I oktober bliver dagene kortere og køligere, og det samme bliver mine følelser for grillmad, kolde drinks i det fri og isvafler.
Pludselig virker æblekager, rødvinsaftener og konceptet 'suppe' bare lidt mere tillokkende.
Og det er egentlig ret belejligt.
Det er nemlig lige nu, at en oplagt og billig suppeingrediens indtager de danske butikker:
Det ikoniske græskar er som skabt til efterårshygge. Imens du kan udhule dem og lave dem om til obskure græskarmænd, glemmer mange, at græskar også oplagt at bruge i både til suppe, i kager og i tærter.
I det hele taget er oktober i min verden en formidabel måned, når det gælder danske grønne delikatesser.
Her kan du se en liste over månedens spiselige højdepunkter samt tips til, hvad de kan bruges til.
Æbler
Vi begynder med en frugt, som vi danskere er verdensmestre i: æbler!
Det danske klima egner sig perfekt til æbler, og fra september begynder de danske at modne.
Jeg undgår helst de udenlandske æbler i Danmark, fordi der er stor risiko for, at du får fingre i de her langtidsholdbare tingester, som har opholdt sig flere måneder i et kølekammer et eller andet sted i Europa. Med de danske æbler er du sikret et forholdsvis friskt stykke frugt med masser af syre og sødme.
Dengang man ikke kunne importere alverdens mærkelige frugter og bær fra syden, fyldte de danske æbler meget mere i vores madlavning og bagning, og den tradition gad jeg altså godt kom på mode igen.
Et oplagt tidspunkt at begynde er efterårsferien, hvor et æblekageprojekt eller to er en god måde at komme ned i gear. Sidste år var denne opskrift på crumble med æbler og blommer sindssygt populær på dr.dk, og det giver okay god mening, for den smager helt vanvittigt godt tidsindsatsen taget i betragtning.
Græskar
I oktober flyderne markerne og supermarkederne over med græskar, og hvis du hører til en af dem, som har tænkt dig at skære græskarmænd i år, så husk, at du faktisk godt kan spise indmaden.
Når vi bruger græskar i madlavning, bruges som regel det orangerøde hokkaido-græskar, for det har en lidt mere kraftig smag end kæmpegræskarret - eller halloweengræskarret, som man også kalder det.
Men det betyder altså ikke, at man ikke kan spise halloweengræskarrene. Indrømmet, kødet smager ikke af så forfærdelig meget, men det er fint i en suppe sammen med løg, kartofler og lidt linser. Bare husk at proppe godt med bouillon og krydderier i.
I efteråret er det også nærliggende at få øjeblikkelig trang til gulerodskage. Du ved, den der lidt krydrede skærekage med flødeosttopping. Få ved det, men man kan sagtens bytte gulerødderne ud med indmaden fra et græskar...
Havtorn
Lige nu er det sæson for havtorn - det orange bær, som kloge folk kalder 'Nordens citron'. Havtorn er nemlig ret så syrlig i smagen, men det er på en lækker måde.
Smager du godt efter, kan du også fornemme passionsfrugt, ananas og appelsin.
Det er netop denne nuancerede smag, der gør, at havtorn er så interessant i desserter, sirup og havtornssaft.
Når det kommer til havtornsplukning, så har jeg en god og dårlig nyhed. Den gode er, at havtorn vokser overalt. De kan godt lide sandet jord, salt vind og masser af lys. Derfor vokser de tit ved kysten, og når du først lærer at genkende den tornede busk med sølvglinsende blade, ser du den pludselig allevegne.
Den dårlig nyhed er så den, at havtorn ofte er irriterende at plukke. Bærrene splatter ud mellem fingrene, og det kan tage lang tid at plukke en mængde, du kan bruge til noget. I stedet kan du prøve at ryste busken, til bærrene falder af. Eller du kan købe havtorn i frossen tilstand i supermarkedet.
Broccoli
Broccoli er måske en af de mest populære kåltyper herhjemme. Den er rig på vitaminer og har en mild smag, så selvom man ikke er kålfanatiker, kan man godt give den en chance.
Lige nu kan du finde dansk broccoli på hylderne. Det koster ikke særlig meget, og du behøver ikke kun bruge det øverste af den trælignende grøntsag. Stokken - altså den lysegrønne 'stamme' - kan også spises. Den er smart at skære i skiver i modsætning til brocolliens hoved, som man normalt deler i buketter.
Broccoli er godt i wok, salater, tærter, æggekager, suppe og bare i dampet form som tilbehør. En enormt nem og lækker måde at bruge broccoli på er også i de her lækre og æggemuffins med spinat og porre.
Generelt er broccoli virkelig hurtig at tilberede, faktisk så hurtigt at du skal passe på med ikke at give den for mange minutter, for udkogt broccoli er bare lidt ligesom en halvlunken kaffe. Det bliver aldrig rigtig lækkert.
Rødspætter
Det er ikke kun grøntsager, frugt og bær, der er i sæson. Fisk er også en sæsonvare, og lige nu er det tid til at spise en populær fladfisk, mens vi kan.
"Når skoven er grønnest, er rødspætten skønnest".
Sådan lyder et gammelt fiskehandler-ordsprog, som betyder, at sæsonen for rødspætter og andre fladfisk toppede for en del måneder siden. Men de er der stadig gode fladfisk derude lidt endnu, så hvis du er vild med smørstegt rødspættefilet, så gå efter dem nu.
Her i efteråret bliver vandet i havene køligere, og så begynder sæsonen for fisk som torsk, kuller, sej og kulmule.