De skriger på at blive spist: Her er maden, der topper lige nu

Instagram-venlige bær, sprøde fritter og undervurderet kål. September måned byder på sæsongrønt i særklasse.

Det kan godt være, at september måned er begyndelsen på efteråret, sure regnvejrsdage og aftenener i selskab med mormor-plaid og Netflix.

Men det er også lige nu, at Danmark flyder over med lækre grøntsager, som burde begejstre den mest kræsne michelinkok.

Glem alt om kulhydratkure, for sæsonens kartofler skriger nærmest på at blive forvandlet til hjemmelavede fritter og luftig kartoffelmos.

Og når det nu handler om sukker, så er naturen ét stort overflødighedshorn af bærbuske og frugttræer, der kun venter på, at du kommer forbi og høster.

Er du lidt mere til at høste fra supermarkedshylderne, så fortvivl ikke. Her kan du nemlig også finde guld, men gå efter det, der er dansk og modent lige nu. Her får du mine favoritter til inspiration:

1

Æbler

(© Pexels.com)

I Indien har de mangoer, og i Spanien har de appelsiner. Men hvis der er én ting, vi kan dyrke i Danmark med vores halvfesne klima, så er det saftsuseme verdens bedste æbler.

I september går det for alvor løs, og det er en god anledning til at eksperimentere med hjemmelavede æblechips, æblekager i alle tænkelige afskygninger og gryderetter med æbler i. Prøv for eksempel den her overskuelige og lækre version af kylling i karry med æbler.

2

Kartofler

(© Pexels.com)

Jeg er en sucker for kartofler, og jeg synes, det er direkte ærgerligt, at kartoflen har fået ry som en skidt karl. Kartofler er nemlig klimavenlige, super-billige og proppet med kostfibre og andre gode sager, som jeg ikke skal gøre mig klog på.

Kartofler er heldigvis i sæson en stor del af året, men her i efteråret kommer de lidt mere melede sorter på banen. De er oplagte at få i spil, når man fyrer op for den klassiske kartoffel-porresuppe eller laver ovnbagte kartofler som disse smørdryppende bad boys.

Sidst, men ikke mindst, er der jo min ultimative favorit, 1980'ernes mest banebrydende opfindelse: Flødekartofler.

3

Hvidkål

(Foto: © Bernd Marczak)

Selvom kål længe har været en hypet spise, så er hvidkålen bare ikke lige så smart som spidskålen og broccolien.

Men den fortjener faktisk lidt opmærksomhed, for den er perfekt til wokretter, hjemmelavet coleslaw (oplagt tilbehør til burgere) eller i salater. Samtidig er den nok en af de billigste grøntsager, der findes, og så holder den sig åndssvagt længe i et køleskab.

4

Gulerødder

(Foto: © Mali Maeder, Pexels.com)

De smager fantastisk, de er proppede med vitaminer, og ofte kan du få et helt kilo økologiske kvalitetsgulerødder til en flad tier. Gulerodsstænger med hummus er et oplagt mellemmåltid, men gulerødder er også geniale at bage i ovnen, når du bare husker at vende dem i olivenolie, salt og peber.

Og så er der jo den klassiske gulerodskage, som er en god undskyldning for at spise uhæmmet meget flødeostcreme.

5

Brombær

(© Pexels.-com)

I august modner brombærrene, men som regel fortsætter brombærsæsonen langt ind i september.

Hvis du er heldig, så har du dem i haven, og ellers er det bare med at gå på opdagelse i naturen, for brombær vokser vildt.

De er geniale i smoothies, på tærter og i hjemmelavet brombærmarmelade. Marmeladen smager i øvrigt godt sammen med disse nemme bananpandekager. Næste skridt er skamløst brombærblær på Instagram.

6

Kantareller

(© Pexels.com)

2019 er et vildt svampeår, og selvom du ikke er kyndig i svampeplukning, så er det nu, du kan blive det. Kantareller er en god begyndersvamp at kaste sig over.

De er nemme at genkende med deres orangegule farve, og så smager de sygt godt. (Orker du ikke at trave skovene tynde, så kan de også købes i de større supermarkeder både i september og oktober.)

Rist dem i smør på en pande og spis med brød til eller brug dem i denne lækre svampesauce, som rent faktisk er kåret som Danmarks bedste sovs.