Selvom jeg skovler søde sager, mad og alkohol ind i december, så er jeg ikke typen, der løber maraton eller går på diæt i januar.
Til gengæld har jeg en simpel tradition, som jeg år efter år vender tilbage til, fordi den er så latterligt nem at gennemføre: Jeg fylder køleskabet med kål.
Der er næppe nogen, der tvivler på, at kål er sundt, men for mig er der faktisk tre andre gode grunde til, at jeg bare må købe kål lige netop nu:
1. I januar er flere af de allerbedste kåltyper i sæson. Kålen har derfor ikke været transporteret langt, og når friskheden er i top, ja, så følger smagen altså efter.
2. Den anden årsag til, at kål er genialt i januar, er, at det er så mega billigt. Hvis du sørger for altid at have et eller andet kålhoved i grøntsagsskuffen, så kan du hurtigt bikse en mættende salat sammen eller hakke lidt prisvenligt og sundt fyld til din wokret.
3. Til sidst er der holdbarheden. Er kålen frisk, når du køber den, kan den for det meste holde sig i adskillige uger i et køleskab. Imens jeg tit bliver nødt til at smide frisk salat ud, ender jeg ofte med at få gjort kål på kålen!
Der er altså masser af årsager til at gøre årets første måned til en kålfest. Men der er også andre gode grønne køb, du kan gøre dig lige nu.
Her kan du læse om de fem ting, der står på min indkøbsliste lige nu.
Grønkål - ultra mættende
Jeg opdagede faktisk først grønkål for et par år siden. Længe har jeg været klar over, at det var sundt og mættende, men jeg syntes ærligt talt, det var lidt sejt at tygge i. Men så fik jeg øjnene op for, hvad der sker af mirakler, hvis man vender grønkålen i olie og derefter steger det eller bager det i ovnen.
Lige meget om du lægger det på en pande eller en bageplade, tager det ikke mange minutter at tilberede, men hold nu op, hvor kan det blive godt. Inden tilbredningen af det vigtigt, at du får masseret bladene godt ind i olie, salt og peber.
Du kan sagtens lave grønkålschips, men du kan også bruge bagt eller stegt grønkål i salater.
En salat, jeg vender tilbage til igen og igen, er denne salat med grønkål og græskar, som også er i sæson lige nu. Salaten er så mættende, at den kan spises som selvstændig ret, og så er den så smuk at se på, at dem, man serverer den for, straks beder om opskriften.
Hvidkål - budgetvenlig og langtidsholdbar
Hvidkål er nok den billigste kål, der findes, og lige nu kan du få et stort hvidkålshoved til under ti kroner per kilo. Det er altså et virkelig godt køb taget i betragtning af, hvor langt det rækker, sådan et hvidkål.
Ligesom grønkål holder hvidkål sig længe i køleskabet, så du kan med fordel købe et ordentlig kålhoved til hele måneden og så bare skære af det løbende, når du skal lave asiatisk mad, suppe eller fyldige salater.
Ligesom med alt andet kål er hvidkål også sundest, når den spises rå. Prøv for eksempel denne smagfulde nordiske salat med masser af kerner. Jeg anbefaler, at man altid fintsnitter hvidkål - ellers kan det blive sådan lidt uinteressant at tygge i.
Porre - genial i suppe
Efter oktober er januar den måned, hvor vi danskere spiser mest suppe, og er der egentlig en mere oplagt vintersuppe end kartoffel-porresuppe?
Lige nu kan du få lækre danske porrer og kartofler til få penge, og så mangler du bare lidt fløde og bouillon, før du har ingredienserne til at lave en grydefuld vintersuppe.
Det er ikke særlig svært at få succes med sin kartoffel-porresuppe, men pas på med væsken. Hælder du for meget bouillon i fra begyndelsen, ender du ud med en sjasket suppe, der smager af ingenting.
Palmekål - upcoming
Kender du palmekål? De mørkegrønne blade ligner lidt toppen på en palme, og i min verden er det én af de smukkeste kåltyper, der findes.
Italienerne elsker palmekål, men vi danskere er kun lige så småt ved at lære den at kende. Jeg vil mene, den er lidt upcoming, men det har jeg ment i flere år, uden at den har fået et stort gennembrud endnu. Måske det bliver i 2021?
Palmekål smager lidt som en blanding af grønkål og spinat. Man kan godt spise den rå, men jeg foretrækker at stege den på lidt høj varme i masser af olivenolie og et par maste fed hvidløg. Jeg serverer den med parmesanflader, salt og peber. Den smager også vildt godt i wokretter, og ligesom grønkål og hvidkål holder den sig forbavsende længe i et køleskab.
Blåmuslinger - luksus til ingen penge
Lige nu er de danske blåmuslinger i sæson, og selv i de mest skrabede discountsupermarkeder kan du finde gode friske blåmuslinger i køledisken.
Jeg forstår egentlig ikke, hvorfor disse muslingerpakker ikke bliver revet væk, for det er altså virkelig et godt køb.
Det er det også, hvis man køber dem hos fiskehandleren. Regn med cirka 50 kroner per kilo, og så har du nok mad til to personer, hvis du supplerer med lidt brød eller hjemmelavede pomfritter.
Dampede muslinger i hvidvin - eller moules mariniéres, som franskmændene kalder retten - tager under ti minutter at lave. Alligevel føles det som en luksusagtig spise på trods af, at den ofte kan laves billigere end en omgang spaghetti med kødsovs.