Den 23. april blev første runde af det franske præsidentvalg holdt. Vælgerne kunne stemme på i alt 11 kandidater.
Centrum-politikeren Emmanuel Macron og højre-nationalisten Marine Le Pen fik flest stemmer og kæmper derfor om at blive Frankrigs præsident.
Den anden og endelige runde af præsidentvalget bliver holdt på søndag, og derfor mødtes Macron og Le Pen i går til en tv-debat.
Korrespondent: Debat var kaotisk
Stephanie Surrugue er DR’s internationale korrespondent i Paris. Hun fortæller, at debatten var meget kaotisk, og at de to brugte meget af tiden på at kritisere hinandens fortid.
Macron kaldte Le Pen for ”arving”, fordi hendes far er tidligere formand for partiet Front National, som Marine Le Pen nu er formand for. Faren er flere gange dømt for racisme.
Le Pen sagde, at Macron er ”Hollandes arvtager”. Macron har været økonomiminister under den nuværende, upopulære præsident Francois Hollande, forklarer Stephanie Surrugue.
Kandidater talte om EU
Le Pen og Macron talte også om EU, som de er meget uenige om. Le Pen vil nemlig gerne have Frankrig ud af EU, mens Macron er fortaler for EU.
Mange franske tv-seere var chokerede over tv-debatten. De kritiserede Le Pen for at være meget aggressiv, men Macron fik også kritik for at opføre sig uværdigt.
En meningsmåling fra analyseinstituttet Elabe viser dog, at 63 procent af tv-seerne synes Macron var bedst i debatten, mens 34 af seerne mener, at Le Pen var bedst.
Højdepunkter fra debatten
- •
Marine Le Pens kerneområder er blandt andet terror og sikkerhed. Hun anklagede Macron for ikke at forholde sig seriøst til franskmændenes sikkerhed.
- •
Macron sagde til gengæld, at Le Pens sikkerhedspolitik ikke ”kan sætte en effektiv stopper for angreb” i Frankrig.
- •
De to kandidater talte også om den store arbejdsløshed, der er i Frankrig. Macron sagde, at små og mellemstore virksomheder skal have bedre muligheder for at skabe jobs.
- •
Le Pen gik til modangreb ved at spørge, hvorfor Macron ikke havde gennemført nogle af sine idéer, da han var minister i Hollandes regering. "Du er ikke nationalt anlagt, og derfor repræsenterer du det private erhvervslivs interesser," sagde hun.