I dag har regeringen fremlagt en såkaldt cyberstrategi. Det er en plan for, hvordan man skal styrke cybersikkerheden i Danmark.
Cyberstrategien indeholder 25 initiativer, og regeringen afsætter 1,5 milliarder kroner til at udføre planerne.
Et af hovedpunkterne er et nyt døgnbemandet cybercenter, som skal overvåge cybersikkerheden i hele Danmark og advare myndigheder og virksomheder om trusler.
Seks sektorer er særligt sårbare
Cyberangreb kan lamme store dele af samfundet og være dyrt. Sidste år blev det britiske sundhedssystem ramt af cyberangreb og søndag blev DSB’s systemer ramt.
Regeringen har udpeget seks sektorer, som er særligt sårbare overfor cyberangreb. Det drejer sig om energi-, transport, tele-, finans-, sundheds- og søfartssektoren.
Hver sektor skal nu lave en plan for cyber- og informationssikkerhed inden årsskiftet. Hver sektor skal derudover oprette en cybersikkerheds-enhed.
Rapport: Cybertruslen er meget høj
I går fremlagde Forsvarets Efterretningstjeneste sin seneste trusselsvurdering. Her vurderer de, at cybertruslen mod Danmark stadig er meget høj.
Claus Hjort Frederiksen (Venstre) er forsvarsminister og var med til at fremlægge cyberstrategien.
- Cyberangreb fra både gemene kriminelle og lande som Rusland er en af vor tids største trusler. Derfor styrker vi nu den tværgående indsats og binder en række tiltag sammen.
Nedenfor kan du få et overblik over nogle af mest centrale planer i cyberstrategien.
- •
Nyt nationalt cybercenter Et nyt døgnbemandet cybercenter skal fremover overvåge cybersikkerheden i hele landet og advare myndigheder og virksomheder om aktuelle og potentielle trusler.
- •
Krav til myndigheder og virksomheder Seks sektorer er særligt sårbare, hvis cyberangreb rammer. Det drejer sig om energi-, transport, tele-, finans-, sundheds- og søfartssektoren. Disse sektorer skal derfor lave en strategi for deres arbejde med cyber- og informationssikkerhed inden årsskiftet og oprette en dedikeret cybersikkerhedsenhed.
- •
Landsdækkende politicenter Der etableres et landsdækkende center, som skal modtage og tage sig af anmeldelser om it-kriminalitet. Der etableres også én fælles digital løsning til at indberette ”sikkerhedshændelser”.
- •
Digital sikkerhed skal være en del af uddannelser Børn og unge skal vide mere om digital sikkerhed. Derfor skal der mere fokus på digital dannelse hele vejen gennem uddannelsessystemet, fra folkeskolen til universiteterne. Der oprettes også en informationsportal for borgere, virksomheder og myndigheder med information om aktuelle trusler og gode råd til, hvordan man beskytter sine data.
- •
Krav til samfundskritiske it-systemer Der indføres skærpede krav til alle offentlige myndigheder om at bruge tilstrækkelige sikkerheds- og styringsbestemmelser i fremtidige kontrakter for samfundskritiske it-systemer. Sikkerheden omkring kommunikationen mellem statens myndigheder skal også styrkes.