Hvis du er en af dem, der har bidt negle til Netflix-serien 'Kastanjemanden', vil den igangværende kastanjesæson muligvis være badet i et lidt mere dystert lys i år.
Men måske er det på tide at vende angsten for farlige kastanjemænd til noget, der er knap så uhyggeligt, noget der faktisk er lækkert og spiseligt.
Hestekastanjen, som oftest bruges til kastanjemænd, bør ikke spises. Men den har en virkeligt lækker slægtning - kaldet spisekastanjen - som kan samles i Danmark lige nu.
Dem har Klara Rask, der er biolog og ekspert i vild mad, allerede været på jagt efter i år.
I modsætning til svampe- eller ramsløgsjagt går hun dog ikke i skoven efter de gyldenbrune nødder, men søger i stedet mod områder som kirkegårde og parker, hvor de spiselige kastanjer er flest.
Hun råder til, at man timer sin kastanjejagt, så man samler umiddelbart efter et heftigt blæsevejr, hvor kastanjerne falder ned i hobetal.
- Der er mange ude at samle, så man skal være hurtig efter et stormvejr, siger Klara Rask, som nederst i artiklen forklarer, hvordan du kan genkende spisekastanjer fra hestekastanjer.
Får du gevinst i kastanjelotteriet - enten i naturen eller i din indkøbskurv - kan du se frem til en mild og delikat smag.
- De smager sådan lidt nøddeagtigt sødt, og så har de en lidt cremet tekstur, siger eksperten i vild mad.
Klara Rask giver her tre bud på, hvordan du kan tilberede dine spisekastanjer derhjemme. Det sidste kan måske ændre din julemiddag for altid.
Den simple: Rist dem i ovnen eller på panden
Den mest udbredte - og nok også mest simple - tilberedningsform af kastanjer er at bage dem i ovnen med salt. Så kan man nyde dem, som de er.
Sørg for at det indre af kastanjen bliver godt opvarmet, da det er det og ikke den brune skal, du kan spise.
- Man skal altid skære et kryds i toppen af dem, når de skal tilberedes. Derefter piller man dem. De har også en lille brun hinde indenunder, man også med fordel bør pille af, for hinden kan smage lidt bittert, forklarer Klara Rask.
I ovnen skal kastanjerne have mellem 30-45 minutter og kan serveres som tilbehør eller bare som en efterårssnack med lidt smør.
Den blærede: Purér dem
Hvis man gerne vil kunne bruge sine kastanjer til flere forskellige ting, er det en rigtig god idé at koge dem - selvfølgelig efter at have lavet det famøse snit i toppen, råder vildmadsekspert Klara Rask.
- Efter kogning er de nemmere at pille, og så kan man enten spise dem med smør, ligesom hvis de havde været i ovnen, eller man kan lave en puré af dem.
Puréen kan både bruges, som den er som tilbehør til kød eller cremet fyld i pandekager, men er især genial i kager, fortæller Klara Rask.
- Man kan for eksempel bruge pureen i en chokoladekage. Det giver en ret saftig kage kage, ligesom hvis du putter gulerød eller lignende i, og så får man den der nøddesmag med fra kastanjen. Det er vildt lækkert!
Den overraskende: Lad dem erstatte kartofler
Der er ikke stor tradition i Danmark for at spise kastanjer, men i Frankrig bruger man dem ofte i både desserter og det salte køkken.
Ikke nok med at du kan spise den som nødder eller i kage, kan du faktisk også bruge dem i stedet for kartofler.
- Kastanjer er en meget fancy kartoffel på en eller anden måde, griner Klara Rask.
- Jeg ville nok stege de kogte kastanjer på panden i smør og servere dem som tilbehør ligesom kartofler, foreslår hun.
Du kan også overveje at spise kastanjer til jul, for faktisk blev kastanjer brugt i en ikonisk juleret, vi spiser i en lidt anden form i dag.
- Det, vi kender som brunede kartofler, var engang kastanjer, som man kogte og karamelliserede og spiste til jul, fortæller Klara Rask og giver hermed tippet videre.