Det danske flag er rødt og hvidt og kaldes Dannebrog. Dannebrog betyder "danernes flag”, og det er verdens ældste nationalflag.
Ifølge et sagn faldt Dannebrog ned fra himlen den 15. juni 1219. Den danske konge Valdemar Sejr var ved at tabe et slag i Estland, men så faldt Dannebrog ned fra himlen, og danskerne vandt slaget.
Sagnet om Dannebrog fejres hvert år den 15. juni på Valdemarsdag, og i år fylder Dannebrog 800 år.
Dannebrog faldt ned og reddede danskerne
Nanna Holm er arkæolog og museumsinspektør på Danmarks Borgcenter, som i år markerer Dannebrogs jubilæum med en særudstilling. Hun siger, at Dannebrogs historie skal forstås ud fra den måde, man tænkte på i middelalderen.
- I middelalderen blev Danmarks sejr opfattet som et mirakel. Sejren var en religiøs begivenhed, som blev udtrykt ved, at Dannebrog faldt ned fra himlen, siger hun.
Ifølge Nanna Holm fortæller sagnet, at danskerne fik flaget af Gud, og at Gud derfor var på danskernes side. Derfor blev flaget en form for talisman.
Dannebrog er blevet folkets flag
I begyndelsen var det kun militæret og kongen, som måtte bruge Dannebrog. Men i 1854 fik almindelige danskere også lov til at hejse Dannebrog.
- Her bliver Dannebrog folkets flag. Man kan sige, at Dannebrog nu bliver alle danskeres talisman, siger Nanna Holm.
Ifølge Nanna Holm er Dannebrog stadig folkets flag. Det ses for eksempel, når små børn tegner dannebrogsflag, og når danske håndboldfans vikler flaget rundt om halsen.
Dannebrog
- •
Ifølge et sagn faldt Dannebrog ned fra himlen den 15. juni 1219.
- •
Den røde farve var en af de dyreste farver at producere i middelalderen. Derfor var den røde farve et symbol på rigdom.
- •
Det hvide kors på flaget symboliserer kristendommen.
- •
Dannebrog blev kun brugt af militæret og kongen. Men i 1854 får det danske folk lov til selv at hejse flaget. Kilde. Arkæolog Nanna Holm, museumsinspektør på Danmarks Borgcenter.
Kilder: danmarkshistorien.dk (Aarhus Universitet), dr.dk, Nationalmuseet, Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter.