Den smager af sol og sommer: Her er grøntsagen, der tager cocktails til nye højder

Den burde få samme stjernestatus som jordbær, og så er den allerede moden nu.

Længere nede kan du blandt andet få opskrifter på både drinks og desserter med rabarber. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

April er en opturs-måned, når det kommer til dansk frugt og grønt.

Efter en vinter hvor det nærmest kun er rodfrugter, knolde og rødder, som vi kan dyrke, begynder de lidt mindre knoldede vækster nu for alvor at titte frem i Danmark.

Personligt har jeg det altid lidt vildt, når rabarberen dukker op. Den smager af sol og sommer, og alligevel er den moden, inden man knap nok har gemt vanter og hue væk.

Vi plejer altid at gå agurk over de danske jordbær, men rabarberen fortjener en ligeså massiv hyldest i min verden.

Der er også meget andet lækkert dansk grønt i sæson, som er værd at kigge efter lige nu.

Danske frugter og grøntsager er for det meste sundere og mere klimavenlige end dem, vi importerer fra udlandet, og lige nu kan du finde ret så mange delikatesser. Både i supermarkederne og i naturen - se bare her.

1

Salat

(Foto: © Damien Kühn, Unsplash)

Selvom der findes omkring hundrede forskellige typer salat, så er vi danskere rimelig konservative, når vi står i supermarkedet og skal vælge.

Men lige nu er der en ekstra god grund til at udforske nye salattyper. Det er nemlig nu, at sæsonen begynder for blandt andet dansk hovedsalat og romainesalat - den sidste er perfekt i sprøde salater som for eksempel cæsarsalat.

2

Rabarber

(Foto: © Virginia Long, Unsplash)

Og så til planten, som kan tage dine desserter eller cocktails til nye højder!

Rabarber er en sand first mover. Allerede i april dukker den op i de danske haver og supermarkeder, og hvis du skal lave en blæret dessert, er rabarber altså værd at satse på i stedet for en bakke importerede bær, der smager som at række tungen ud af vinduet.

Mange tror, at rabarber er en frugt, men den er egentlig en grøntsag. Stænglernes delikate syrlighed passer perfekt sammen med flødeskum, så du kan sagtens bruge rabarber i en lagkage.

Du kan også bikse denne rabarbercrumble sammen på sådan cirka 10 minutter, og så har du en dessert, der ville imponere selv den mest kræsne bagedyst-dommer.

Rabarbersaft er måske den lækreste drik, man kan lave selv. Og denne opskrift på hjemmelavet rabarbersaft er virkelig nem. Du kan sagtens blande saften med lidt gin og isterninger til en drink, man har svært ved ikke at bælle. Vil du gøre endnu mere ud af det, så tjek denne guldopskrift på Rabarber Daiquiri fra brødrene Price ud.

3

Løgkarse

(Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Lige nu vrimler det med ukrudtsplanten 'løgkarse' i skovbunden, i buskadser, ved hegn og i haver.

Løgkarse er en ældgammel sag. Vi har brugt den siden stenalderen i vores køkken, og det giver god mening, for udover at den er overalt, så smager den virkelig lækkert.

Man kan bruge den i stedet for løg, purløg eller karse, og den er ret så pæn ovenpå hjemmelavet smørrebrød. Når du først har lært den at kende, er den nem at genkende, for den lugter af løg og hvidløg.

Løgkarse er bedst at spise, inden den får hvide blomster, og det gør mange af planterne i disse dage. Så skynd dig ud og pluk!

Ligesom med alt andet grønt du plukker i naturen, skal du være 100 procent sikker på, at det, du plukker, ikke er giftigt. Du kan for eksempel downloade app'en 'Vild Mad' og læse nærmere om de spiselige planter, du kan plukke netop nu.

4

Persille

(Foto: © Markus Spiske, Unsplash)

En anden krydderurt, der er værd at fremhæve, er persillen. Hvis jeg kun måtte bruge én krydderurt resten af mit liv, ville jeg pege på persille. Det er som om, den kan opgradere alle retter et niveau, og blandt visse kokke går den også under navnet 'tivolidrys'.

Persillen er rig på vitaminer, kostfibre og mineraler. Du får mest gavn af vitaminerne, hvis du spiser den rå. For eksempel på en kartoffelmad eller friskhakket på kartofler. Du kan også lave hjemmelavet persillepesto.

Og så er der selvfølgelig retten over dem alle: Stegt flæsk med persillesovs. Denne opskrift rummer alle de vigtige tricks til at lave den bedste sovs, fordi det er sovsemesteren James Price, der står bag.

5

Radiser

(Foto: © Damien Creatz, Unsplash)

Radiser er sjældent noget, man planlægger at købe hjemmefra. De er lidt et impulskøb, men ikke desto mindre har de en vild lækker sennepsagtig smag, som kan klæde mange salater og for eksempel en kartoffelmad.

Hvis du køber et bundt radiser, så husk at nippe den grønne top af, inden du smider dem i en frysepose og ind i køleskabet.

Både gulerødder og radiser ser så flotte ud, når de ligger der i supermarkedet og ligner noget, som Bonderøven lige har trukket op af jorden, men hiver du ikke det grønne af, så bliver de slatne på ingen tid.