Pizza, burger, shawarma, falafel, sandwich og hotdogs.
Fastfood.
Vi spiser det i store mængder, selvom vi godt ved, at det ikke altid er den sundeste næring for vores krop. Men hvor skidt er hurtigmaden i virkeligheden? Går det an at spise ofte, hvis man til gengæld træner meget? Og er pizza og burgere egentlig bedre end sandwich og falafel?
DR Mad har undersøgt ni myter om den fastfood, som vi danskere spiser mere og mere af.
Vi har fået hjælp af professor Anja Olsen, som er ansat i Kræftens Bekæmpelse, hvor hun forsker i sammenhænge mellem kost, livsstil og kræft - samt professor Lars Ove Dragsted, som er leder af sektion for Klinisk og Forebyggende Ernæring på Københavns Universitet.
Det er sundere at spise sandwich og falafel end pizza og burger
Man kan ikke nødvendigvis regne med, at sandwich og pita med falafel er sundere end en burger og pizza. Det afhænger fuldstændig af, hvad der er i din sandwich. Er den lavet på fuldkornsbrød og laks, så kan den være et udmærket måltid, men består den af hvidt brød, bacon og en masse dressing, så er det en anden sag, forklarer Anja Olsen, som er professor i Human Ernæring.
Omvendt kan en pizza også være relativ sund, hvis den er lavet på fuldkornsbrød og indeholder tomater og grøntsager.
- En af de ting, man skal prøve at undgå i sin fastfood, er forarbejdede kødprodukter. Bacon, pepperoni, andre slags pølser og kogt skinke. De er ofte fulde af salt, mættet fedt og nitrit, og vi har nemlig god videnskabelig evidens for, at indtagelsen af dem på sigt øger risikoen for at udvikle kræft, diabetes og hjertekar-sygdomme, siger Anja Olsen.
Til gengæld anbefaler hun, at man bestiller fastfood med meget fuldkorn.
- Når ens fastfood involverer brød, så gør man sig selv en stor tjeneste ved at vælge fuldkorn, det er fiberholdigt. Al forskning viser nemlig, at noget af det bedste vi kan gøre for vores sundhed er, at alt korn, vi spiser, er fuldkorn, siger Anja Olsen.
Hvis jeg bare spiser fastfood en gang imellem, gør det ingen skade
- Det er sandt. Hvis man spiser en sund og lødig kost til hverdag, så er der plads til at spise mindre sundt en gang i mellem. Hvor ofte det så er, kan være svært at sige præcist, men vi taler måske om en gang hver 14. dag eller en gang om måneden, siger Anja Olsen og uddyber:
- Der er en tendens til, at folk kan blive nærmest religiøse i forhold til deres måltidsvaner. Det hele kan blive meget 'enten eller', og vi skal huske på, at der er plads til udsving, hvis vores grundkost er varieret.
Lars Ove Dragsted er enig.
- Hvis man ellers rører sig og spiser varieret med mange forskellige slags fuldkornsprodukter, frugt og grønt, skal der meget til at flytte på den grundlæggende sundhed, der kan opnås med det.
Pomfritter er vel også en slags grøntsager?
Nej, det er de overhovedet ikke. Faktisk tæller kartofler i deres grundform heller ikke som en grøntsag her til lands, forklarer professor i ernæring Lars Ove Dragsted. Selvom det både er klimavenligt og sundt at spise kartofler, så mener han ikke, at pomfritter på nogen måde kan tælle som sund fastfood.
- Noget af det, der er med til at gøre fastfood usundt, er indholdet af hårdtstegte produkter, højt indhold af fedt, et højt saltindhold og tomme kalorier uden vitaminer og fibre, siger Lars Ove Dragsted.
Med andre ord: De fleste pomfritter er en temmelig usund spise, som på ingen måde tæller som grøntsager.
Det er bedre at drikke light sodavand end almindelig sodavand til sin burger eller pizza
- Det er sandt, men vand og let- og minimælk er til hver en tid bedre, understreger Lars Ove Dragsted.
Light sodavand har længe været anklaget for at indeholde kræftfremkaldende sødemidler og desuden give overvægtige mere lyst til sukker, men det er myter, viser undersøgelser.
Selvom light sodavand også kan være skadelig for tænderne, er de dog mindre skadelige for tænderne end traditionel sodavand med sukker. Så hvis man bare må have sodavand til sin burgermenu, er light-sodavanden derfor det mindst usunde valg.
Fastfood er afhængighedsskabende
Måske har du set den amerikanske dokumentar 'Super Size Me', hvor instruktøren og hovedpersonen, Morgan Spurlock, beslutter sig for at undersøge, hvad et vedvarende indtag af fastfood vil betyde for hans krop.
Efter man har set filmen, vil man formentlig have et indtryk af, at fastfood er stærkt vanedannende, men det er der ikke videnskabeligt belæg for at påstå, mener Lars Ove Dragsted.
- Man kan ikke sige, at fastfood direkte er afhængighedsskabende, men er man først begyndt at tage på, skal man passe på, fordi man så er i risiko for at ændre sin smag, så man foretrækker mad med flere kalorier, siger han.
Der er ingen vitaminer i fastfood
Det passer ikke, for det kan der godt være, mener Anja Olsen. Igen her gælder det om at kigge på, hvad det er, ens fastfood indeholder.
Grundlæggende mener Anja Olsen dog ikke, at man behøver være så vitaminfikseret.
- Hvis du spiser sundt og varieret, så skal man efter min vurdering ikke skænke vitaminerne en tanke.
Lars Ove Dragsted er enig.
- Det er de færreste danskere, der mangler vitaminer, så det er ikke dét, der er vigtigt.
Begge forskere understreger, at det i langt højere grad er fuldkorn og fibre, man skal gå op i, når man vælger sin fastfood.
Dyr fastfood er sundere end billig
Som udgangspunkt kan man ikke regne med, at dyr fastfood er sundere end den billige, mener Anja Olsen. Man kan selvfølgelig håbe på, at man får en højere råvarekvalitet og et produkt med flere grøntsager og fuldkornsbrød, men en høj pris er grundlæggende ikke en garanti for noget som helst.
- Nogle gange kan bøffen endda være større i et dyrere produkt, og det er heller ikke nødvendigvis sundt. Når man vælger fastfood, er den vigtigste parameter derfor ikke prisen, men at man overvejer råvarerne.
Sushi er sundere end andet fastfood
Er sushi egentlig fastfood? Det er der delte meninger om. Men selvom det ikke indeholder så meget fedt som burgere, pølser og pomfritter, er det så overhovedet sundt med alle de hvide ris og eventuelle dybstegte rejer?
- Som udgangspunkt er der ikke noget i vejen med veltillavet sushi. Der er dog meget salt i soja, og risene er for det meste hvide, så fuldkorn får man jo ikke så meget af. Jeg vil alligevel betegne det som udmærket mad, hvis man spiser det som en brik i en sund, varieret kost, siger Anja Olsen.
- Hvis du for eksempel spiser havregryn til morgenmad, sushi til frokost og almindelig varieret til aftensmad, så vil jeg sige, at har man fået sund mad den dag.
Hvis jeg træner meget, så kan jeg godt spise meget fastfood
- Træning er meget vigtig for en sund livsstil, men det er helt sikkert ikke sundt at overbelaste med træning og samtidig spise usund kost, siger Lars Ove Dragsted. Igen handler det om at spise fastfood med måde, og spiser man det bare en gang imellem, går det an.
Anja Olsen er enig i, at hvis man motionerer meget, så forbrænder man mere og kan dermed have plads til flere tomme kalorier.
- Problemet er dog, at fastfood er fyldt med meget forarbejdet mad, som ikke er sundt. Tag bacon for eksempel. Her finder vi stoffer, som sandsynligvis er kræftfremkaldende, og man kan altså ikke tåle mere bacon, bare fordi man træner meget.