Rigsrevisionen kritiserer Skat for sag om udbytte-skat

Skat og skatteministeriet har ikke kontrolleret godt nok, hvem man har betalt udbytte-skat tilbage til, siger Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen kalder det 'meget kritisabelt', at Skat og Skatteministeriet ikke har kontrolleret godt nok, hvem man betalte udbytte-skat tilbage til. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

I august kom det frem, at svindlere har franarret Skat mange milliarder kroner. Svindlerne franarrede Skat pengene ved at sende falske ansøgninger om at få udbytte-skat betalt tilbage.

Udbytteskat er den skat, man skal betale, når man har tjent penge på sine aktier i en virksomhed.

Udenlandske virksomheder skal ikke altid betale udbytte-skat i Danmark. Virksomhederne kan derfor søge Skat om at få den udbytte-skat tilbage, som de har betalt af deres aktie-udbytte.

Skat stoppede svindlen for sent

Rigsrevisionen har lavet en undersøgelse af sagen om udbytte-skat. Den viser, at Skat først stoppede med at betale udbytte-skat tilbage til svindlerne tre måneder efter, at Skat fik et tip om svindlen.

Rigsrevisionen kritiserer derfor nu Skat og skatteministeriet for ikke at have kontrolleret godt nok, hvem man har betalt udbytte-skat tilbage til.

Rigsrevisionen siger, at statskassen har mistet 3,2 milliarder kroner, fordi Skat var for langsomme til at gøre noget ved svindlen.

Skat ville ikke selv have opdaget svindlen

Ifølge Rigsrevisionen ville Skat slet ikke have opdaget svindlen, hvis ikke myndigheden havde fået et tip om det.

Skat var i stedet i gang med at lære flere ansatte at betale udbytte-skat tilbage, fordi flere have søgt om at få betalt udbytte-skat tilbage.

Sådan blev Skat snydt:

  • Hvis udenlandske selskaber har aktier i danske virksomheder, skal de ikke altid betale fuld skat af deres aktie-udbytte.

  • Et aktie-udbytte er det overskud, som virksomheder betaler til deres aktionærer.

  • Udenlandske virksomheder skal ikke altid betale fuld skat af deres aktie-udbytte. Grunden er, at man vil undgå, at virksomhederne betaler skat både i Danmark og deres hjemland.

  • Udbytte-skat bliver dog trukket automatisk, når en virksomhed indberetter udbyttet. Udenlandske selskaber skal derfor selv søge Skat om at få penge tilbage.

  • I sagen om udbytte-skat har svindlere søgt om at få penge tilbage i udbytte-skat, selvom de aldrig har haft aktier i en dansk virksomhed.