Er du studerende på SU, eller drømmer du blot om at spare lidt på dit madbudget, så er det nu, du skal læse med.
Du kan nemlig sagtens spise godt på et skrabet budget, men det kræver, at du tænker dig om og overvejer dine indkøb og måltider nøje. Det anbefaler kok Thomas Aaby Berdal, som selv har mange års erfaring med at være flad.
- Jeg har været fuldstændig blanket af i seks år. Først gik jeg igennem en skilsmisse, så var jeg på SU, og så prøvede jeg at skabe mig en ny tilværelse som kok uden at have nogen startkapital. Under alt dette havde jeg to børn, jeg skulle forsørge, siger Thomas Aaby Berdal, som har levet flere måneder uden nogen som helst indtægt.
For Thomas Aaby Berdal blev livet på lavbudget en anledning til at tænke kreativt.
- Det kan i perioder være hårdt at leve uden penge på lommen, men det kan også være sjovt, når man begynder at tænke i alternativer, fortæller han.
Den alternative ide, som Thomas Aaby Berdal fandt på, hed 'I Will Cook For Food'. Konceptet gik ud på, at han i en årrække tilbød private at lave deres aftensmad mod, at han fik lov at spise med. På den måde fik Thomas Aaby Berdal erhvervet sig erfaring som kok, samtidig med at han fik noget at spise.
Konceptet gjorde dog også Thomas Aaby Berdal træt i længden, og i dag har han fundet sig fuldtidsjob som kok, der gør, at hans liv hænger bedre sammen økonomisk. Erfaringerne fra tiden som fattigrøv har han dog ikke glemt, og her kan du læse nogle af hans favorit-budgetretter, som tilmed er klimavenlige:
Tomatsauce
Tomatsaucen er en klassiker, og den er genial, fordi den kan bruges på så mange måder. Du kan spise den med pasta eller forvandle den til en tomatsuppe ved at tilsætte bouillon og eventuelt lidt fløde. Du kan også smøre den på en pizzadej eller bruge den som base i en gryderet. Se opskriften på nem tomatsauce her
Minestrone-suppe
Minestronesuppen stammer fra Italien, men den er en glimrende måde at bruge de gode danske grøntsager. Minestronesuppe kan laves med mange forskellige ingredienser, men den indeholder næsten altid ris eller pasta, hvilket gør den ekstra mættende. Lav en stor portion. Bliver du bliver træt af suppen, kan du nemlig nemt lave den om til en gullaschsuppe.
Vegetarisk gryderet
Vegetariske gryderetter er budgetvenlige og enormt velsmagende, hvis du husker at krydre dem godt. Du kan nemt lave en gryderet baseret på løg, kartofler, blomkål og kikærter. Sovsen kan du lave på en dåse flåede tomater og en dåse kokosmælk. Savner du en opskrift, så prøv denne klimavenlige gryderet med karry og squash.
Omelet
Omeletter er nemme at lave, og selv med få ingredienser smager de virkelig godt. Til en god omelet skal du bruge to-tre æg, lidt fedtstof samt lidt fyld. Brug det, du har tilbage i køleskabet, men en rest ost er altid godt.
Du kan med fordel investere i en stor blok god parmesanost, den kan holde sig virkelig længe i køleskabet og er god at rive på en omelet. Har du brug for mere inspiration, så tjek brødrene Prices opskrift på nemme og lækre omeletter.
Lakse-spaghetti
Til denne ret skal du bruge lidt koldrøget laks eller en pakke med små lakserester. Du skal også bruge spaghetti, en kvart liter piskefløde og lidt spinat eller snittet broccoli. Kog spaghettien. Kog lidt fløde op i en anden gryde og tilsæt en lille smule citronsaft.
Når det koger, så tilsæt den færdigkogte spaghetti, laks, fløde og spinat og lad det simre ét minut.
Gryderet med kød
Hvis du skal lave kød, så er det billigt at langtidsbraissere det. Fordelen er, at du kan bruge de billige udskæringer, der ellers har en tendens til at være seje. En anden fordel er, at de seje udskæringer ofte har meget mere smag, fordi det er de muskler, der virkelig har arbejdet og fået en masse næring.
Køb for eksempel en okseklump og skær den i grove stykker. Læg kødet i et ovnfast fad sammen med rodfrugter, løg, hvidløg og eventuelt krydderurter.
Tilsæt salt, peber, olivenolie og en sjat vin eller øl, hvis du har noget tilbage fra en fest. Dæk fadet med stanniol, og giv det et kvarter på 220 grader. Skru derefter ned på 80 grader og lad det stå en hel dag og blive mørt i ovnen.
Pesto
Der er også altid den klassiske pesto. Du kan bruge den sammen med pasta, på brød eller som topping på suppe. Du kan lave pesto på alt fra persille, basilikum, grønkål eller urter, du finder i naturen. Blend det grønne med olie, hvidløg, parmesan og nødder.
Prøv dig frem og hæld lidt mere olie i blandingen, hvis det bliver for tørt. Savner du en opskrift? Prøv denne lækre pesto fra Camilla Plum.