Du kender sikkert scenariet: Efter en bytur med vennerne bliver du sulten på vej hjem. Men du orker ikke at lave maden selv.
I dag ville du nok drysse forbi den nærmeste tankstation efter et par pølsehorn. Eller måske ville du bestille et pizzaslice med skinkestrimler på dit lokale pizzeria for at stille din sult.
Men forestil dig så, at du i stedet smutter forbi den grønne sandwichkæde henne på hjørnet, hvor din dna allerede er indkodet, og du derfor helt automatisk får det mad serveret, som din krop har brug for.
Det lyder måske flippet, og det er da også – endnu – et af de mere ekstreme eksempler på, hvad fremtiden kan bringe med sig inden for fastfood. Men når det er sagt, er det faktisk et ganske realistisk billede på, hvad vi blandt andet kan se frem til.
Det vurderer forbrugsekspert Flemming Birch, der i mange år har arbejdet som markedsanalytiker for detailbranchen.
- Fordi vores dna er forskelligt, reagerer vi også forskelligt på ting. Måske kan jeg tåle mere salt eller kaffe, end du kan. Måske skal du passe mere på med dine proteiner end mig, nævner han som eksempler.
Vil du dele din dna? Ja, sikkert...
Helt konkret har kæden Vita Mojo i London allerede for to år siden eksperimenteret med at indsamle dna fra frivillige kunder og sammensætte retter ud fra kundernes dna, fortæller Flemming Birch.
Og det britiske firma er ikke alene om at eksperimentere med dna-tilpasset mad. Blandt andet den schweiziske madgigant Nestlé har også forsøgt sig med dna-test i håb om mere individualiseret mad.
Men vil vi overhovedet dele vores dna med et kommercielt madfirma, kunne man oplagt spørge.
- Ja, det vil vi faktisk gerne, vurderer Flemming Birch og nævner, at mange i forvejen klikker ja til at afgive data uden betænkeligheder.
Fremtidens fastfood bliver i det hele taget meget mere individuel, tilføjer forbrugereksperten – og meget mere designet af dig som forbruger efter dine behov og smagsløg.
Fremover er det for eksempel ikke kun tomater eller oliven, du kan få fjernet fra din sandwich, salat eller pizza. Du kan også skrue ned for saltindholdet i dejen eller skrue op for mængden af kylling.
Endnu mere plantebaseret mad
Men nu skal den dna-tilrettede og individualiserede mad ikke løbe med al opmærksomheden, for helt overordnet er en af de mest markante tendenser i den nærmeste fremtid såmænd bare endnu mere plantebaseret mad og bæredygtig produktion.
- De plantebaserede madvarer og køderstatning i det hele taget ser ud til fortsat at være i vækst, siger madhistoriker Svend Skafte Overgaard fra Københavns Professionshøjskole.
Og hvis du tror, at det kun er små, lokale restauranter drevet af veganske ildsjæle i de store danske byer, der skubber til den grønne udvikling, så kan du godt tro om igen, siger madhistorikeren:
- De store kæder er faktisk med til at hjælpe den plantebaserede udvikling på vej. De hopper med på bølgen, fordi det er det, forbrugerne efterspørger, og så har de økonomien og midlerne til at udvikle plantebaserede alternativer til kød, siger Svend Skafte Overgaard.
Og med store kæder mener madhistorikeren blandt andet mastodonter som McDonald's og Burger King, der jo også allerede sælger kødfrie alternativer til deres Big Mac og Whopper.
Det bakker forbrugerekspert Flemming Birch op.
- Folk tror tit, at den type steder er, som de altid har været. Men det er ikke rigtigt, siger Flemming Birch og tilføjer:
- Og tankstationerne, hvor vi spiser meget af vores fastfood, har ikke kun franske hotdog mere. De har også salater, og de ansatte står og laver retterne af friske råvarer ude på stationerne. Det så vi ikke for ti år siden.
Det dur jo ikke med en kebab hver gang
Grunden til, at vi overhovedet hungrer mere og mere efter sunde alternativer til den snaskede pepperonipizza og ristede hotdog med det hele, skyldes ikke, at vi pludselig er blevet ekstremt sundhedsfikserede.
Forklaringen skal i stedet findes i vores livsstil, fortæller Instagram-rådgiver Mette Willert, der blandt andet forudsiger tendenser som en del af sit arbejde.
Når man spiser oftere på farten, dur det jo ikke at vælge noget usundt hver gang, forklarer hun:
- Det, at vi er på vej væk fra de mere faste rammer og de klassiske otte til 16-job, betyder, at vi er mere on the go, så derfor har vi oftere brug for mad undervejs, der er et sundere alternativ til den almindelige fastfood.
I forvejen er der efterhånden ikke den udenlandske ret, man ikke kan få herhjemme – sådan er det i hvert fald i de større byer, hvor klassikere som kebab, wok, pizza og sushi for længst har fået selskab af alt lige fra den japanske nudelsuppe ramen til de farverige poke bowls fra Hawaii.
Men hvilken ret, der er mest populær og Instagram-venlig, skifter dog hurtigt, siger Mette Willert:
- Der er virale food trends, men lige så hurtigt som de kommer – lige så hurtigt forsvinder de igen. Men de trends, der hænger ved fremover, vil være det bæredygtige og plantebaserede mad.
Til gengæld vurderer hun, at den fotogene avocadomad kommer til at miste sin status som Instagram-stjerne, når det gælder den vegetariske kost, fordi produktionen af den grønne frugt både kræver store mængder vand og lang transport, og derfor ikke er bæredygtig.
Så når du om fem år er på vej hjem fra en bytur, er det måske en plantebaseret burger henne fra tankstationen, du hungrer efter.
Hvis du da ikke for længst har delt din dna med fastfood-stedet, og du derfor bare får lige netop, hvad du har brug for.
Har du lyst til at lave vegetariske retter derhjemme? Så er her tre opskrifter, du kan prøve: