Gør du det også? Her er 3 dødssynder, der kan ødelægge din suppe

Lige nu peaker vores suppeforbrug. Derfor klæder vi dig på til at skabe et lækkert - og fejlfrit - resultat.

Efteråret er lig med supper og simremad. Faktisk er oktober den måned, hvor danskerne spiser mest suppe. (Foto: © Grafik: Oliver Seppo)

Gazpacho, tom yum, kartoffelporre, minestrone, pho...

Suppe.

Verdens hyggeligste og måske billigste ret - så længe du holder dig til grøntsagsversionerne.

Hvis du har haft ekstra meget lyst til suppe på det seneste, er du ikke den eneste.

Oktober måned er nemlig den måned, vi danskere spiser mest suppe. Det viser tal fra Coop, som også afslører, at vi helst foretrækker at slubre den flydende klassiker i os først på ugen.

De fleste supper er ikke svære at lykkes med, hvis bare du undgår disse tre dødssynder, når det kommer til suppekogning:

  • 1. Hæld IKKE alt væsken i suppen på samme tid: Vær altid lidt nærig med væsken, når du skal koge din suppe. Det er nemmere at fortynde en lidt for tyk suppe, end at gøre en sjasket suppe fyldig igen.

  • 2. Glem IKKE en god bouillon eller fond: Især grøntsagssupper bliver hurtigt en smagløs omgang, hvis ikke man husker at bruge en god og kraftig fond eller bouillon.

  • 3. Undervurder IKKE vigtigheden af topping: Topping er vigtigt. Både for suppens udseende og din mæthedsfornemmelse. For at vi mennesker skal kunne fornemme mæthed, kræver det, at vores tyggemuskler har været på arbejde.

Har du fået lyst til suppe? Her seks klassikere:

1

Græskarsuppe - genial at læsse topping på

I oktober er det sæson for græskar, og de kølige efterårsaftener kalder nærmest på et eksperiment eller to med disciplinen 'græskarsuppe'. At koge en græskarsuppe er nogenlunde ligeså nemt som at google menkortet fra din lokale pizzamand, men det kan være lidt af en prøvelse at få suppen til at smage af noget.

Internettet svømmer over i pæne billeder af græskarsuppe, men denne opskrift fra bloggeren Johanne Moesgaard (Englerod.dk) har en tendens til at overskygge de fleste. Suppen er både pæn, fyldig og heldigvis også smagfuld. Hemmeligheden er faktisk ret enkel - bare tilføj lidt soltørrede tomater, paprika og peberfrugter.

Tip: I opskriften bruges der hokkaido-græskar, men du kan også altid lave suppe på kødet fra et halloween-græskar - altså dem vi ofte bruger til at skære græskarmænd.

2

Tomatsuppe: Sparker impuls takeaway til hjørne

Er du typen, der for det meste har et par dåser tomater stående i køkkenskabet, så kan du nærmest altid lave en tomatsuppe. Okay, resultatet bliver lidt bedre, hvis du bruger friske tomater, men alligevel. Det kan blive ganske godt og ikke mindst en billig omgang, som kan redde dig fra mange dyre impuls takeaway-køb.

Mange grøntsagssupper har den ulempe, at de kan være svære at få til at smage af noget, men med tomatsupper er det sjældent et problem.

Tip: Når du køber tomater på dåser, så gå efter de flåede. Ofte indeholder de nemlig mere smag end de hakkede tomater.

3

Kartoffelsuppe: Absurd billig

Kartofler er en genial råvare i det danske køkken. Først og fremmest er de absurd billige: Du få ét kilo økologiske knolde for cirka ti kroner. Kartofler er også bæredygtige, og så mætter de godt. Derfor er de altid gode at bruge som base i en grøntsagssuppe eller som hovedingrediens i en kartoffelsuppe.

Laver du kartoffelsuppe, skal du passe på med at blende den for meget. Suppen kan nemlig blive lidt klistret i konsistensen og i værste fald, kan det føle som om, du hælder tapetklister indenbords.

Tip: Kartofler suger altid meget salt til sig, så spar ikke på bouillon eller salt, når du krydrer din suppe.

4

Jordskokkesuppe: Undervurderet og delikat

Kender du jordskokker? Det er de her små jordede knolde, som man også kan købe som chips. Jordskokker har en delikat nøddeagtig smag, og de opfører sig lidt som kartofler.

Du kan bage dem i ovnen, men de er også oplagte i supper. Bare husk at skrubbe eller skrælle dem godt. Der kan sidde meget jord fast på en jordskok og forvandle din suppe til en sandet omgang.

Tip: Prøv også at lave dine egne jordskokkechips som topping.

5

Svampesuppe: Umamibomben

Lige nu er det højsæson for svampesamlere. Har du planer om at gå på rov, så husk, at du skal være 100 procent sikker på, at du ved, hvad du plukker. Er det første gang du skal ud, så alliér dig med en erfaren svampesamler. Har du erfaring, skal du stadig huske at dobbelttjekke alle dine fund.

Virker svampejagt og alle forholdsreglerne en anelse uoverskueligt? Heldigvis er der masser af gode svampe i supermarkederne. Champignon kan du købe hele året, men lige nu er der også kantareller og andre lækre umamismagende delikatesser at finde på hylderne, hvis du er heldig.

Til denne suppe kan du bruge mange forskellige svampe, så længe du er helt helt sikker på, at det er spiselige svampe.

Tip: Pas altid på med at skylle svampe for meget. Svampe suger nemlig vand til sig, og det gør det svært at stege dem ordentligt efterfølgende. Rens dem i stedet forsigtigt med en børste og fjern så meget jord, du kan. Sidder der stadig jord eller snavs på, så vask dem forsigtigt under en tynd stråle, men put aldrig dine svampe i en balje med vand.

6

Tom Yam: Ja, man kan sagtens lave den selv!

Tom Yam Goong er en af de mest populære supper i Thailand, og efterhånden har den karakteristiske rejesuppe også sneget sig ind på en hel del danske menukort.

Her i den kolde vintertid, er den særlig velegnet, og man kan sagtens selv lave suppen selv. Det er faktisk ret sjovt at eksperimentere med balancen mellem det søde, sure og salte.

Tip: Du kan sagtens tilføje kokosmælk til din tom yam-suppe, hvis du gerne vil have den lidt mere cremet i konsistensen.