Impulskøb, spontane middagsaftaler og take away-steder, der lokker på ethvert gadehjørne.
Der er rigeligt med fælder, der kan få madbudgettet til at eksplodere.
Og falder du i dem først på måneden, er der pludseligt udsigt til havregrød og rugbrødsmadder i slutningen.
Men der er faktisk en løsning på den udfordring.
Camilla Skov, der står bag Instagram- og bloguniverset Vegetarisk Hverdag har nogle bud. Og de inkluderer hverken kogte havregryn eller rugbrød.
- Et billigt måltid behøver ikke at være skrabet, og man behøver ikke at gå på kompromis med den gode smag ved at spise billigt, fortæller hun.
I sin nye kogebog 'Billig mad på dyre tallerkener' præsenterer hun retter, der er omkostningsfattige og alligevel rige på smag.
Men ofte starter de vigtige beslutninger allerede ved indkøbet og forberedelsen til retterne.
Her deler Camilla Skov sine bedste tips til, hvordan du får det maksimale ud af et minimalt madbudget.
Opbyg et nødberedskab
Hvad kan redde dig, når du bare ikke orker at handle, og du hellere vil bruge penge på øl i fredagsbaren end på indkøb?
Du dykker ned i dit eget personlige nødberedskab, selvfølgelig.
Det skal bestå af lige præcis det, du har brug for at have af basisvarer for altid at kunne bakse et tilfredsstillende måltid sammen, forklarer Camilla Skov.
- Jeg kan for eksempel godt klare mig ved at have glemt at købe ris, men fanme ikke pasta, griner hun.
Udover pasta har hun altid dåsetomater, løg og oliven stående til at stable et måltid på benene til de dage, hvor man gerne vil spare en indkøbstur eller en take away-regning.
Hendes råd er, at du køber ind til det hele én gang og eksempelvis laver en liste på din telefon, hvor du løbende skriver ned, hvad du mangler. Så kan du altid snuppe kikærter eller dåsetomat med, næste gang du er nede at handle.
Camilla Skovs eget basislager kan for eksempel stort set altid levere denne spaghetti med tomatsovs, der med sine kun 8 kroner ovenikøbet er den billigste opskrift i hendes bog, ved bare at åbne køkkenskabet:
Lad dine råvarer sætte kursen
- Spildt mad er spildte penge, og det er sindssygt ærgerligt, hvis man ikke får brugt det, man har betalt for, siger Camilla Skov.
Ifølge hende kan der i stort set alle opskrifter findes erstatninger for flere ingredienser.
Hun nævner for eddike som et eksempel på noget, det måske kun er nødvendigt at have én slags af i sit basislager. En æblecidereddike kan for eksempel sagtens bruges som erstatning i de fleste opskrifter.
Det samme gælder, hvis du står med en opskrift, men ikke har præcis de grøntsager, den kræver af dig.
- Jeg synes, man skal tænke: Hvis jeg ikke lige har gulerødder til den her ret, kan jeg så bruge en rødbede i stedet for? Eller en squash? For rigtig meget kan erstattes af noget andet i en opskrift, siger Camilla Skov.
Hendes opskrift på biksemad fries fra kogebogen er en af dem, du kan variere i det uendelige alt efter køleskabets indhold og dine smagsløg.
Tænk fremad
Du har måske hørt det før: Du sparer penge ved at lave en madplan og købe ind til den én gang om ugen.
Men der er bare en lille udfordring.
Det kan nemlig være virkeligt svært at leve efter sådan en i en hverdag, hvor du den ene dag mere har lyst til bolognese frem for æggekage, og du bliver inviteret til mad hos vennerne den næste – og så ender du måske alligevel med at have brugt penge på en masse mad, du ikke får spist.
Camilla Skov har heller aldrig fået det med madplaner til at passe ind i sin hverdag.
- Jeg er lidt småudfordret, fordi jeg er total impulsstyret og lystdrevet, griner hun.
Derfor har hun droppet tanken om at leve efter en madplan, men har dog alligevel fundet en løsning, der virker, hvis man vil skrue ned for de mange impulskøb, der opstår, når man handler for ofte.
- Man skal sørge for ikke at handle hver dag. Og så skal man have nogle grundopskrifter, man altid kan lave noget ruskumsnusk ud af, så man får tømt køleskabet, før man handler ind igen.
Hvis dit pengebudget ikke altid tillader dig at udleve dine våde sushidrømme, har Camilla Skov skabt denne sushisalat, som ifølge hende giver dig de smage, vi så godt kan lide i sushi.
Det er en af de dyreste opskrifter i hendes nye bog, men til en portionspris på 18 kroner skal du alligevel spise godt igennem for at nærme dig sushipriser:
Spis grønt - og husk fedtet
Camilla Skov har valgt at gå efter kvalitet frem for kvantitet, når det gælder hendes kødindtag - både af hensyn til økonomi og dyrevelfærd.
- Kød er dyrt, og hvis det ikke er dyrt, er det noget skidt kød, siger Camilla Skov, som ikke længere tænker på mad som noget, der enten har kød i sig eller ej, men som bare skal smage godt og tilfredsstillende.
Kød er rigt på umami og fedt, som giver en tilfredsstillelse, man bare ikke får af at gnaske sig igennem 500 gram rå grøntsager. Derfor kan det være en udfordring at undvære det.
Men grøntsagsretter behøver ikke blot at være salater uden det sjove: dressing, fedt og kulhydrater.
Man skal tænke smagsaspekter som syre og sødme, salt og fedt og flere konsistenser med i sine retter, mener Camilla Skov, som ikke spiser grønt af et sundhedsmæssigt princip.
- Det allervigtigste i grøntsagsretter er at tilsætte nok fedt i form af smør eller olie.
- Det er også en fordel at salte med noget andet end salt, som for eksempel en god grøntsagsfond eller bouillon, som giver mere dybde i smagen i for eksempel sammenkogte retter.
Bare fordi man skærer ned på kødindtaget, er det altså ikke ensbetydende med, at man ikke kan få tilfredsstillet sin trang efter snasket mad med fedt og umami som burger og pizza.
Her er et bud på en burger uden kød fra Camilla Skovs første bog 'Vegetarisk i aften?':