Mandag var det præcis 40 år siden, at der var en islamisk revolution i Iran.
I Februar 1979 afsatte en oprørsbevægelse den daværende shah, og den shiamuslimske ayatollah Ruhollah Khomeini kom til magten.
Iran forandrede sig fra at være et monarki med meget stærke forbindelser til Vesten til at være en islamisk republik.
Ayatollahen er den øverste leder
Rasmus Christian Elling er lektor ved Københavns Universitet og Iran-ekspert. Han siger, at det politiske system i Iran ikke er set andre steder i verden.
Før et lovforslag bliver fremlagt i det iranske parlament, skal det nemlig godkendes af en gruppe eksperter i islamisk lov, som kaldes Vogternes Råd.
- I praksis bruger den øverste leder, ayatollahen, det til at lægge sin egen vilje over det politiske landskab og stoppe ethvert forsøg på politiske reformer, siger Rasmus Christian Elling.
De iranske kvinder er veluddannede
Efter den islamiske revolution skulle kvinder gå med hijab. Det blev meget sværere for kvinder at blive skilt, og samtidig blev det muligt for mænd at have flere koner.
Men kvinderne beholdt deres stemmeret, og i dag er de langt mere veluddannede end tidligere ifølge Rasmus Christian Elling.
- Ved at give kvinderne uddannelse, har det iranske styre skabt sin egen fjende. Kvinder skriver læserbreve, laver underskriftindsamlinger, og de gør, alt hvad de kan for at skubbe magthaverne i en mere progressiv retning, siger han.
Iran har fået et anstrengt forhold til Vesten
Ifølge Rasmus Christian Elling var Iran Vestens bedste ven i Mellemøsten før revolutionen i 1979.
Men den islamiske revolution gjorde, at Iran begyndte at se USA som fjenden. Det nye præstestyre mente nemlig ikke, at vestlig kapitalisme kunne forenes med islam.
- Det var både storpolitisk og kulturelt. Kapitalisme stemte ikke overens med islamiske værdier - og det gjorde løssluppen popmusik og amerikanske film heller ikke, siger Rasmus Christian Elling.
Nedenfor kan du se en video om den iranske revolution.