Har du dem i skabet? Disse magiske ingredienser gør din mad ekstra lækker

Gå på opdagelse i de smarte basis-ingredienser, der kan redde din aftensmad fra grå glemsel.

Hvis du har styr på basis-ingredienserne i dit køkken, bliver det nemmere at lave mad og overskue indkøbsturene. (© DR/Grafik: Oliver Seppo)

Kender du følelsen af at gå kold på en opskrift, fordi du ikke ejer størstedelen af ingredienserne og i øvrigt ikke orker at købe dem?

Lange ingredienslister har ført til mange panik-pastaer, impulsive take away-indkøb og mislykkede madlavningsprojekter gennem tiden.

En vej frem kan være at booste dit basiskøkken. Det går ud på, at du én gang for alle køber en stak råvarer, som gør, at du når som helst kan trylle et lækkert måltid mad frem, uden du skal på den helt store indkøbsekspedition.

DR Mad har allieret sig med kogebogsforfatter og madblogger Camilla Skov, som har specialiseret sig i grøn comfort food.

Hendes mad koster ikke alverden at lave, men man kan nemt få det til at smage af meget, hvis man gør som Camilla Skov og sørger for at bygge et solidt basiskøkken op med de rette ingredienser.

Nysgerrig? Her kommer hendes tips fra kogebogen 'Vegetarisk i aften?'.

Fedt

(© Pexels.com)

Mad uden fedt er som en Roskilde Festival uden musik. Det fungerer bare ikke. Især i vegetarisk madlavning kan man have en tendens til at glemme fedtet, fordi fedtet ofte gemmer sig i kødet.

- Derfor kan det være en god ide at tilføje lidt ekstra fedt til sine vegetarretter, for fedt binder smagene sammen, forklarer Camilla Skov.

Hun anbefaler, at man foruden smør, altid har en olivenolie, en sesamolie og en smagsneutral olie stående.

Olivenolien bruger hun primært i dressinger og til at stege i, imens den smagsneutrale olie er god, når der skal steges eller friteres ved høje temperaturer.

Sesamolien er til gengæld fantastisk i asiatisk madlavning, fortæller hun.

Smagsgivere

(Foto: © Heather Gill, Unsplash.com)

Du har nok hørt den sædvanlige sang om, at gode retter ofte indeholder mange forskellige smage. De har både et sødt, salt, surt og bittert element.

Men hvilke smagsgivere er mon de mest uundværlige?

- Når det kommer til sukker, så har jeg altid en lys sirup stående. Den har en karamelliseret smag, som ofte virker bedre end honning, og så er den også billigere, forklarer Camilla Skov.

Honning og rørsukker er dog også gode at have i gemmerne, og de bliver nærmest ikke for gamle, anbefaler hun.

Lidt syre er også afgørende for at balancere det søde, og her anbefaler Camilla Skov, at man har citron og en æblecidereddike på lager, for dem kan man komme sindssygt langt med.

En smag som er hele nøglen i god vegetarmad er umami. Nogle kalder umami for kødsmag, men det er ikke så simpelt som det.

Umami kan bedst beskrives som smagsfylde eller velsmag, og selvom kød ofte giver umami, så kan man sagtens skabe umami-smag i vegetarmad, fortæller Camilla Skov og giver en anbefaling.

- Soja er simpelthen en 'lifesaver', og det er en god flydende koncentreret grøntsagsfond også. Tørrede svampe, parmesanost og ristede løg er også rige på umamismag, siger hun og understreger, at netop soja og fond foruden umamismag også tilfører masser af salt til din ret.

- Både soja, grøntsagsfond og miso er en god måde at salte på, der giver mere dybde. Så overvej om du kan eksperimentere med at bruge det i stedet for salt, når du smager maden til.

Korn og tørvarer

(Foto: © Heather Gill, Unsplash.com)

Et godt basislager rummer selvfølgelig også tørvarer – altså ris, pasta, mel. Og hvad angår mel, så behøver du ikke have samtlige kornsorter i dit basiskøkken. Med mindre du ofte bager, kan mel hurtigt blive for gammelt og mølædt.

- Hvis du bare har en hvedemel og fuldkornsmel i skuffen, så er det fint, siger Camilla Skov.

Desuden har hun ris, risottoris og pasta liggende. Og nej, god pasta er ikke nødvendigvis lig med frisk pasta understreger Camilla Skov.

- Du kan sagtens få tørret pasta af høj kvalitet. Som udgangspunkt går jeg tit efter pasta med lang kogetid og en lidt ru overflade. Det er tit tegn på kvalitet.

En anden tørvare, som er svær at komme udenom i vegetarkøkkenet, er bælgfrugter. Altså linser, bønner og ærter som for eksempel kikærter. De mætter godt og er fulde med protein og fibre.

Det er lettest at bruge bælgfrugter på dåse, men det er også en del dyrere og smager ikke af lige så meget, som hvis du køber dem tørrede og koger dem selv.

Køl og konserves

(Foto: © Micheile Henderson, Unsplash.com)

Hvis der er en ting, som Camilla Skov altid har i sit køleskab, så er det feta eller halloumi-ost.

- De er simpelthen så fede at have i gemmerne. De holder nemlig lang tid, og når man har en dag ikke orker at lave mad, så tager man nogle frosne pitabrød, en dåse bønner, lidt feta og og de grøntsager man lige har, og smækker man det hele sammen. På den måde kan man sagtens lave et magisk måltid med skabsingredienser.

Foruden bønner, så er tomater på dåse også uundværlige. Det samme gælder oliven og kapers, som alle tilfører umamismag til din mad.

Tørrede krydderier

(Foto: © Shantanu Pal, Pexels)

Tørrede krydderier koster ikke meget i forhold til, hvor længe de holder, og hvor meget smag de giver til din mad. De kan også være noget af de sjoveste at gå på opdagelse i, mener Camilla Skov, som beskriver sit eget møde med visse krydderier som en sand åbenbaring.

Er du typen, der kan lide at salte din mad meget, kan du også overveje at holde igen med saltet for til gengæld at give den endnu mere gas med krydderierne.

Jo større et lager, jo mere kan du eksperimentere, men Camilla Skov anbefaler, at du som udgangspunkt anskaffer laurbærblade, korianderfrø, spidskommen, sød paprika, røget paprika, kanel, stærke chiliflakes og garam masala.

Frø og nødder

(Foto: © Camilla Skov/Vegetarisk Hverdag)

Nødder og frø kan gøre sande underværker i på alt fra gryderetter, salater, smørrebrød, supper og wokretter. Det tilføjer nemlig noget knas, som gør maden delikat at tykke i.

Rister du dem, vil de ofte smage af mere, så sæt gerne lidt tid af til brune dem blidt på panden.

Lever du på stramt budget, kan du altid fyre op for sesamfrø og solsikkekerner, som kan fås økologisk for under tyve kroner. Valnødder og jordnødder er dog også en god investering.

- Sprøde nødder er næringsrige og smager meget af umami. De bidrager til en dybde og kødfuldhed, som gør, at du ikke savner kød. Så selvom de kan være lidt dyre, så kan de være det, der gør hele forskellen i din ret, siger Camilla Skov.

Hun understreger i øvrigt i sin bog, at man altid skal læse opskrifter med en gran salt.

- Husk på, at ingen opskrifter fuldkomne, og man kan altid selv justere.