Amnesty tager ærespris fra Aung San Suu Kyi

I 2009 gav Amnesty International en ærespris til Aung San Suu Kyi fra Myanmar. Men nu mister hun prisen igen.

Myanmars leder Aung San Suu Kyi mister den ærespris, hun fik i 2009. Arkivfoto. (Foto: © Bullit Marquez, Scanpix)

Aung San Suu Kyi er øverste leder af regeringen i Myanmar. Men i flere årtier var hun leder af den ikke-voldelige opposition mod Myanmars militærstyre.

Militærstyret satte hende i husarrest fra 1989 til 2010, og det gjorde hende til en verdenskendt person, som forsvarede demokrati og menneskerettigheder.

Derfor modtog Aung San Suu Kyi i 2009 æresprisen Ambassador of Conscience Award fra Amnesty International. Men nu tager Amnesty International prisen fra hende igen.

Aung San Suu Kyi har benægtet forfølgelser

Aung San Suu Kyi får frataget æresprisen, fordi hun ifølge Amnesty International ikke tydeligt nok har taget afstand til forfølgelserne af rohingyaerne.

Rohingyaerne er et muslimsk folk, som er et mindretal i Myanmar. Det seneste år er 6500 rohingyaer blevet dræbt i Myanmar, og cirka 700.000 er flygtet til nabolandet Bangladesh.

- Aung San Suu Kyis benægtelse af omfanget af grusomhederne begået mod rohingyaerne betyder, at der er ringe udsigt til forbedringer for de hundredtusinder af flygtninge og internt fordrevne, der er i limbo i Rakhine og i Bangladesh, skriver Amnesty.

Generalsekretær: Det er en symbolsk, men vigtig handling

Trine Christensen er Amnesty Internationals generalsekretær i Danmark.

Hun håber, at det kan skabe yderligere pres på myndighederne i Myanmar, at Aung San Suu Kyi får frataget æresprisen.

- Det er en symbolsk handling, men den er vigtig. Vi håber på, at vi kan rette verdens opmærksomhed mod de uhyrligheder, der foregår i landet, og samtidig appellerer vi til verdenssamfundet om at gribe ind, siger hun.