Der er noget genialt ved madprogrammer.
De har ingen kompliceret handling, som hjernen skal op i omdrejninger for at forstå, og for det meste ender de godt.
Her er ingen lurende farer i kulissen. Ingen zombier, ingen vampyrer og ingen dystopisk techindustri, der ødelægger vores verden.
Når det gælder danske madprogrammer, er der ikke noget, der har tiltrukket flere seere end 'Den store bagedyst', men her i januar er der over syv måneder til næste sæsonpremiere.
Heldigvis er der meget andet genialt mad-tv derude, som er lidt fordybelse værd. Hvad enten du er til de hektiske konkurrencer, hvor tårerne flyder, eller du bare gerne vil savle over fransk gastronomi i verdensklasse. Se bare her:
Hvis du er til vanvittige kagekonkurrencer
Hvis du er til madkonkurrencer som 'Den store bagedyst' og 'Masterchef', så er Netflix-serien 'Nailed it!' med den knap så mundrette danske titel 'At ramme plet' en sand vinder.
I programmet dyster en række amatørbagere om at lave absurde desserter som klovnekager, Marvel-kager og neandertaler-cupcakes.
Det kommer der nogle ret så katastrofale kreationer ud af - og dommerne Nicole Byer og Jacques Torres formår at gøre showet til absurd reality-tv, der er svært at slukke for. Programmet findes også i en mexicansk version, der er endnu mere vanvittig.
Advarsel! Don’t try this at home.
Hvis du er til mormormad
Ligesom på Umut Sakaryas restauranter er mormormaden i fokus på hans YouTube-kanal. For det meste ser du bare Umut Sakaryas hænder, imens han laver retter som hjemmelavet agurkesalat og frikadeller stegt i uforskammet meget smør.
Han går pædagogisk til værks, når han forklarer sine teknikker, og selvom Umut Sakarya efterhånden er mest kendt for sine sovsedryppende Instagrambilleder og sin optræden i 'Vild med dans', så skal man huske på en ting:
Han er stadig en dygtig kok, og er du begynder i et (mormor)køkken, er han en perfekt læremester.
Advarsel! Du får seriøst lyst til gammeldags mad.
Hvis du vil på gratis kokkeskole
En anden YouTube-kanal, der er værd at klikke forbi, er amerikanske 'Bon Appétit', som er ejet af det amerikanske madmagasin af samme navn.
Kanalen er en gratis online kokkeskole (okay, ligesom så meget andet på YouTube er den sovset til i reklame, så helt gratis er den ikke).
På 'Bon Appétit' lærer man for eksempel at lave Milky Way-chokolade, ginger beer og frisk pasta fra bunden. Deres kokke er overdrevet rare, og de er særligt gode til at gå i dybden med de typiske fejl, mange begår, når de laver mad.
Så hvad enten du er begynder eller har en masse erfaring, vil du med sikkerhed lære noget af 'Bon Appétit'. Det er solidt mad-tv, som giver håb og blod på tanden – også selvom man ikke kan koge et æg.
Advarsel! Du får en impulsiv trang til at gå i køkkenet og lave slik fra bunden.
Hvis du er til højgastronomi
Netflix-serien 'Chef's Table' er Rolls-Roycen inden for mad-tv.
Budgettet ville gøre de fleste danske tv-producenter misundelige, og er du bare lidt fascineret af gastronomi, er serien et kik værd. Hvert afsnit er skabt som et dokumentarisk portræt af en stjernekok, og der er skruet helt op for effekterne.
'Chef's Table' er et overflødighedshorn af nærbilleder i slowmotion, dramatisk underlægningsmusik og droneskud. Størstedelen af kokkene er enormt passionerede fortællere, og man føler nærmest ny appetit på mad (og livet generelt), når man hører deres historier.
I sæson fire møder vi nogle af verdens dygtigste dessertkokke, og i ekstrasæsonen 'Chef's Table - France' zoomes der helt ind på de franske stjernekokke.
Advarsel! Man begynder seriøst at overveje at skifte karrierevej.
Hvis du elsker tatoverede kokke
Den canadiske kok Matty Matheson er et lettere vanvittigt bekendskab.
Engang var han svært glad for hårde stoffer og sprut, men i dag er han tørlagt og mere dedikeret til lasagne. Matty Matheson har været vært på flere tv-programmer, men i dag driver han sin egen YouTube-kanal.
Halvdelen af tiden laver han amerikansk mad fra bunden, den anden halvdel cracker han jokes eller sviner seerne til. Det er alt i alt ret bingeværdigt og hyggeligt.
Advarsel! Du får en blodprop, hvis du kun spiser Mattys mad.
Hvis du drømmer om at rejse
Denne velproducerede Netflix-serie er en blanding af mad- og rejseprogram.
I fire afsnit gør kokken Samin Nosrat os klogere på de fire grundlæggende elementer i et hvert køkken: salt, fedt, syre og varme. Konceptet er helt enkelt og alligevel temmelig nyskabende: Samin Nosra rejser verden rundt, hvor hun besøger en række mennesker, som hun laver mad sammen med.
I afsnittet om fedt tager hun for eksempel til Italien, hvor hun går i dybden med italienernes brug af olivenolie og undersøger, hvad olien skaber i en ret i forhold til smag og konsistens. Det hele bliver sat ind i en gennemresearchet kulturhistorisk fortælling, så du bliver ikke alene lækkersulten, men også klog af at tage med Samin Nosrat ud i verden.
Advarsel! Serien giver en slem udlængsel. Før du ved af det, drømmer du om en spontan rejse til Italien, Japan, Mexico eller Californien.
Hvis du også er fan af Camilla Plum
Camilla Plum er den danske madbranches grand old lady.
For mange kokke er hendes velskrevne kogebøger obligatorisk læsestof, og hendes tv-programmer er stadig aktuelle, fordi Plum laver tidløs mad.
Programmerne kan du finde på DR TV, og selvom de har nogle år på bagen, så er det fascinerende at se, hvordan hun hjemmevant begår sig i det rustikke køkken, imens hun fortæller håndfast om, hvilke råvarer man bør og ikke bør bruge.
Advarsel! Ryd vindueskarmen. Du skal have masser plads, hvis du vil gro de friske krydderurter, Camilla Plum sværger til.
Har du fået lyst til selv at gå i køkkenet? Her kommer tre opskrifter fra DR's mest sete madprogram 'Den store bagedyst':