Ligesom januar er februar en temmelig ond måned.
Vinteren har varet længe, og selvom det bliver lysere, er der stadig længe til, at du igen kan flashe dine ben, nyde en øl i en park med vennerne og gå amok i grillmad.
Sæsonens udvalg af grøntsager er også temmelig begrænset, men solidt,
Det er kun få grøntsager, der er så hardcore, at de klarer sig helt ind i februar. Og ligesom de holder sig længe i naturen, så holder de sig også længe i dit køleskab.
Samtidig er de super sunde, velsmagende og så prisvenlige, at det skriger til himlen, at du skal købe dem!
Hvidkål
Hvidkål er den billigste grøntsag, der findes i Danmark lige nu, hvis man måler på pris i forhold til vægt. Men alligevel er det som om, vi ikke rigtig taler nok om dens egenskaber.
Et kålhoved kan overleve forbavsende længe i køleskabet, også selvom det er økologisk. Og så kan hvidkål bruges på et utal af måder. Når det er helt frisk, er det sprødt og nærmest lidt sødt i smagen. Du kan spise det som snack, bruge det i en salat, der mangler fylde, eller du kan lynstege det til en simpel wok-ret.
Med andre ord: Hvidkål er en genial og sund basisingrediens, der kan redde dig og dit dankort fra impulsive takeaway-indkøb. Jeg afskyr egentlig ordet 'musthaves', men lige når det gælder hvidkål, er der faktisk noget om det.
Du kan også købe en ramme dåseøl, stege en pakke pølser og lave denne lækre omgang coleslaw fra brødrene Price. Så har du et solidt måltid til vennerne, som ikke koster det store.
Bonusinfo: Hvidkål fungerer bedst, når det er fintsnittet. Groftsnittet kål er sjældent en delikatesse.
Pastinak
Lad dig ikke snyde af pastinakkens lidt kedelige ydre. Den ligner en tør hvid gulerod, men den smager faktisk ret godt på en lidt nøddeagtig måde. Den er forresten også fuld af fibre, så den mætter godt.
Du kan nemt bruge pastinakker i stedet for kartofler. Tryl dem om til rodfrugtfritter i ovnen eller lav hasselback-pastinakker med olivenolie og salt. Du kan også opgradere en almindelig kartoffelmos med en stak pastinakker.
Bonusinfo: Hvis du elsker spaghetti bolognese, men gerne vil skære ned på det hakkede oksekød, så erstat halvdelen af kødet med pastinakker i tern. Det kan være du bliver nødt til at tilsætte lidt flere krydderier, men når det har kogt godt ind, så smager det ret delikat.
Løg
Vi har det med at tage løg for givet. Det er bare sådan en suppleringsgrøntsag, som ikke kan undværes i førnævnte spaghetti bolognese. Men løg kan så uendelig meget mere end dét.
De bliver nemlig søde i smagen, når de opvarmes, og derfor smager de fantastisk godt i gryderetter og suppe.
Prøv for eksempel Jamie Olivers løgsuppe. Den er perfekt her i vintermånederne og en genial undskyldning for at gå amok i ostebrød.
Et løg, som bestemt er værd at gå efter, er rødløget. Det er ikke så skarpt i smagen som det almindelige gule zittauerløg. Derfor fungerer rødløg godt i løgtærte, på tomatsalater, i syltet form eller i rå form i tomatsalsa.
Rødbede
Rødbede er ultrasund og irriterende svær at få af tøjet.
I supermarkedet kan en pose fuld af jordede rødbeder nemt se lidt usexet og uoverskuelig ud, for hvordan er det nu lige, man får dem integreret i sin aftensmad?
Hvis du skal være rigtig sund, så riv den rå og spis den i en salat sammen med æbler.
Du kan også bage rødbeder i ovnen på samme måde, som når du laver ovnkartofler. Skræl den, skær den ud i både og vend så bådene i olie, salt og eventuelt lidt krydderier.
Orker du ikke at skrælle dem, så gå Camilla Plum-vejen og bag dem hele. Det tager lang tid, og du kan ikke snyde med en lynbagning. Til gengæld smager de sygt godt, når du gør, som Plum dikterer. Her er hendes vinderopskrift på bagte rødbeder.
Bonusinfo: Rå rødbede kan smage en anelse af jord, men det kan du få til at forsvinde ved at tilsætte lidt syre som for eksempel citronsaft eller eddike.
Har du fået lyst til at gå i køkkenet? Her får du tre populære opskrifter med grøntsager: