Catalonien er et område i det nordøstlige Spanien med cirka 7,5 millioner indbyggere. Området er selvstyrende og har eget parlament, regering og præsident.
Den 1. oktober 2017 afholdt Cataloniens regering en folkeafstemning, hvor 90 procent af de stemmeberettigede ville løsrive sig fra Spanien. 43 procent af de stemmeberettigede stemte.
Spanien sagde, at afstemningen var ulovlig, og situationen medførte store demonstrationer. Flere politikere blev anholdt og tiltalt.
Alle tiltalte nægter sig skyldige
Politikerne er blandt andet tiltalt for oprør, for at starte oprør, for grov ulydighed og for misbrug af offentlige midler i forbindelse med afstemningen.
I dag falder der dom for de 10 politikere og to civile ledere, som er tiltalt i sagen.
Flere af de tiltalte har været varetægtsfængslet i næsten to år, og alle nægter sig skyldige. Sagen er blevet nøje fulgt i hele Spanien.
Nedenfor kan du få et overblik over retssagen.
Hvorfor er dommen vigtig?
Dommen risikerer at få konflikten om Catalonien til at bryde ud igen. Konflikten er nemlig slet ikke løst.
Catalonien er delt i forhold til at ville være uafhængig. Men et flertal af befolkningen i Catalonien ønsker stadig en lovlig afstemning om uafhængighed.
I Catalonien er der udbredt vrede over retssagen. Mange ser retssagen som en unødigt hård reaktion på en politisk kamp. Samtidig er der valg i Spanien den 10. november.
Hvad skete der egentlig 1. oktober 2017?
Den daværende regering i Catalonien afholdt en folkeafstemning om uafhængighed. Spaniens forfatningsdomstol sagde, at afstemningen var ulovlig.
Dagen var præget af uroligheder og sammenstød mellem borgere og spansk politi. 9 ud af 10 stemte for uafhængighed, og Cataloniens parlament vedtog en uafhængigheds-erklæring.
Det fik Spaniens regering til at suspendere Cataloniens selvstyre og udskrive nyvalg til Cataloniens parlament. Ved det efterfølgende valg fik uafhængigheds-partierne et lille flertal.
Hvad kan vi forvente?
I dag er 1800 ekstra betjente sat ind i Cataloniens gader, hvor man forventer demonstrationer.
Man tror, at de tiltalte vil få hårde fængselsstraffe, og derfor forventer man store demonstrationer i Catalonien som en reaktion på dommene.
Ifølge spanske medier vil de syv dommere dog ikke dømme de tiltalte efter den strengeste paragraf: Oprør mod den spanske stat.
Hvad med Carles Puigdemont?
Carles Puigdemont er Cataloniens daværende præsident. Han flygtede sidst i oktober 2017 ud af Spanien til Tyskland og bor i dag i Belgien.
Spaniens anklagemyndighed har forsøgt at få ham udleveret til Spanien, men trak dette tilbage, efter en tysk domstol afviste at udlevere Carles Puigdemont.
Men hvis de ti andre politikere får fængselsstraffe, er det sandsynligt, at den spanske anklagemyndighed igen vil forsøge at få ham udleveret.