Fra skraldespand til aftensmad: Sådan laver du dit affald om til lækre smagsoplevelser

Her er seks opskrifter, der (måske) kan mindske dit madspild.

Tørt brød, vandmelonskal og grøntsagsskræller kan blive til lækkert tilbehør, hvis du kæler lidt for dem i køkkenet. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun, DR)

Der er ikke altid særligt langt fra skræl til skraldespand.

Skræller fra rodfrugter, vandmelon og hvidløg ryger helt automatisk ud i glemslen, så vi kan guffe vandmelonens saftige kød eller presse hvidløgsfed til en tzatziki.

Det samme gælder vand fra kikærter og daggammelt brød, der i mange tilfælde også må se sig forvist til afløbet eller skraldecontaineren.

Men det, vi kasserer som skrald, rummer mange muligheder for at leve videre i ny, spiselig form.

Ved at mindske mængden af madrester, vi smider ud, kan vi få endnu mere smag - og mere for pengene - ud af det, vi alligevel køber ind.

Her har vi samlet seks opskrifter, der kan give lidt inspiration til at få udnyttet mere af det, der ellers ryger i skraldespanden.

1

Brødsalat

En undersøgelse fra Karolines Køkken viser, at brød er den madvare, der oftest ryger i skraldespanden i de danske hjem.

Daggammelt brød kan jo altså også være lidt tørt og kedeligt at tygge i, så det giver god mening.

Men det triste brød kan hurtigt og nemt ende sine dage som andet end ostemadder og skraldespandsbeboer.

Du kan skære både rugbrød og lyst brød i tern og riste det i ovnen med lidt olie, så du har lækre brødcroutoner, der kan give sprødhed til suppen.

Eller du kan rive brødet i stykker, blande det i en salat og kalde det en italiensk panzanella - som egentlig bare er en lækker brødsalat med masser af tomater og overskudsbrød.

2

Hvidløgsolie

Når man piller hvidløg, ryger der altid masser af den der tørre, papiragtige skræl i skraldespanden.

Men inden du smider de økologiske hvidløgsskræller ud næste gang, så find en god olie frem, og lad skrællerne give smag til en hjemmelavet hvidløgsolie.

Olie med smag er virkelig nyttigt at have til at hælde over en salat eller dryppe på brød eller en pastaret inden servering og give nuancer til smagen.

Hvidløgsolie passer til det meste, og til det kan du snildt nøjes med at bruge skræller og ender fra et pillet hvidløg, som nok skal give rigeligt smag til olien.

Bonustip: Pil en masse hvidløg på én gang og fjern skrællen fra fedene. Frys dem ned og tag et par stykker op, når du skal bruge dem - du sparer tid og hvidløgslugtende fingre, og hvidløgene når ikke at skyde spirer i køleskabet, før du skal bruge dem.

3

Chips af skræl

De er sprøde, salte og har en snack-faktor, det er tæt på umulig at modstå.

Så hvorfor ikke slå to fluer med et smæk og mindske madspild af gulerods- og kartoffelskræller og samtidig få en håndfuld lækre chips at komme ovenpå aftensmaden eller bare som snack?

Chipsene laves i ovnen, så du slipper også for at bøvle med fritureolie og varme pander.

Chips af skræl fra gulerødder eller andre rodfrugter er geniale, fordi skrælleren har klaret arbejdet for dig og gjort dem tynde, så de kan blive ekstra sprøde.

Hvis du sørger for, at dine rodfrugter er økologiske og grundigt rensede for skidt, inden de skrælles, er du køreklar til at lave en sprød snack.

4

Marengs og mayo af kikærtevand

Vandet fra dåsen eller fra dine egne kogte kikærter fortjener mere end bare at ende sine dage i kloakken.

Det grumsede kikærtevand kaldes også aquafaba og kan blandt andet bruges som erstatning for æg.

Kikærtevand indeholder en masse stivelse og fungerer derfor glimrende som erstatning for æggeblommen i en hjemmerørt mayonnaise eller mousse. Det kan også piskes ligeså stift og luftigt som piskede æggehvider til en marengs. Der findes masser af inspiration på nettet til at få aquafaba ind i køkkenet.

Skift for eksempel æggehviderne i denne opskrift ud med vand fra en dåse kikærter, og skab dig en vegansk udgave af en pavlova med frisk frugt på toppen. 30 mililiter kikærtevand svarer til cirka en æggehvide.

Er du nervøs for at få smagen af kikærter ind i den søde marengs, kan du altid smage til og tilføje lidt flormelis, vaniljesukker eller citronsaft for at skjule den i forvejen milde smag, der afgives fra kikærtevandet.

5

Saltsyltede citroner

Selvom du måske allerede udnytter både saft og skal fra citronen, når du laver mad, er der alligevel en måde, du kan udnytte hele frugten og få den til at holde længe - selv det hvide, bitre af skrællen.

Saltsyltede citroner er en fantastisk smagsgiver til det salte køkken, hvor de kan booste både kød- og grøntsagsretter af stort set alle afskygninger.

De kan bruges som et slags krydderi i dressinger, salater og retter med fjerkræ, der tilføjer syre, salt og en let parfumeret aroma til din mad.

6

Syltet skal af vandmelon

Syltning og fermentering er nok en af de bedste måder at få sine lidt triste grøntsager til at holde længere.

Men også det, vi normalt opfatter som skrald, kan ændre karakter og blive ret så smagfulde af at blive syltet.

Hvis du for eksempel ikke anser skallen fra en vandmelon for andet end noget, der beskytter det saftige indre, så skal du måske kigge lidt anderledes på den stribede, grønne bowlingkugle fremover.

Den tykke og sprøde skal kan nemlig, hvis vandmelonoen er økologisk vel at mærke, gøres spiselig - og virkeligt lækker - i en syltelage, som kan bruges i salater eller som pickles i en sandwich.