- Det er rugbrød, der skal være med de fleste dage i madpakken. Det mætter nemlig allerbedst.
Sådan lyder budskabet fra Gitte Just Wenneberg, diætist ved Overvægtsklinikken i Horsens Kommune, til Lukas og hans familie i aftenens afsnit af ‘Generation XL’.
Og diætist Kit Henningsen fra Holbæk Sygehus, som også medvirker i 'Generation XL' er enig:
- En god og mættende madpakke består af en rugbrødsmad med fisk, en med grøntsagspålæg, og så 1-2 madder mere. Her kan den ene for eksempel være med et halvt æg eller magert kødpålæg.
Klik play på videoen øverst i artiklen og få opskriften på to varianter af æggemuffins.
Brug rester fra aftensmaden som pålæg
Saltindholdet i kødpålæg må dog ikke være for højt, da det kan påvirke blodtrykket. Derfor bør du spise skiveskåret pålæg med måde.
- Det kan være en fordel at have rester fra aftensmaden med på madpakken. Der er nemlig ofte mindre salt i det fisk eller kylling, som du selv har tilberedt, end det, du køber i supermarkedet, fortæller Kit Henningsen.
- Og så kan kartoflerne fra aftensmaden også komme med på en mad.
En mad med grøntsagspålæg kan nemlig være en kartoffelmad med tomat eller forskellige dip som hummus, ærtemos eller gulerodsdip, der kan spises sammen med rugbrød.
Find opskrifter på nemme grøntsagsdip og andet til madpakken nederst i artiklen.
- Fisk, fjerkræ, kød og grøntsager indeholder hver især vitaminer og mineraler, som vi har brug for, og derfor er det godt med en madpakke, som er varieret og indeholder lidt af det hele, siger Kit Henningsen.
Spis flere grøntsager end frugt
Udover rugbrødsmadder med fisk, kødpålæg og grøntsagspålæg anbefaler Kit Henningsen, at madpakken også indeholder grøntsager som gulerødder, agurk, broccoli eller lignende.
Grove grøntsager som gulerødder og forskellige kåltyper indeholder nemlig en del kostfibre, som medvirker til en god mæthed.
- Frugt i madpakken er også fint, siger Kit Henningsen. Men da frugt indeholder en del frugtsukker, bør man ikke spise mere end højst tre frugter om dagen, og derfor skal det ikke være det primære i madpakken.
I Enheden for Overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus anbefaler personalet desuden, at man kun spiser 1-2 frugter om dagen afhængigt af ens alder.
Inspiration til madpakken
På DR Mad har vi udviklet forskelligt madpakkeindhold, som både er sundt og lækkert, og som pifter enhver madpakke op.
Opskrifterne er godkendt af diætist Kit Henningsen.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/nemme-aeggemuffins
Her får du opskrifter på to varianter af æggemuffins, som helt sikkert vil spice din frokost op.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/gulerods-bonnedip
En lækker dip af gulerødder og bønner smager fantastisk sammen med rugbrød.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/den-hurtigste-dip-aertemos
Den nemmeste dip, du kan lave, er helt klart denne lækre ærtedip.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/tunsalat-med-hytteost-og-dild
Bland tun, hytteost, agurk og dild, og du har et godt bud på en mad med fiskepålæg.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/rugbrodschips-med-rosmarin
Ind i mellem kan det være lækkert med et alternativ til det klassiske rugbrød. Så er disse rugbrødschips fantastiske. Og de er perfekte at dyppe i forskellige slags dip.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/kanelknaekbrod
Kanelknækbrødene skal ikke være det primære i madpakken. Men et enkelt eller to i pausen kan være en lækker snack.