Klimatopmødet skal forhindre jorden i at blive for varm

Mandag begynder FN’s klimatopmøde i Paris. Landene skal forsøge at lave en aftale om, hvordan de stopper den globale opvarmning.

De næste to uger skal verdens lande forsøge at blive enige om en klimaaftale, der skal stoppe global opvarmning. (Foto: © Jan Tšve, Jan Tšve)

Fra den 30. november til den 11. december holder FN klimatopmødet COP21.

Topmødet foregår i Paris og klima-ministre, forskere, topchefer og miljø-aktivister fra hele verden deltager.

Målet med COP21 er, at landene laver en aftale, der kan stoppe den globale opvarmning.

Højere temperatur giver klima-forandringer

På bare 150 år er kloden blevet næsten én grad varmere. Næsten alle klimaforskere er i dag enige om, at vi selv er skyld i det.

Vi udleder nemlig alt for store mængder af drivhusgasser, når vi for eksempel kører på arbejde, laver mad og varmer vores huse op.

Udledningen af de mange drivhusgasser får jordens temperatur til at stige, og hvis den stiger til over to grader kan det få meget alvorlige konsekvenser.

En aftale skal stoppe temperaturen i at stige

For eksempel kan der komme endnu flere oversvømmede byer, udtørrede marker, voldsomme skovbrande, orkaner og tørke.

Vi bliver derfor nødt til at skære meget ned i vores udledning af drivhusgasser, hvis vi vil undgå, at jordens temperatur stiger til over to grader i år 2100.

FN siger, at temperaturen vil stige med mellem 3,7 og 4,8 grader i løbet af dette århundrede, hvis vi bliver ved med at udlede ligeså mange drivhusgasser, som vi gør nu.

Mange lande vil gerne lave en aftale

Inden klimamødet i Paris har rigtig mange lande allerede sagt, at de gerne vil lave en aftale om at stoppe den globale opvarmning.

Landene er dog slet ikke enige om, hvordan aftalen skal se ud, og hvor meget landene hver især skal stoppe med at forurene.

FN har sagt, at de går efter en juridisk-bindende aftale, der forpligter landene til at reducere deres udledning af drivhusgaser.