Hvem husker ikke de brændte, snorlige striber på det hvide brød?
Eller den smeltede ost, der brændte tungen. For ikke tale om den Gurli Gris-lyserøde, firkantede skinke.
Parisertoasten har længe været en fastfood-klassiker, der er blevet dyrket på kollegier, efterskoler og computercaféer landet over.
Men selvom toasten ikke er stor gastronomi, så behøver toasten hverken rime på industriel færdigvare eller hvidt brødt med plastikost.
Der er faktisk flere grunde til at tage godt imod fastfoodklassikeren.
Den er ideel, hvis du skal rydde køleskabet - eller bare lave et måltid i en fart. Og alle ved jo, at varme og smeltet ost jo kan redde selv det mest triste stykke brød.
Madblogger Frederikke Wærens dykker jævnligt ned i toastens forunderlige univers og har derfor styr på, hvordan man kan gøre toasts til mere end bare et branket minde fra halcafeterierne og folkeskolen.
Her får du Frederikke Wærens' grunde til at lave toasts. Hint: Du behøver ikke engang eje en toastmaskine.
Det er billigt - og kan mindske madspild
Har du også følt dig nødsaget til at købe maxipakken med ost eller den kæmpe pose spinat, du aldrig får brugt op - bare fordi det var det billigste?
Og nu står du efter ti ostemadder og salat i lange baner og har dårlig samvittighed over ikke at få brugt det hele?
Det har Frederikke Wærens råd for.
- Toast er et godt trick til at mindske madspild, for man kan bruge daggammelt brød, grøntsager eller kød, man ellers ikke ville få brugt. Og så er det bare at komme ost i, siger Frederikke Wærens.
Hvis du lever efter mantraet "less is more", behøver du i bund og grund ikke meget mere end to ingredienser for at lave en solid toastoplevelse:
- Smeltet ost og brød, det smager bare godt, siger Frederikke Wærens.
Gør man det så enkelt, er stykprisen for en toast nok lige til at overkomme for de fleste. Derfra er det kun fantasien og budgettet, der sætter grænser, når du skal have bugt med et par skiver chorizopølse, en klat pesto eller en halv avocado.
Det er nemt og hurtigt
Lyder ordene "minimal opvask" som sød musik i dine ører, så er toast vejen at gå.
Hvis du for eksempel vil undgå at skulle rengøre din toastmaskine eller paninijern i tide og utide, er det en god idé at putte bagepapir i, så osten ikke sætter sig fast, opfordrer Frederikke Wærens.
Og når toasten skal spises, kan du også spare en beskidt tallerken ved at følge et trick, Frederikke Wærens har haft med sig siden barndommen:
- Min mor puttede altid et kaffefilter omkring til at holde på toasten, fortæller hun.
Hvis du ikke er den glade ejer af et toastjern eller en paninigrill, kan du også sagtens lave toast i ovnen eller på panden.
- Rist de to skiver brød i smør på begge sider. Så kommer du fyld på, og så lukker du den sammen. Du kan bruge en gryde eller mindre pande til at presse ned på toasten, så den bliver sammenhængende, fortæller hun om pandemetoden.
Og så tager det ovenikøbet kun lige i omegnen af ti minutter, fra du åbner køleskabet, til du står med en varm toast i hånden!
Det er lækkert, (næsten) uanset hvad du putter i
Forestil dig dit køleskab. Har du lidt ost, en rest pålæg eller et par grøntsager liggende, der trænger til at blive spist? Ja? Toast it!
- Toast kræver meget lidt og kan laves med meget få ingredienser, så man kan lave det nærmest af det, der lige er i køleskabet, siger Frederikke Wærens.
Hvis du ikke lige har det klassiske firkantede toastbrød liggende, kan du proppe dine rester i alt fra tortillapandekager, vafler fra i går, endeskiven fra et daggammelt franskbrød eller den halvtørre rugbrødsrest. Og få fantastiske resultater ud af det.
Netop rugbrød giver en mere mættende og fyldig udgave af toasten.
Frederikke Wærens, som altid har revet ost i køleskabet, hvis toastlysten trænger sig på, nævner - foruden det klassiske ost og pålæg - også ricotta, krydderurter, stegte grøntsager som aubergine, svampe eller peberfrugt og ærtepuré som gode ting at komme i toast. Og så er lidt sennep også altid rar at have, når din toast skal piftes op.
Hun råder dog til at dosere ingredienserne, så toasten ikke bliver for overfyldt, fugtig eller usammenhængende.
- Man skal for eksempel ikke komme for mange tomater i, for de væsker, når de bliver varme. Så hellere gøre det lidt og delikat, når du bygger din toast.
Har du fået lyst til toast? Tøm køleskabet efter Frederikke Wærens eksempel eller lav den helt enkle grilled cheese:
.. Eller du kan skifte vagtelæg ud med hønseæg og nyde denne lækre sag: