Wagner-gruppens oprør i Rusland

I weekenden trak en gruppe af russiske lejesoldater sig ud af Ukraine og gjorde oprør.

I lørdags gjorde Wagner-gruppen oprør mod den russiske ledelse og indtog det militære hovedkvarter i byen Rostov ved Don, inden lejesoldaterne indledte en såkaldt 'march for retfærdighed' mod Moskva. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Rusland invaderede sit naboland Ukraine i februar 2022. Udover den normale russiske hær har der også været lejesoldater fra Wagner-gruppen, som har kæmpet på russisk side og hjulpet med at besætte dele af Ukraine.

Wagner-gruppen er en gruppe lejesoldater, som får løn får at gå i krig forskellige steder i verden, blandt andet i flere lande i Afrika. Her kan du blive klogere på Wagner-gruppen. Hvis du vil vide mere om Wagner-gruppen, kan du også se denne udgave af tv-programmet Horisont.

Wagner-gruppen ledes af den 62-årige Jevgenij Prigozjin, som tidligere var en nær allieret af den russiske præsident Vladimir Putin. I lørdags vendte Wagner-gruppen sig mod den russiske regering. Forstå, hvad sagen handler om i denne nyhedspakke.

1

Wagner-gruppen gik ind i Rusland og indledte en march mod Moskva

Lejesoldater fra Wagner-gruppen patruljerer lørdag gaderne nær det militære hovedkvarter i den russiske millionby Rostov. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Fredag aften påstod Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin, at den russiske hær havde angrebet flere af gruppens lejre og dræbt nogle af dens soldater. I løbet af natten til forlod Wagner-soldaterne Ukraine og krydsede grænsen til Rusland.

Lørdag morgen fortalte Jevgenij Prigozjin, at Wagner-gruppen havde taget kontrol over de russiske militærposter i millionbyen Rostov omkring 1.000 kilometer syd for Moskva. Hans soldater ville drage mod Moskva, hvis ikke Ruslands forsvarsminister og landets øverste militærchef ville mødes med ham.

Det skete ikke, og en del af Wagner-gruppens soldater kørte nu mod Moskva i militærkøretøjer. Men omkring 19.00 lørdag fortalte Jevgenij Prigozjin, at hans soldater var standset 200 kilometer syd for Moskva, og nu vendte de tilbage til deres baser. Her kan du få overblikket over lørdagens begivenheder i Rusland, og her kan du læse mere om, hvem Jevgenij Prigozjin er.

2

Hvordan reagerede den russiske præsident?

Den russiske præsident Vladimir Putin forklarede situationen til befolkningen i en tale på russisk tv: Wagner-gruppens leder var en forræder. (Foto: © SERGEI ILNITSKY, Ritzau Scanpix)

Lørdag formiddag talte Ruslands præsident, Vladimir Putin, på tv til nationen. Han kaldte det et internt forræderi og "en kniv i ryggen". Vladimir Putin sagde også, at alle deltagere i "forræderiet" vil blive straffet hårdt. I denne artikel kan du læse mere om Vladimir Putins tale.

Men om aftenen sagde den russiske regering, at Jevgenij Prigozjin og de soldater, der deltog i fremmarchen mod Moskva, ikke vil blive retsforfulgt.

Den melding kom efter forhandlinger mellem Jevgenij Prigozjin og Aleksandr Lukasjenko, der er præsident i Belarus og Vladimir Putins nære allierede.

3

Hvad sker der nu med Jevgenij Prigozjin og Wagner-gruppen?

Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin forlader Rostov. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Som en del af aftalen med Aleksandr Lukasjenko flytter Jevgenij Prigozjin til Belarus, der også er kendt som Hviderusland. Men flere danske eksperter tvivler på, at han overlever, at han gjorde oprør mod Vladimir Putin, selvom der blev indgået en aftale.

Her kan du læse om eksperternes tvivl, og i denne udgave af Deadline kan du se, hvad en østrigsk Ruslands-ekspert mener, at Jevgenij Prigozjin skal gøre for at overleve.

Lejesoldaterne fra Wagner-gruppen er blevet tilbudt at tilslutte sig den russiske hær, eller de kan følge med Jevgenij Prigozjin og bosætte i Belarus. Men selvom den russiske hær mangler soldater til krigen i Ukraine, kan det blive svært at indlemme Wagner-soldaterne i hæren. Det kan du læse om i denne artikel.