Ahh. Duften af snasket pizza fra det lokale pizzeria på hjørnet. Fritureolie, der hænger tungt og tilpas i luften på grillbaren. Tanken om den første bid af den der uimodståelige burger fra dit yndlingssted.
Det kan være svært at gå forbi fastfoodstederne uden lige at stikke hovedet ind forbi og tage noget med hjem. Især hvis der ikke er noget bedre i vente hjemme fra køleskabets tomme hylder.
Sådan behøver det dog ikke at være. Med en kort tur i supermarkedet kan du nemlig sagtens stille din trang til friture og hurtige kalorier ved selv at gå en tur i køkkenet.
Vi har samlet en række opskrifter på nem og lækker fastfood, som kan få selv den mest skeptiske hjemmekok til at klappe i hænderne.
Den amerikanske drøm
En ægte amerikansk fastfood-klassiker sniger sig ind øverst på listen.
Den ene burgerjoint efter den anden titter i disse år frem i byer i hele Danmark, og varianterne er mange. For man kan stort set putte alt i en burger.
Du behøver dog ikke orientere dig i de mange forskellige og dyre muligheder ude i byen for at ride med på burgerbølgen. Du kan nemlig nemt være med hjemme fra dit eget køkken.
En burger kan suppleres med dét, du har i køleskabet: Den sidste klat hummus, din yndlingsgrøntsag, en håndfuld nachos, to skiver bacon eller måske et par hjemmelavede løgringe?
Verdens bedste kartofler
Pomfritter, selvfølgelig.
Du kan købe dem alle vegne, men ingen slår dem, du selv eksperimenterer med hjemme i fritureolien. Og hvem gider egentlig tygge i en halvslatten pomfrit, der er blevet fragtet igennem byen, inden den nåede til din hoveddør?
Hjemmelavede pomfritter er perfekte som tilbehør til en burger, men med den rette dyppelse og fordybelse kan de sagtens tåle at indtage pladsen som absolut hovedperson på din tallerken.
Brødrene Prices version er både billige og simple at lave, og så smager de helt eminent:
Happy Meal i voksenversion
Nuggets er nærmest synonym med Happy Meals og barndom.
Der var dengang, hvor hjertet bare bankede lidt hurtigere, når man så det store lysende 'M' fra bagsædet, når man kørte forbi en McDonald's. Og hvor man altid endte med at blive mere eller mindre skuffet over legetøjet, der hørte med til ethvert Happy Meal.
Men selvom det måske er længe siden, du har været med mor og far på 'den gyldne måge', så er det altså stadig tilladt at være vild med nuggets.
Du kan opgradere frostversionen med denne opskrift, hvor ketchuppen er byttet ud med ranchdressing, og det gennemhakkede kyllingekød er udskiftet med saftigt og mørt kyllingebryst.
Sprøde løg fra ønskebrønden
Friterede løg er skønt tilbehør til en burger, pomfritter eller bare som en snack for sig selv.
Og de behøver ikke være som løgringe. Du kan nemlig tage løgene til et højere niveau med en friturestegt løgblomst.
Den er nem for dine gæster at plukke 'blade' af og dyppe i dressingen.
Hvis du gerne vil have klassiske løgringe i stedet, skæres løgene i stedet ud i tykke ringe og vendes i først mel, så mælk og så mel eller rasp igen som i opskriften og friteres lidt ad gangen i 'ønskebrønden', bedre kendt som frituregryden eller panden med olie, til de er gyldne og sprøde.
Familiefavoritten
Familiepizzaen er igennem tiden blevet serveret til mange klassearrangementer, familiekomsammener og privatfester.
Det behøver dog ikke udelukkende at være pizzamandens domæne at levere snaskede pizzaer til dig og dine venner.
Fyld en bageplade ud med pizzadej og lad dem gå amok med lige det fyld, de gerne vil have på deres personlige slice.
Pizzabunden bliver ekstra sprød, hvis du lader bagepladen varme op i ovnen, inden pizzaen kommer på.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe det an, kan du læse Gorm Wiswehs pizzaguide her.
Thailandsk nuddelfest
Pad thai er en sikker vinder, hvis du ikke ved, hvad du skal vælge i de thailandske streetfood-boder og restauranter.
Den er ukompliceret og fyldt af god smag, og så er den også nem og hurtig at have med at gøre derhjemme.
Du kan skaffe de fleste ingredienser i supermarkedet, men hvis du ikke kan opstøve tamarindpasta, palmesirup/sukker eller galangarod dér, kan du være næsten sikker på, at de kan hjælpe dig i din nærmeste asiatiske specialbutik.
Du kan også vælge at bytte palmesiruppen ud med en-to spiseskefulde rørsukker eller skifte rejerne ud med stegt tofu eller kylling efter smag og behag.
Godt med sovs og smovs
Hvad får man, hvis man krydser en saftig burger med en god mængde brun sovs?
En vaskeægte grillbarsbasker: Bøfsandwichen.
Bøfsandwichen har så stor en fanskare, at der i 2012 blev stiftet en forening, der hvert år kårer 'Danmarks bedste bøfsandwich'.
På grillbarer og restauranter rundt om i landet findes der et utal af varianter, som foreningen skal vælge imellem. Nogle ligner næsten et vandfald af brun sovs, mens andre er med mere moderat sovsemængde og er inden i sandwichen.
Med denne opskrift kan du helt selv bestemme, hvad der er den rigtige sovseløsning for dig:
En hotter med det hele
En af de helt store drenge i den danske fastfood-historie.
I Sverige putter de rejesalat på deres hotdogs, mens vi i Danmark oftest tyr til den med agurkesalat og ristede og rå løg.
Kombinationen af de sure, salte, søde, bitre og umami smage er noget af det, der gør vores hotdog helt speciel. Og så skal der selvfølgelig også gerne være noget sprødt, noget blødt, noget tørt og noget vådt til at fuldende smagsoplevelsen.
Kun fantasien sætter grænser, når du skal bygge din hotdog. Her får du en opskrift på en helt klassisk en af slagsen.