Hongkong er en kinesisk storby, hvor der bor cirka 7,4 millioner mennesker. Selvom Hongkong er en del af Kina, har byen selvstyre og eget retssytem.
Mange tusinde mennesker har siden søndag demonstreret mod et forslag til en ny udleveringslov med Kina.
Udleveringsloven betyder, at borgere i Hongkong kan blive udleveret til retsforfølgelse i Kina.
Ekspert: Folk mener, at demokratiet er under pres
Stig Thøgersen er professor emeritus i Kina-studier ved Aarhus Universitet. Han siger, at beboerne også demonstrerer, fordi de mener, at deres frihed er under pres.
- Når hongkongerne reagerer så kraftigt på den her nye udleveringslov, skal man se det i et større perspektiv, siger han.
- De ser det som endnu et tegn på, at Kina vil indskrænke Hongkongs demokrati og gøre det til endnu en kinesisk by underlagt det kommunistiske styre, siger Stig Thøgersen.
Flere lande er bekymrede
EU, USA og Australien har alle udtalt, at de er bekymrede over udleveringsloven.
Hongkongs parlament skulle debattere udleveringsloven onsdag, men debatten blev udskudt på ubestemt tid. Stig Thøgersen tror dog, at loven bliver gennemført.
- Mit gæt er, at loven bliver gennemført. Der er et stort internationalt pres, men der er også et stort pres fra Kinas folkerepublik, siger han.
Hongkongs halv-selvstændige status
- •
Hongkong var en britisk koloni i mere end 150 år. Kina fik Hongkong tilbage i 1997.
- •
Det skete med en aftale om, at Hongkong skulle blive ved med at have en vis selvstændighed fra resten af Kina. Det kalder man "et land, to systemer".
- •
Det betød, at Hongkong stadig kunne have en vis selvstændighed blandt andet ved at beholde sit eget retssystem og egne grænser. Hongkong beholdt også ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.
- •
I 2050 siger aftalen dog, at Hongkong skal tilbage under kinesisk styre.
- •
Det er mange beboere i Hongkong bekymrede over. De mener, at deres system er mere frit. Og de ser sig selv som hongkongere, ikke kinesere. Kilde: BBC.