Falaflerne. Åh falaflerne. De alene er værd at skrive hjem om. Perfekt sprøde på ydersiden og smeltende bløde inden i. Og den grønne farve... Her kan vi kun sige #æstetisknydelse #organiskfrydelse.
Sådan lyder et udsnit af en falafel-anmeldelse på instagramprofilen Falafel i fokus.
Profilen er skabt af Eliza Dyrholm og Aila Tanja Jørgensen på 22 og 23 år, som sammen deler en stor kærlighed til kikærtebomberne over dem alle.
De har gjort det til deres mission at fortære sig igennem alskens falafler i det ganske land for derefter at anmelde de mange smagsoplevelser - og måske en dag finde den perfekte falafel.
Falafeleventyret startede en sommer, hvor de to veninder bare skulle hænge ud hjemme i Aarhus.
- Nærmest hver gang vi var sammen, gik det ud på at finde falafler. Og der opdagede vi, at der kunne være ret stor forskel på dem, så vi begyndte at nørde det lidt og kigge rundt på alle de forskellige steder, der solgte falafler, fortæller Eliza Dyrholm.
De opdagede hurtigt, at falafler kan være lige så forskellige som nat og dag.
Derfor tror Eliza Dyrholm, at mange desværre forbinder falafler med tørre, kedelige kugler, fordi de har været uheldige at rende ind i en portion mindre gode falafler.
Hun forsikrer dog om, at det langt fra er alle falafler, der er 'lige så tørre som sand i Sahara', som de skriver i en af deres mindre begejstrede anmeldelser.
Og selvom der findes et væld af gode kandidater derude, så har Falafel i fokus-profilen endnu til gode at finde falaflen, der blæser dem fuldstændigt bagover.
- Vi synes jo ikke, vi har fundet den, hvor alt spiller, men vi er kommet tæt på, siger Eliza Dyrholm.
Mens hun og Aila Tanja Jørgensen fortsætter jagten på verdens bedste falafel, gør DR Mad det samme.
Verdens bedste falafel
For at finde Nordens måske mest falafel-hungrende folk, må vi vende os mod den anden side af Øresund. Nærmere bestemt Malmø i Sverige. Den uofficielle falafelhovedstad.
Byen byder blandt andet på en festival dedikeret til falafler, og har samtidig været vært for det uofficielle VM i falafel de sidste par år.
De forsvarende verdensmestre er dog ikke fra Sverige, men holder derimod til på Blågårdsgade på Nørrebro i København.
Det var gutterne bag spisestedet Ahaaa, der i 2019 kunne tage verdensmesterskabet i falafel med til Danmark. Og det faldt ikke ligefrem i god jord hos værtsnationen, da Ahaaa blev kåret som vinder i to ud af tre kategorier i VM.
- Svenskerne mener jo, de er de bedste til falafler. Så de blev sgu lidt skuffede, griner Ali Abdullah, der er en af indehaverne af Ahaaa. Og altså verdensmester i falafel.
Han åbnede Ahaaa i 2009 sammen med sin bror og grandfætter, og de har udviklet falaflerne lige siden.
- De bliver sgu bare bedre og bedre, griner han.
I december 2019 var opskriften altså blevet så god, at den hev sejren hjem ved VM. Ali Abdullah påpeger ydmygt, at han ser det som en sejr til hele Danmark og ikke bare Ahaaa.
Og mens Ahaaa kan kalde sig verdensmestre, følger resten af Danmark tilsyneladende også godt med på det høje falafelniveau.
Spørger du Falafel i fokus, findes der masser af steder i hele landet, hvor du kan få en kikærteeksplosion ud over det sædvanlige. Og det er værd at jagte.
Falafel slår kebab
Hvis du plejer at vælge kebab frem for falafel som natmad på vej hjem fra byturen, er du tilsyneladende ikke alene.
- Der er ikke så mange, der i nattelivet sådan lige går ind og får en falafel. Og det er jo lidt ærgerligt. Jeg synes, det er en større smagsoplevelse at få en falafel, siger Eliza Dyrholm fra Falafel i fokus.
Hun og Ali Abdullah er enige om, at falaflen sagtens kan måle sig med - hvis ikke overgå - det velkendte kebabkød. Og man vil på ingen måder savne smagen af kød, når substitutten er en sprød, blød og vellavet falafel.
- Én, som ikke kender falafel, ville aldrig nogensinde sige, at det er en vegetarret. Det smager jo for sindssygt, siger Ali Abdullah.
Han mindes en sommer for 10-15 år siden, hvor han rejste rundt på de danske festivaler for at sælge mad til sultne festivalgængere. Der var både falafel, kylling og kebab på menuen, og dengang var kikærtekuglerne et noget mere ukendt fænomen, end det er i dag.
- Når folk spiste en falafel, spurgte de typisk, hvilket kød det var. Når jeg svarede: "Det er ikke kød, det er vegetar", var de meget overraskede. "Er det vegetar?!", fortæller Ali Abdullah med et smil.
Eliza Dyrholm har allerede overbevist sin pølsevognsglade far om falaflernes gode kvaliteter, ligesom Falafel i fokus har været med til at hæve hendes og Aila Tanja Jørgensens vennefloks falafelindtag betydeligt.
- Jeg tror, vores venner spiser mere falafel nu på en eller anden måde. Vi har nok påvirket dem lidt, griner hun.
For Eliza Dyrholm er det vigtigste, at falaflen er lavet fra bunden, og at falafelmageren har gjort sig umage med at afstemme smagene med hinanden. Og så skal tilbehøret passe til. Hummus og hjemmebagt brød kan for eksempel hæve niveauet for en god falafeloplevelse, mener hun.
Men Eliza Dyrholm kan også godt finde på at spise falafler i en burger eller til jul med familien med sovs og kartofler som tilbehør.
- Det pepper det ligesom lidt op, griner Eliza Dyrholm.
Den perfekte balance
Falafler deler flere egenskaber med kød, som for eksempel det høje proteinindhold. Hvis du alligevel er bange for, at du kommer til at mangle smagen af umami, handler det om at finde den rette balance i falafeldejen, som du kan smage til, inden du steger den.
- Du skal afstemme dejen rigtigt. Du skal kunne smage kikærterne, du skal kunne smage grøntsagerne, du skal kunne smage krydderierne. Der skal være en helhed i det. Og så er salt helt afgørende for at få de rigtige smage frem, siger Ali Abdullah fra Ahaaa.
Selvom de på Ahaaa har brugt ti år på at perfektionere deres opskrift, så er den perfekte falafel ifølge Ali Abdullah ikke lavet efter perfekte mål. Det handler om følelse med dejen, friske råvarer og perfekt udblødte kikærter, forklarer han.
Og så er regel nummer ét, at man aldrig må putte mel i sin falafeldej.
- Når dejen smuldrer og er for våd, så tænker folk, "nå, men så bruger jeg bare mel, så det kan holde sig sammen". Og det må man bare ikke. Så ødelægger du din falafel, siger han.
Mængden af natron eller bagepulver i kombination med mængden af vand er derimod altafgørende for det perfekte sprøde ydre med et perfekt blødt indre. Og i stedet for at putte mel i, kan du spæde dejen op med en ren portion blendede kikærter, indtil dejen føles tilpas blød og sammenhængende.
- Så bliver du falafelkongen, griner han.
Falafler serveres ofte som fyld i et pitabrød eller en rulle, men kun fantasien sætter grænser.
Her kommer lidt inspiration til at gå kikærteamok derhjemme:
Camilla Plum giver her sin version af nemme, lækre falafler:
Eliza Dyrholm anbefaler at parre falafler med en god hummus:
Fortsæt kikærtefesten med Jamie Olivers nemme fladbrød: