‘Det smager af sommer!’ Her er de oversete madvarer, der hitter lige nu

Årets første sommermåned byder på sprød salat, kål i særklasse og en mundvandsdrivende lækker fladfisk.

Danmark byder på mange lækkerier i juni, som vi kan være stolte af. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Findes der mennesker i dette land, som ikke bliver bare lidt kuldrede, når juni måned begynder?

Jeg gør i hvert fald, og så snart temperaturen bare sniger sig op over femten grader, styrter jeg ud og køber koldskål.

I juni går grillsæsonen også for alvor i gang. Trangen til at marinere os selv i rosévin vokser i takt med, at temperaturene stiger.

Juni er også måneden, hvor vi skal til at spise de måske mest ventede danske råvarer: De danske jordbær og de nye kartofler.

Men da de får rigelig af opmærksomhed for tiden, vil jeg bruge mit krudt på at tale varmt om tre andre sæsonbaskere her i juni, som man ikke må glemme.

1

Spidskål - den danske vidunderkål

I Danmark dyrker vi kål året rundt. Om vinteren dyrker vi hvidkål og grønkål, imens sæsonspidskål er klar til tallerkenen i sommeren og efteråret.

Spidskål er, ligesom navnet antyder, lidt spids eller lidt dråbe-agtigt i formen.

Du kan få spidskål året rundt, men det er nu, du får fingre i de første danske sommerspidskål, som smager allerbedst. Glem alt om de lidt grove kål, vi køber i efteråret, som har tendens til at blive pruttede i smagen.

Sommerspidskålene smager af friske ærter og sommer, og for sølle femten kroner kan du komme hjem med et stort kålhoved, der holder i ugevis i køleskabet.

En spidskål kan svitses, dampes og bages, men de spidskål, du køber lige nu, er så delikate, at de sagtens kan bruges frisk form i stedet for den klassiske grønne salat. Det er intet mindre end et virkelig godt køb.

Den lynhurtige version (tager cirka fem minutter):

Fintsnit et spidskål, skær en honningmelon ud i grove tern og blandt det sammen på et fad. Top salaten med smuldret feta, olie og citronsaft.

Den snaskede version (ti minutter):

Skær dit spidskål ud i kvarte og damp stykkerne i en gryde med masser af smør, krydderurter og citron. Se hvordan du gør her:

2

Salat - knasende og nøddeagtig

Engang var icebergsalat en af danskernes foretrukne salattyper. Den sprøde, lidt vandede salat er stadig populær, men romainesalat og hjertesalat (mini-romaine) bliver mere og mere udbredt. (Foto: © Nastya Sensei/Pexels.com)

Ligesom med spidskål kan du selvfølgelig sagtens købe salat hele året.

Problemet er bare, at det tit er fragtet langvejs fra, og det smager ikke meget. Men her i juni kan du købe frisk, dansk salat.

Det kunne for eksempel være romainesalat, som er knasende og nøddeagtig i smagen eller hjertesalat (også kaldet mini-romaine), som har en mild og lidt sød smag.

Hvis ikke du er til de helt bitre salater, er hjertesalaten derfor et sikkert valg. I løbet af vinteren, synes jeg, disse salattyper kan være temmelig kedelige, men lige for tiden køber jeg den gladeligt hver gang, jeg køber ind.

Den lynhurtige version (fem minutter):

En almindelig grøn salat kan være en trist omgang, men i juni måned er det let at lave den god. Snit salaten groft eller riv den i store stykker. Bland dem med små udskårne cherrytomater, små stykker agurk og en håndfuld bælgede ærter.

Den snaskede version (30 minutter):

Romainesalat er oplagt i en lækker cæsarsalat. Hvis du har lyst til snask, så friter kyllingestykkerne i olie og vend dem i den sprøde salat. Det smager ubeskrivelig godt. Læs her, hvordan du laver kyllingen:

3

Fladfisk - nemmere end du tror

Lige nu er der masser af fladfisk i de danske farvande. Du har nok spist rødspætte, men har du nogensinde købt en rødtunge eller en slethvar?

Slethvarren er i familie med pighvarren, som anses for en af de fineste fisk, vi har. Slethvarren smager også formidabelt, og ofte er den ikke lige så dyr som pighvarren.

Fladfisk er nemme at tilberede i ovnen. Det eneste, du skal tænke på, er, at de ikke må få for meget. En overtilberedt fisk er nemlig spild af penge. Men ellers er kræver det ikke de store færdigheder.

Den lynhurtige version (30 minutter):

Få fiskehandleren til at gøre rense din fladfisk. Bed om at få skåret en "lomme", som du kan gemme lidt salat, peber, smør og persille i.

Læg fisken på en bageplade, dæk den med citronskiver og bag den på cirka 180 grader i 20 minutter afhængig af fiskens størrelse. Spørg eventuelt fiskehandleren til råds om tallet af minutter i forhold til størrelsen.

Den snaskede version (en time)

Vil du opgradere din ovnbagte fladfisk, så server den med kapers-smørsauce: