkeligheden en kvindelig klon af Umut Sakarya).

Med tiden har jeg fundet én ting, som er en god køderstatning. Svampe. De er en guldingrediens i omeletter og pastaretter, måske på grund af deres fyldige umamismag, som jeg også elsker ved kød.

3

Feldsalat

(Foto: © Søren Bygbjerg/DR)

En anden sæsonvare, der er værd at kigge efter i supermarkedet, er feldsalat. Det er nemlig en hårdfør satan, der kan klare den danske vinter og det tidlige forår. Hvis du trænger til en sprød salat som tilbehør til aftensmaden, så gå med feldsalaten og prop eventuelt lidt friske gulerødder i.

Det er et langt bedre alternativ end den sædvanlige iceberg med agurk og tomat, som vi danskere tit bikser sammen, når aftensmaden skal suppleres af noget grønt.

For mig er danske agurker og tomater på denne tid af året lidt nogle bad boys. De er nemlig dyrket i drivhuse, som vi bruger uforholdsmæssig meget energi på at opvarme.

Ja, det er forvirrende. For hvor tit får man ikke at vide, at man skal købe lokalproduceret grønt? Langt hen af vejen er det også det sundeste og mest klimavenlige. Men der er altså undtagelser.

Så overvej lige at købe feldsalaten og en pose danske gulerødder, hvis du trænger til et frisk salat.

4

Kartofler

(© Pexels.com)

En knold, jeg aldrig bliver træt af, er kartoflen. Færre og færre danskere spiser kartofler, og det er ærlig talt lidt synd. Kartofler er nemlig en ultra klimavenlig spise, hvis man altså køber dem fra Danmark.

De er heldigvis altid billige, og det vil sige mellem 10 og 14 kroner for et kilo økologiske kartofler. Det er i min verden lidt af et scoop.

De er nemlig sundere end ris og pasta, som vi danskere ellers er ret så glade for, men som tit kommer langvejs fra. Men det allerbedste er, at de smager så forbandet godt. Hvad enten du serverer dem som kogte, ovnbagte, i en kartoffelsuppe, moste eller som pomfritter.

Hvis du er sådan en person, der sværger til at bekæmpe madspild, så er kartofler også oplagte at spise som rester. Tænk bare på en hjemmelavet kartoffelmad eller på brasede kartofler - altså kogte kartofler stegt i rigeligt smør.

Savner du inspiration til grøn mad? Her kommer tre lækre opskrifter på aftensmad uden kød: