Partier på højrefløjen får flest stemmer i Colombia

I går var der valg til parlamentet i Colombia. Den tidligere oprørsbevægelse Farc fik kun få stemmer.

Colombias tidligere præsident Alvaro Uribe er den helt store vinder af valget til nationalforsamlingen. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Søndag var der valg til parlamentet i Colombia. Det er første valg, efter regeringen i 2016 indgik en fredsaftale med oprørsbevægelsen Farc.

Nu er 90 procent af stemmerne talt op, og partierne på højrefløjen ser ud til at blive valgets største vindere. Højrefløjspartier er kritiske overfor fredsaftalen fra 2016.

Colombias tidligere præsident Alvaro Uribe er særlig populær. Han har fået 800.000 personlige stemmer og er skarp modstander af fredsaftalen.

Få colombianere stemmer på oprørsbevægelse

Det er første gang, den tidligere oprørsbevægelse Farc stiller op som parti ved et parlamentsvalg.

Da Farc indgik fredsaftalen med regeringen, blev bevægelsen sikret mindst ti af de 280 pladser i parlamentet. Men det ser ikke ud til, at valget giver partiet flere end 10 pladser.

Opbakningen til Farc ved valget var nemlig meget lille. Da de fleste stemmer var talt op, så Farc ud til at få mindre end 0,5 procent af stemmerne.

Ingen ved, hvad oprørsbevægelsen vil

Jairo Munive er seniorforsker i krig og konflikt ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Han siger, at den lave tilslutning til det venstreorienterede parti Farc var forventet.

- Ingen ved præcist, hvad den tidligere oprørsgruppe vil, for endnu kender ingen Farc som politisk parti. De har haft nogle måneder som parti, men slet ikke tid nok til at vise, hvad de kan, siger Jairo Munive.

/ritzau/dpa/DR Nyheder

Hvem er Farc?

  • I 1964 startede en borgerkrig i Colombia mellem regeringen og flere forskellige venstreorienterede og højreorienterede militære grupper.

  • En af de militære grupper var Farc, som var den væbnede del af Colombias kommunistparti.

  • Farc stillede krav om jordreformer og social retfærdighed.

  • Efter flere årtiers borgerkrig indledte den colombianske regering i 2012 fredsforhandlinger med Farc.

  • I oktober 2016 blev en fredsaftale sendt til folkeafstemning. Et lille flertal på 50.2 procent af colombianerne stemte nej til fredsaftalen. Kun 27 procent af vælgerne deltog i afstemningen.

  • I december 2016 godkendte Colombias parlament en revideret fredsaftale, som blandt andet betød, at Farc skulle aflevere mere end 8000 våben.

  • Konflikten i Colombia menes at have kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget mere end seks millioner mennesker væk fra deres hjem.