Få varmen i vinterkulden: 8 hotte retter med chili

Selvom chili kan være en stærk fornøjelse, er den god for både dine retter og dit helbred.

Prøv den klassiske chili con carne eller en af de andre retter med chili. (© DR)

Kalenderen siger februar, og vinterkulden har for alvor ramt os. Noget af det, der virkelig kan give varmen i kroppen, er chili. Men det er ikke den eneste grund til at spise den stærke frugt.

Chili er nemlig fuld af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Der er især en høj koncentration af A-, C- og E-vitamin i chilifrugten, som blandt andet kan booste dit immunforsvar, og det gør den til en ekstra sund fødevare.

Chiliens styrke sidder ikke i frøene

Det stof, der giver chilien sin styrke, kaldes capsaicin, og det sender et signal til hjernen gennem nervecellerne om, at du bliver udsat for smerte. Dog kan du med tiden vænne dine nerveceller til stærk mad.

Modsat hvad mange tror, sidder chiliens styrke ikke i selve frøene, men i de hvide skillevægge, som frøene sidder fast på. Hvis du skal vurdere en ukendt chilis styrke, kan du altså starte med at smage et lille stykke af spidsen.

Sådan slukker du den brændende fornemmelse

Det stærke stof i chili er en form for olie, og det kan ikke opløses i vand. Det vil altså ikke hjælpe meget på den brændende fornemmelse at drikke vand, da det højest spreder stoffet i munden. Mælkeprodukter binder derimod capsaicinen, så mælk, yoghurt og creme fraiche er godt, hvis du vil mindske den brændende fornemmelse.

Du kan også mildne en ret, hvis den er blevet for stærk. Chilistyrken kan sænkes ved at tilføje disse ingredienser til din mad:

  • Sukker

  • Mælkeprodukter som mælk og fløde

  • Kartofler

  • Ris

  • Brød

Der er altså ingen undskyldning for ikke at kaste dig ud i at lave en lækker ret med chili. Herunder har vi samlet otte opskrifter, som kan give dig varmen i vinterkulden:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/nem-chili-con-carne

Tina Nordström har lavet dette bud på en nem chili con carne, som er fyldt med lækre rodfrugter og chili. I opskriften er der brugt oksetykkam, men du kan også sagtens bruge hakket oksekød.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/somaliske-sambusa-med-oksekod

I Madmagasinet havde Adam Aamann og Mette Frisk besøg af Fadimo Nuur fra Somalia, som lavede disse lækre sambusaer serveret med en stærk chilidip. Du kan selv justere mængden af chili efter hvor stærk, du vil have retten.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/fabians-fyldte-chilier-i-valnoddesovs

Sammen med mexicanske Fabian lavede Timm Vladimir denne krydrede ret i et afsnit af ’Timm og gryderne’. I opskriften er der brugt poblano-chilier, men du kan også bruge almindelige peberfrugter. Tilsæt frisk chili til kødfyldet for ekstra chilismag.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/kylling-med-ananas-og-cashewnodder

Skuespiller Lars Simonsen lavede denne vietnamesiske ret i programmet ’Price inviterer’. Retten kan laves på kun 30 minutter.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/chili-con-kal

Denne opskrift er en fortolkning af klassikeren chili con carne, hvor kødet er skiftet ud med hvidkål og spidskål. Retten har dog samme gode smag og varme som i den traditionelle udgave. Server den med guacamole og et godt brød.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/spicy-pastaret-med-sprod-salat

Jamie Oliver er manden bag denne fantastiske pastaret, som både er fuld af smag og er nem at lave. Tilsæt mere frisk chili, hvis du vil have den ekstra stærk. Her er retten serveret med en lækker salat.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/mexicansk-mole-poblano

Denne mexicanskinspirerede ret lavede Anne Hjernøe, da hun og Anders Agger var på rundtur i USA. Gryderetten har mange smagsnuancer og er perfekt som en varm vinterret.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/chilisauce-i-tre-grader

Timm Vladimir lavede denne udgave af hjemmelavet chilisauce i programmet ’Timm og gryderne’. I denne opskrift er der brugt habanero-chilier, som varierer i styrke alt efter farve. Habanero er en stærk chili, så hvis du vil have den mindre stærk, kan du vælge at bruge en mildere slags.