Krisen mellem Saudi-Arabien og Iran forværres

Nu er det slut med handel og fly mellem Iran og Saudi-Arabien, der er i strid med hinanden.

Demonstranter protesterer over henrettelsen af en shia-muslimsk leder. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Lørdag morgen henrettede Saudi-Arabien 47 personer, der var dømt for terrorisme. En af de personer var den shia-muslimske leder Nimr al-Nimr.

De fleste muslimer er enten sunni-muslimer eller shia-muslimer. Sunnier og shiaer er uenige om, hvordan man er rigtig muslim.

Saudi-Arabien er et sunni-muslimsk land, og Iran er shia-muslimsk, og de to lande er fjender. Irans indenrigsministerium har sagt, at Iran er meget vred over henrettelsen af Nimr al-Nimr.

Danmark fordømmer henrettelser

Flere andre lande fordømmer de henrettelser, som kongedømmet Saudi-Arabien foretog i weekenden. Det gælder blandt andet Tyrkiet, USA, Tyskland og Danmark.

Danmarks udenrigsminister hedder Kristian Jensen (Venstre), og han skrev lørdag på Twitter:

- Bekymret over rapporter om de seneste henrettelser i Saudi-Arabien. Vi er imod enhver brug af døden og fysisk straf globalt, skrev udenrigsministeren.

Saudi-Arabien forbyder borgere at tage til Iran

Krisen mellem Iran og Saudi-Arabien er forværret siden lørdag.

Mandag besluttede Saudi-Arabien at afbryde al fly-trafik til Iran, stoppe alle handelsforbindelser og forbyde landets borgere at rejse til Iran.

Den Arabiske Liga er en organisation for arabiske stater. Den Arabiske Liga har indkaldt til krisemøde søndag, så man kan drøfte konflikten.

/ritzau/Reuters