For mig er marts lig med den første rosé i forårssolen efterfulgt af ugelang forkølelse.
Marts har det nemlig med at snyde. Årets første forårsmåned peger mod lysere tider og kan i et svagt øjeblik få os til at gøre urealistiske køb såsom sandaler og pastelfarvet sommertøj.
Men skelner man til temperaturerne, så er det jo ofte lidt en vintermåned forklædt som forår.
Når det gælder udvalget af de danske grøntsager, ser det heller ikke prangende ud. Det er stadig lidt for koldt til nye danske kartofler og de lækre syrlige rabarber.
Men der er et par få gode lækkerier, som hører marts måned til, og som bestemt er værd at kaste sig over som alternativ til det alt for kolde sommertøj.
En af dem er i den halvdyre ende, en anden er gratis, og så der noget så simpelt som løg, som jeg synes, fortjener at blive hyldet lidt.
Løg: En undervurderet klassiker
"Åh i aften skal jeg bare spise vildt mange løg"... har jeg aldrig nogensinde hørt nogen sige.
Løg har vi dømt som en evig basisingrediens, vi bare tager for givet. Men lige her i marts synes jeg, de danske løg er værd at hylde lidt. For selvom udvalget af grønne lokale sæsonvarer er småt lige nu, kan man stadig regne med løgene.
De er ganske vist ikke friskhøstede, men løg kan holde sig længe, og derfor er der stadig gode danske løg i butikkerne.
Løg er altid billige - et kilo gode økologiske løg kan fås for omkring ti kroner, og så kan de holde i temmelig lang tid, hvis du opbevarer dem korrekt.
Men det er vigtigste er dog smagen: I rå form smager et almindeligt løg jo temmelig skarpt, men når de opvarmes, får de en sødmefuld umamismag, som er unik.
Derfor er løg geniale smagsgivere i gryderetter, supper og fond.
Men løg kan altså også spille en hovedrolle. For eksempel i en løgtærte eller i min favoritsuppe over alle supper: fransk løgsuppe.
Hvis ikke du gør det i forvejen, så prøv at supplere dine almindelige løg med skalotteløg. De er lidt mindre og mere aflange end klassiske løg, men smagen er endnu mere delikat.
Ramsløg: Et vildt - og gratis - bekendtskab
Det vilde løg - ramsløg - fortjener også en hyldest her i marts. I denne måned myldrer ramsløgene nemlig for alvor frem i skovbunde, parker og haver landet rundt.
Elsker du gratis mad ligesom mig, så er det bare med at komme ud og plukke løs. Planten lugter kraftigt af hvidløg, og når du først har lokaliseret den, vokser den som regel i store mængder. Det gør den nem at gå på jagt efter - også selvom du ikke er super erfaren i at høste vilde urter.
Både smagsmæssigt og sundhedsmæssigt er ramsløg et vildt bekendtskab.
Den indeholder tyve gange så meget C-vitamin som en citron, og så har den en skarp løgsmag, som bedst kan sammenlignes med hvidløg. Det betyder, den gør sig umådelig godt i hjemmelavet ramsløgspesto eller ramsløgssmør. Du kan også bruge ramsløg i stedet for frisk purløg oven på frisk fisk, kartofler eller smørrebrød.
Har du aldrig samlet ramsløg før, så vær opmærksom på, at den kan forveksles med liljekonvaller, som er ekstremt giftige.
Den nemmeste måde at skelne ramsløget og liljekonvallen fra hinanden er, at liljekonvallen ikke har den karakteristiske hvidløgsduft som ramsløget, så læs lige op på det, inden du går ud.
Er du i tvivl, så lad hellere være.
Kartofler: Det klimavenlige lifehack
Hvis du agter at bruge månedens budget på at shoppe i de mange åbne butikker, så overvej lige at skrue op for kartoflerne i denne måned.
De danske kartofler er nemlig ikke bare billige, de er også noget af den mest klimavenlige mad, du kan få fingre i, og så kan de tilberedes på et uendeligt antal måder.
Et genialt lifehack er altid at have lidt kogte kartofler i køleskabet, som man kan spise på rugbrød med mayonnaise, salt og peber. Det old school, men det virker bare hver gang.
En anden kartoffelret, jeg heller aldrig bliver træt af, er flødekartofler. Jeg laver dem ikke så tit, men når jeg gør, så bruger jeg denne vinderopskrift på 'verdens bedste flødekartofler', som bloggeren bag Madsvin.com har opfundet.
Prøv den - det kan nærmest ikke gå galt.
Stenbiderrogn: Nordens orangerøde kaviar
Selvom denne artikel mest af alt handler om danske sæsongrøntsager, så kan jeg ikke lade være med at nævne en anden sæsonbasker, som dog ikke hører til planteriget: stenbiderrognen.
Den orangerøde rogn har været mulig at få fingre i siden januar, men som regel er det først i slutningen af februar og i marts, at den prismæssigt er til at være i nærheden af.
Prisen på stenbiderrogn svinger nemlig meget afhængig af vejret, og eftersom det har været en relativ kold februar, har rognen indtil nu været et pebret bekendtskab.
Men nu er den så småt begyndt at falde i pris, og venter du et par uger, bliver den nok endnu 'billigere'.
Den klassiske måde at spise stenbiderrogn på er sammen med blinis, cremefraiche og friskkværnet peber. Jeg synes nu også, at ristet rugbrød kan noget.
Vil du nyde den på ekstra vulgær måde, kan du røre den kostbare fiskerogn sammen med cremefraiche og finthakkede purløg og servere den med chips. Undgå chips med smag, men kør i stedet med de helt klassiske franske kartofler.
Det sparker alt andet dip til hjørne.