Det er billigt - og lækkert! Bagedyst-stjerne afslører sine bedste dessert-tips

Jasmin Gabay fra 'Den store bagedyst' er klar med tricks til kager og andre lækkerier, der skåner både din konto og klimaet.

(Foto: © Jesper Glyrskov)

Har du en enlig banan tilbage i frugtskålen, eller en mælk, der er ved at nå sin holdbarhedsdato? Måske en rest kokosmel, du ikke ved, hvad du skal gøre af?

Frys dem, bag dem, smelt dem. Og få fantastiske søde sager ud af dem, inden du smider dem ud.

Hvis du mangler inspiration, kan du skule til Jasmin Gabay, som var finalist i Den store bagedyst på DR1 i 2018.

Med sit store smil, mørke krøller og farverige tøj, blev hun ikke bare en del af det nye kuld af Bagedyst-stjerner, som blev genkendt på gaden og booket til diverse kagearrangementer. Hendes musikkarriere tog også fart, da hun trådte ud af rollen som korsanger og stillede op som solist i Dansk Melodi Gran Prix med sangen 'Kiss like this' i 2019.

Nu kan vi også lære hende at kende som forfatter.

I hendes nye bog sætter hun fokus på rester og sæsonvarer i det søde køkken.

- Jeg er vokset op med, at man udnyttede alle de råvarer, man havde. Og så synes jeg, der manglede en bog om det; madspild, sæsonvarer og klimabevidsthed i det søde køkken. Så tænkte jeg, at den måtte jeg da lave, fortæller hun om ideen.

Og da først ideen var på plads, gik det stærkt. Hun begyndte at udvikle opskrifter, og da hun først havde lavet en aftale med et forlag, gik der en måned, og så var bogen færdig.

DR Mad har talt med Jasmin Gabay, som her giver sine bedste råd til, hvordan man laver enkle og uimodståelige søde sager med omtanke for både kontoen og klimaet.

Drop grønne bananer

- Gå efter ekstra moden frugt, lyder rådet fra Jasmin Gabay.

- Der er meget mere smag i det, og også penge at spare ved at kaste et blik på frugt på tilbud, siger Jasmin Gabay.

Mange frugter bliver endnu mere søde og saftige, jo mere modne de er. Derfor kan du i nogle opskrifter også spare på sukkeret, hvis du bruger meget modne frugter frem for de mere umodne af slagsen. Og så kan du være med til at mindske madspild ved at hjælpe butikkerne af med frugter, der ellers var røget i skraldespanden.

Det samme gælder, hvis du er typen, der har det med at forsømme den brune banan eller det forslåede æble i frugtskålen derhjemme. Den lidt triste frugt kan blive anvendt til din fordel, hvis du putter den i pandekagedejen eller i en kage.

Denne kakaokage indeholder modne bananer og er uden tilsat sukker og gluten.

Køb frugt og grønt i sæson

Priserne på frugt og grønt ændrer sig i takt med årets gang, og derfor skal man gå på jagt i sæsonens spisekammer, mener Jasmin Gabay.

Frugter i sæson er billigere, fordi der i perioden er meget mere af det, og meget kan dyrkes i Danmark, og derfor skal det ikke fragtes så langt. Og så er der smagen.

De fleste har nok prøvet at sætte tænderne i et dybrødt dansk jordbær i juni eller juli, hvor de er i sæson i Danmark. Samme smag er næsten umulig at finde i en dyr bakke udenlandske jordbær i december. Derfor er det ikke altid de samme kager, der er bedst om sommeren som om vinteren, fordi råvarerne ikke smager ens året rundt.

Når det gælder brug af rester og varer i sæson, kan vi især lade os inspirere af ældre generationer, mener Jasmin Gabay.

- For vores bedsteforældres generation var sæsonfrugt og rester jo ikke noget, man nødvendigvis dyrkede af hensyn til klimaet, men fordi det var økonomisk forsvarligt, og fordi der måske ikke var det store udvalg af varer, som vi har i dag. Og derfor er der jo bare endnu mere grund til at tænke over det i dag – for klimaets skyld, siger hun.

Lige nu er rabarberen i sæson, så det er oplagt at give sig i kast med denne skønne daiguri med rabarber.

Frys det, du ikke når at bruge

- Hvis du ved, du har handlet noget, der snart bliver for gammelt, så planlæg lidt og brug det, inden det rådnet eller frys det, så du kan få glæde af det på et senere tidspunkt.

Har mælken nået udløbsdatoen eller er de før så friske jordbær og bananer blevet mere bløde, end hvad godt er, så frys dem, hvis du ikke har tid til at skabe kagemagi lige den dag.

- Man kan fryse rigtig mange ting og også meget mere, end folk ved. Man kan for eksempel fryse sin mælk, inden den bliver for gammel, og så koge karamel af den, når man har nok på frost, siger Jasmin Gabay.

Fordelene ved at fryse sine rester er mange – du slipper for at smide unødvendig mad ud, og så kan du næsten altid finde noget i fryseren, når kagesulten trænger sig på.

Hvis du ligger inde med en rest kokosmel og lidt brun farin, så kan du også lave de her kokostoppe og fryse dem, du ikke spiser med det samme. Den brune farin giver kokostoppene en syndig smag af god gammeldags drømmekage.

Lad dig inspirere af det, du har i skabene

- Det er en joke blandt venner, at jeg ikke behøvede at skynde mig ud at hamstre, da alting lukkede ned, for jeg har altid køkkenet fyldt op. Jeg har for eksempel altid mel og havregryn og mælk, fortæller Jasmin Gabay.

Selvom dit køkken måske ikke er lige så veludstyret som en garvet bagedystfinalists, så kan det alligevel ofte betale sig at kaste et blik bagerst i køkkenskabet, før man fylder kurven i supermarkedet.

Og så behøver søde sager ikke altid være lavet med helt særlige ingredienser, som eksempelvis mesterværkerne i Bagedysten ofte er.

- Med Bagedystens popularitet er der kommet en kæmpe bølge af specialforretninger og ingredienser, man ofte kun bruger én gang, og som skaber et overforbrug. I stedet kan man jo også bare bruge alle de fantastiske ting, man har hjemme i skabene i forvejen til at lave søde sager, siger hun.

- Lad dig inspirere af de råvarer, du har. Hvis jeg har friske modne jordbær, så er det dem, jeg bruger, hvis det er gamle trætte æbler, så er det dem, siger Jasmin Gabay.

Jasmin Gabays opskrift på hjemmelavet is kræver ingen smarte maskiner, men derimod kun tre ingredienser. Hvis du ikke lige ligger inde med en omgang brombær, så kan du bytte dem ud med andre slags bær eller blommer.